luni, 17 august 2009

Belarusul a închis o conductă rusescă de combustibil, provocând un nou conflict comercial cu Rusia

Rusia şi Belarusul sunt implicate de marţi într-un nou conflict comercial, după ce Minskul a închis o importantă conductă care transportă combustibil rusesc, iar Moscova a pus embargou asupra unor produse
din carne din ţara vecină, relatează Reuters.

Ministerul belarus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a ordonat închiderea unei conducte care transportă combustibil rusesc spre oraşul leton Ventspils, acuzând operatorul rus al acesteia că nu a remediat numeroasele defecţiuni care ar putea duce la scurgeri de combustibil.

Închiderea acestei conducte se adaugă unei lungi liste de conflictele comerciale între Moscova şi Minsk din ultimele luni, dispute privind datoriile pentru gaze şi embargoul asupra produselor lactate belaruse, în contextul în care Minskul se apropie de Occident şi se îndepărtează de fostul său aliat tradiţional, Moscova.

Rusia, care furnizează anual aproximativ zece milioane de tone de combustibil oraşului leton Ventspils prin Belarus, a anunţat că este surprinsă de decizia Minskului, pentru că cele două părţi ar fi ajuns la o înţelegere asupra unui calendar de reparare a conductei. "A fost neaşteptat", a declarat Vladimir Nazarov, prim
vicepreşedintele companiei Transneftproduct (TNP) care operează conducta. Potrivit acestuia, firma începuse la 16 iunie activităţi de rutină de întreţinere a conductei care urmau să dureze patru zile, când compania sa a primit la 17 iunie ordinul de a amâna pe termen nelimitat reluarea transportului
de combustibilul prin conductă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului belarus pentru Situaţii de Urgenţă, Vitali Noviţki, a declarat că vinovată pentru închiderea conductei este TNP, care nu s-a grăbit să facă reparaţii şi să remedieze probleme, după ce conducta a fost închisă de două ori în 2007 din cauza unor accidente.

"Din câte ştim, proprietarii efectuează în prezent operaţiuni masive de reparaţie. De îndată ce defecţiunile cele mai periculoase vor fi rezolvate, transportul conbustibilului va fi reluat", a precizat Noviţki, refuzând să avanseze vreun termen în acest sens.

La rândul său, vicepreşedintele TNP a declarat că firma
sa şi Belarusul au ajuns la o înţelegere luna trecută privind remedierea a 150 de defecţiuni până la sfârşitul anului 2009, astfel încât compania a redus la jumătate cantitatea de combustibil transportată de conductă în ultimele săptămâni.

Conducta aprovizionează portul leton Ventspils, care este administrat de compania internaţională Vitol. Rusia intenţionează să suspende tranzitul prin această conductă, după ce îşi va extinde propriile căi de export al combustibilului prin Marea Baltică.

"Această (suspendare - n.red.) ne afectează, cu siguranţă. Totuşi, sper că vor face totul" pentru a relua transportul, a declarat Olga Petersone, preşedintele companiei Ventspils Nafta. "Nu pot da cifre exacte în legătură cu pierderile noastre. Este un subiect pe care îl vom discuta cu partenerii noştri de la Transneftproduct", a adăugat petersone.

Pe de altă parte, autoritatea rusă pentru sănătatea plantelor şi animalelor, Rosselkhoznadzor, a anunţat marţi într-un comunicat că a introdus un embargou asupra produselor din carne de la două uzine de procesare din Belarus. Într-o altă declaraţie, instituţia le-a cerut diviziilor sale regionale să intensifice controlul asupra produselor din carne şi a celor lactate fabricate de peste 40 de firme
belaruse, "pentru a preveni importurile periculoase din punct de vedere veterinar şi sanitar".