luni, 17 august 2009

SUA consideră că Ucraina poate avea o relaţie diferită cu Rusia, dacă scapă de dependenţa energetică

Ucraina poate avea o relaţie complet diferită cu Rusia, dacă ia unele decizii dificile în domeniul energetic, pentru a se asigura că depinde într-o măsură mai mică de ţara vecină, sub a cărei dominaţie s-a aflat timp de decenii, a declarat un oficial din administraţia americană, citat de Reuters.

"Dacă ucrainenii ar fi în măsură să ajungă la nivelul Poloniei, în ceea ce priveşte eficienţa energetică, atunci ar putea să îşi reducă în mod semnificativ nevoile de importuri de gaz", a spus oficialul american, exprimându-se sub acoperirea anonimatului. "În acest caz, relaţia Ucrainei cu Rusia s-ar schimba în mod semnificativ", a mai spus el.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat mult după Revoluţia Portocalie ucraineană din 2004. Kievul a încercat să se apropie de Occident şi a acuzat Rusia că îşi foloseşte resursele energetice pentru a-şi păstra controlul asupra regiunii.

Ucraina a avut conflicte repetate cu Rusia din cauza preţurilor tot mai mari la gaz, iar o asemenea dispută din ianuarie a lăsat milioane de europeni fără gaz, în plină iarnă. Uniunea Europeană, Rusia şi organizaţii financiare
internaţionale duc negocieri
cu Ucraina pentru "investiţii semnificative", potrivit oficialului american, în modernizarea reţelei sale de tranzit şi plata în avans a gazului depozitat pentru iarnă. Uniunea primeşte o cincime din gazul de care are nevoie din Rusia via
Ucraina, iar pe timp de iarnă, Ucraina trebuie să depoziteze gaz pentru a asigura un tranzit normal către ţările europene.

Însă în schimb, UE vrea ca Ucraina să îşi modernizeze sectorul energetic, care trebuie să fie mai transparent, şi să crească preţurile pentru populaţie, pentru a asigura viabilitatea companiei
de stat Naftogaz, aflată adesea în centrul conflictelor cu Rusia.

"Dacă toate aceste lucruri se pun în practică, întreaga natură a sistemului energetic se va schimba aici", a spus oficialul, aflat în Ucraina.

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a aflat pentru două zile în Ucraina, urmând ca miercuri să sosească în Georgia, o altă ţară cu o relaţie problematică cu Rusia.