sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Transelectrica: profit dublu la sase luni

Transportatorul national de energie electrica Transelectrica (TEL) a inregistrat in primele sase luni ale anului un profit net de 115,5 milioane de lei (31,4 milioane de euro), de peste doua ori mai mare comparativ cu primul semestru al anului trecut cand compania a raportat un castig net de 54,5 milioane de lei (16,3 milioane de euro).
Cifra de afaceri raportata de Transelectrica in primele sase luni este de 1,35 miliarde de lei (367,8 milioane de euro), in cresetere cu 29,5% fata de afacerile raportate in perioada similara a anului trecut, care au fost de 1,04 miliarde de lei (312,3 milioane de euro).

Avansul cifrei de afaceri a fost generat in special de cresterea cu 27,7% a veniturilor aferente activitatii de exploatare pana la un nivel de 1,34 miliarde de lei ca urmare a ceresterii cantitatii de energie electrica livrata in sistemul energetic national in primul semestru al acestui an fata de anul trecut cu aproape 11%. La acest factor se adauga si majorarea tarifelor pentru serviciile prestate cum ar fi serviciile de transport, serviciile de sistem tehnologice si altele.
Dublarea profitului net rezulta si din cresterea veniturilor din alocarea capacitatii de interconexiune ca urmare a procesului de licitare a capacitatii disponibile, diminuarea cheltuielilor privind achizitia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu, dar si diminuarea cheltuielilor cu acoperirea congestiilor pe piata de echilibrare, se precizeaza in raportul emis de companie.
Transportatorul de energie deja si-a depasit tinta de profit pentru intreg anul acesta inca din primele trei luni ale anului cand Transelectrica a raportat un profit net de 82,1 milioane de lei (22,2 milioane de euro), crestere cu 93,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut si cu 8% mai mult fata de nivelul castigului net prognozat pentru intreg anul.
In ceea ce priveste investitiile, compania a anuntat un program de investitii de 1,4 mld. lei (circa 400 mil. euro) in reteaua nationala de transport al energiei electrice in perioada 2008-2012, suma care va fi recunoscuta in tarife de ANRE. Pana in 2020, compania prevede alocarea unei sume de 2 mld. euro pentru modernizarea si dezvoltarea retelei de transport al energiei.
In primul semestru compania a finalizat investitii de 28,51 milioane lei, reprezentand 95,05% fata de valoarea programata, de 30 milioane lei.
Pe de alta parte, o serie de investitii au fost intarziate din mai multe motive, cum ar fi intarzieri ale exproprierilor de terenuri pentru punerea in functiune a unor instalatii sau contestari ale unor licitatii. Transelectrica este detinuta in proportie de 73,7% de Ministerul Economiei si Finantelor. Fondul Proprietatea controleaza 13,5% din capital, iar un pachet de 12,8% din actiuni se afla in proprietatea micilor actionari.