luni, 17 august 2009

Presa rusa: Lupu ar putea primi functia de presedinte al Republicii Moldova in schimbul unei aliante cu comunistii

Comunistii vor ramane cel mai puternic partid politic din Parlamentul Republicii Moldova dupa alegerile legislative din 29 iulie, iar Marian Lupu ar putea deveni presedinte, daca s-ar alia cu ei, scrie publicatia rusa Vedomosti, comentand rezultatele unui sondaj publicat luni, informeaza NewsIn.
Principala noutate pe care a adus-o sondajul a fost succesul Partidului Democrat, a carui conducere a fost preluata de fostul presedinte al Parlamentului Marian Lupu, dupa ce s-a retras din Partidul Comunistilor, scrie publicatia rusa. Formatiunea a fost reprezentata si in legislatura trecuta, insa dupa ce la conducerea partidului a venit Lupu, care a parasit randurile comunistilor in iunie, popularitatea acestui partid creste foarte repede.
Lupu este un politician moderat, el nu si-a speriat adeptii din randul comunistilor si nu a si-a manifestat intentia de a se alatura opozitiei radicale, spune presedintele centrului de Analiza Politica din Rusia, Mihail Tulski, citat de Vedomosti. "Singuri, comunistii nu vor reusi sa formeze Guvernul si sa aleaga presedintele, in aceste conditii cea mai probabila pentru ei va fi coalitia cu democratii", a adaugat Tulski. "In schimb comunistii vor fi nevoiti sa-i acorde o functie pe masura lui Lupu, cel mai probabil cea de presedinte", considera expertul rus.
La capitolul incerdere Lupu i-a intrecut, potrivit rezultatelor sondajului, pe ceilalti politicieni, avand 37,6 la suta. Daca in Republica Moldova ar fi organizate alegerile prezidentiale directe
, Lupu ar obtine 21,7 la suta din voturi.
O sursa din cadrul Partidului Comunistilor a spus pentru Vedomosti ca este prea devreme sa se discute despre o posibila alianta. "In ultimele trei saptamani, Partidul Democrat a migrat mult spre dreapta, lucru demonstrat si de numirea in functia de vicepresedinte al partidului a lui Oleg Serebian, care sustine activ aderarea Republicii Moldova in NATO".
Potrivit Barometrului de Opinie Publica prezentat luni, in noul Parlament ar putea accede patru partide politice, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) si Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), iar surpriza este ca Alianta Moldova Noastra nu va mai intra in Parlament.
Astfel, potrivit BOP, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, PCRM ar primi 31,1 la suta, mai putin cu 5 la suta fata de martie 2009. PL ar acumula 13,2 la suta,cu 5 la suta mai mult comparativ cu BOP din martie 2009. AMN ar primi
2,6 la suta din voturi, fata de 5,4 in martie.
O alta surpriza a fost ca in locul AMN-ului in Parlament ar intra PD, in frunte cu Marian Lupu, care ar acumula 9,6 la suta fata de 0,7 la suta din martie 2009. Al patrulea partid care ar intra in Parlament este PLDM cu 7,2 la suta in scadere cu 1,1 la suta fata de martie 2009. In acelasi timp, BOP arata ca 28,7 la suta nu au decis cum vor vota. Opozitia a catalogat acest sondaj drept "o sarlatanie".