luni, 17 august 2009

Uniforma de nazist l-a "ridicat" pe Radu Mazare in topul stirilor CNN

Primarul Constantei, Radu Mazare, a reusit, miercuri, fara sa doreasca, sa intre in topul celor mai accesate stiri de pe site-ul CNN, ocupand locul sase. Din pacate, edilul Constantei nu s-a remarcat printr-o realizare deosebita pentru orasul pe care il pastoreste, ci a reusit sa atraga atentia celebrei televiziuni nord-americane imbracand o uniforma de ofiter nazist la o prezentare de moda
.
Atentia CNN-ului pe acest subiect a fost atrasa de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea anti-semitismului din Romania, care a si sesizat procurorul general al tarii in legatura cu gestul lui Mazare.
Site-ul CNN tine sa improspateze memoria cititorilor sai prin faptul ca ''Romania a fost un aliat al Germaniei naziste intre anii 1940 - 1944, sub conducerea unui guvern militar de dreapta condus de generalul Ion Antonescu, iar in aceea perioda peste 270.000 de evrei romani au fost maltratati si ucisi in timpul Holocaustului''.
Conform CNN, ''in 1930 un recensamant arata ca in Romania traiau 728.115 de evrei, ceea ce insemna patru la suta din populatie''.
Radu Mazare: Eu am interpretat rolul unui ofiter care lupta impotriva lui Hitler



Se pare ca gestul lui Radu Mazare de a-si cere, marti, scuze pentru faptul ca a facut, duminica trecuta parada, intr-o uniforma a Armatei naziste, nu a potolit prea mult presa mondiala.
"Eu am interpretat rolul unui ofiter care lupta impotriva lui Hitler. Acum, sigur, sunt unii care s-au simtit deranjati. In acest context eu imi cer scuze in fata lor, pentru ca nu am vrut in nici un caz sa agresez pe cineva prin tinuta mea", a afirmat Radu Mazare.
Insa, imaginile cu pasul de gasca batut pe un podium de moda de catre primarul PSD de Constanta
, Radu Mazare, imbracat intr-o uniforma a Armatei naziste, au ajuns, marti, in presa din toate colturile planetei.
"Un primar roman si fiul sau au defilat imbracati ca niste nazisti", titreaza publicatia croata Javno, citata de Hotnews. "Un primar din Romania a scandalizat evreii si grupurile pro-democrate, dupa ce s-a imbracat intr-o uniforma folosita de ofiterii germani in al Doilea Razboi Mondial", comenteaza ziaristii croati.
Nici presa din Ungaria nu a ratat subiectul. "Primarul din Constanta, imbracat in uniforma nazista", scrie Nepszabadsag, in editia online. In Israel, "Un primar roman costumat in nazist produce furie", a titrat Jerusalem Post, care continua: "in Romania este interzis sa te imbraci in astfel de haine, o tara care a negat pana in 2004 ca a participat la Holocaust". Si Haaretz scrie despre romanul care a rascolit intreaga lume: "Un primar roman jigneste evreii, dupa ce a defilat in uniforma de nazist".
"Un primar roman starneste scandal, dupa ce a purtat uniforma de nazist", anunta agentia de presa bulgara Novinite. "Oficialul este cunoscut pentru actiunile sale extravagante si a fost cercetat pentru coruptie", explica jurnalistii de la sud de Dunare, citati de Hotnews.
Fotografia lui Radu Mazare, insotit pe scena de fiul sau, a ajuns si in presa din Marea Britanie. "Am vrut sa ma imbrac in general al Wehrmachtului, pentru ca intotdeauna mi-a placut aceasta uniforma si am admirat organizarea riguroasa a Armatei germane" - sunt declaratiile facute de Mazare imediat dupa evenimentul de la malul marii si publicate astazi de Sky News, sub titlul: "Furie dupa ce un primar defileaza intr-o uniforma din al Doilea Razboi Mondial".
"Un primar roman a atras numeroase critici, dupa ce a defilat in stil
nazist si cu o uniforma germana", scrie publicatia spaniola ABC. La zi cu tema de scandal este si presa rusa, care anunta ca "Primarul roman care a defilat in uniforma nazista a fost acuzat de antisemitism", potrivit Lenta.ru.
Subiectul s-a raspandit rapid
in presa din intreaga lume, dupa ce cazul a fost abordat de marile agentii de presa. "Un primar roman a scandalizat grupurile pro-democrate si de evrei, dupa ce a defilat impreuna cu fiul sau imbracat intr-o uniforma germana din al Doilea Razboi Mondial, in timpul unui spectacol de moda", scrie Reuters. "O asociatie din Romania ce lupta impotriva antisemitismului a facut apel la Parchet
sa deschida o ancheta, dupa ce primarul din Constanta a participat la o defilare de moda imbracat cu o uniforma de ofiter nazist", scrie si AFP.