Bursa a continuat sa scada si ieri, corectiile ducand SIF-urile la noi minime pentru acest an, dupa ce indicele BET-FI a pierdut 2,8% si a coborat pentru prima data sub pragul suport de 34.000 de puncte.
Indicele compozit BET-C a inchis sedinta de ieri in coborare cu 1,82%, pana la nivelul de 4.342,80 puncte.
"Investitorii nu intra la cumparare si astfel sumele care intra pe piata sunt mai mici decat cele care ies, ceea ce pastreaza nivelul lichiditatii redus", a apreciat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la putin peste 22,3 mil. lei (6,3 mil. euro), in timp ce tranzactiile pe piata RASDAQ s-au ridicat la nivelul de 1,5 mil. lei (0,451 mil. euro).
"Sentimentul negativ care vine de pe pietele internationale, in special pe fondul rezultatelor macroeconomice din Europa, face ca investitorii sa prefere sa nu intre pe piata si sa astepte o imbunatatire a situatiei externe", a adaugat Molnar.
Companiile petroliere au inregistrat ieri o evolutie slaba, titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinarie (RRC) consemnand o usoara crestere pe parcursul sedintei de tranzactionare. Actiunile Petrom au incheiat insa la acelasi nivel de miercuri, de 0,451 lei/actiune. Titlurile Rompetrol au urcat cu 0,57%, actiunile companiei petroliere fiind tranzactionate la un ultim pret de 0,053 lei/actiune.
Indicele BET-NG, care reda evolutia companiilor din domeniul energetic, a inregistrat ieri o scadere de 0,63%, pana la nivelul de 817,22 puncte.
"La nivel international se observa o tendinta de scadere a pretului petrolului, in timp ce pe plan local pretul materialelor de constructii si cel al produselor agricole vor incepe sa scada, si cel mai probabil nivelul inflatiei se va situa in septembrie undeva sub pragul de 8,5%. Acest lucru ar mai putea reduce din pesimismul investitorilor, iar Bursa ar putea sa reinceapa o crestere", a continuat Molnar.
Cea mai mare scadere de pe piata a in-registrat-o producatorul de piese auto Compa Sibiu (CMP), dupa ce compania a publicat miercuri rezultatele financiare pentru primul semestru. Profitul companiei a fost cu 40% mai mic decat cel inregistrat pentru aceeasi perioada din 2007. Titlurile Compa au scazut cu 9,44%, actiunile companiei sibiene fiind tranzactionate la un pret de achizitie de 0,815 lei/actiune. Regresul actiunilor BRD si Banca Transilvania (TLV) a plasat indicele BET-XT, al primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, la nivelul de 612,58 puncte, consemnand o scadere de peste 2%. Titlurile BRD au inregistrat ieri o scadere de 3,76%, atingand nivelul de 18 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au consemnat o scadere de 3,75%, actiunile bancii fiind tranzactionate la pretul de 0,308 lei/ actiune. Celelalte companii bancare au inregistrat si ele scaderi, titlurile Erste Bank (EBS) coborand cu 4,42%, iar cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au incheiat la acelasi nivel ca si miercuri de 0,208 lei/actiune.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cel mai mare rulaj din piata, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 3,9 mil. lei. Cu toate acestea, actiunile SIF Transilvania au scazut cu 3,76%, fiind tranzactionate la un pret de 0,9 lei/actiune. "Cel mai probabil societatile de investitii vor continua acest trend descendent pana la inceputul anului viitor cel mai tarziu. Cu siguranta SIF-urile vor incepe sa creasca inca din aceasta toamna, cu atat mai mult cu cat actionarii se pregatesc pentru Adunarea Generala, care va avea loc in primele luni ale anului viitor", a apreciat Molnar.
Indicele BET-FI, care reda evolutia celor cinci societati de investitii, a scazut ieri cu 2,68%, pana la nivelul de 33.881. De la inceputul anului si pana acum indicele BET-FI a pierdut peste 55,7%.