luni, 17 august 2009

Franţa şi Germania au cerut din nou îngheţarea creşterii cotelor de lapte prevăzută pentru 2010

Franţa şi Germania au reiterat miercuri, într-un comunicat comun, cererea de îngheţare a creşterii cu 1% a cotelor la lapte, prevăzută pentru 2010, ca răspuns la raportul Comisiei Europene, care a respins anterior o asemenea propunere, potrivit AFP.

Cele două ţări, care sunt principalii producători de lapte din Europa, ar dori "examinarea posibilităţii de creştere a preţului de intervenţie, în manieră tranzitorie, coroborat cu posibilitatea îngheţării, la nivel comunitar, a majorării cotelor cu 1% în 2010".

Parisul şi Berlinul mai cer şi mărirea finanţărilor pentru exportul de unt, lapte praf şi brânzeturi "fără a perturba pieţele cele mai sensibile din ţările dezvoltate", precum şi diminuarea pragului în ce priveşte finanţările prevăzute pentru brânzeturi.

Aceste propuneri sunt contradictorii punctului de vedere al Comisiei Europene, care a propus miercuri ajutoare limitate pentru agricultorii afectaţi de scăderea preţului la lapte, însă a fost împotriva scăderii sau îngheţării producţiei, în pofida protestelor care au avut loc în UE.

Franţa şi Germania susţin că răspunsul CE "nu este la înălţimea provocărilor din acest sector" şi propun crearea unei mai mari vizibilităţi asupra preţurilor pentru fermieri.