luni, 20 iulie 2009

Teren aflat in litigiu si vandut ilegal: Proprietarii de drept sustin ca directorul Companiei Nationale de Autostrazi a facut afaceri pe bunul altuia

Noutati in cazul „tunului” imobiliar pus la cale de directorul general al Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Dorin Debucean. Mai multe parcele din terenul pe care se afla cele patru vile ale companiei, vandute unei firme de apartament din Oradea la un pret de nimic, au fost revendicate in instanta de catre proprietarii de drept.
Dupa ce „Gardianul” a scris, saptamana trecuta, despre detaliile financiare
ale contractului de vanzare-cumparare dintre CNADNR si firma SC „Prototip” SRL din Oradea, prin care societatea s-a ales cu niste proprietati care se ridica la o valoare de milioane de euro
si pentru care a platit doar un milion de euro, proprietarul
de drept al unei parti de teren sustine ca a citit in ziar despre „manevra CNADNR”.

Documente REVENDICARE TEREN

Maria Almasan a aflat cu surprindere din presa ca parcela pentru care se judeca cu Primaria municipiului si pe care se afla vilele CNADNR a fost vanduta inainte ca instantele competente sa dea o hotarare definitiva asupra dreptului de proprietate a terenului.
Legea privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada comunista prevede insa ca, atat timp cat un teren se afla in litigiu, acesta nu poate fi instrainat. Acest lucru nu a fost insa, se pare, o piedica in vanzarea caselor
de pe strada Lunii. Maria Almasan sustine ca a revendicat o parte din terenul de pe strada Lunii 2A si 2B, teren preluat in mod abuziv prin Decretul nr. 168/1983 si care a ajuns in „ograda” Companiei
Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Pentru ca Primaria Cluj-Napoca nu i-a inapoiat terenul, femeia a recurs la instanta.
In litigiul cu Primaria, Maria Almasan a avut castig de cauza. In luna aprilie a acestui an, Tribunalul Cluj a dat o sentinta civila in dosarul nr. 746/117/2007, prin care a dispus intabularea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate al femeii. Ulterior, Primaria a facut recurs la Curtea de Apel Cluj, dar aceasta instanta a decis ca mai mare parte a terenului sa fie restituit in natura proprietarilor de drept, iar pentru restul „a dispus acordarea de masuri reparatorii prin echivalent”, asa cum prevede lege.
Tribunalul Cluj a dat sentinta in luna aprilie a acestui an, iar Curtea de Apel s-a pronuntat in 22 septembrie. Contractul de vanzare-cumparare dintre CNADNR si SC „Prototip” SRL a fost semnat insa tot in luna septembrie a aceluiasi an. Nepotul femeii, Ghita Coroian, cel care o reprezinta in instanta pe femeie, a dezvaluit ca era pregatit sa intabuleze terenul in Cartea Funciara, cand Primaria Cluj-Napoca a facut pentru a doua oara recurs, atacand in instanta si decizia Curtii de Apel Cluj.
„Stiau ca terenul e revendicat. Stiau ca urmeaza sentinta si voiau sa vanda cat mai repede. Notarul care a intocmit contractul de vanzare-cumparare a vazut ca terenul este revendicat. Aici e o manarie clara si se ia o spaga serioasa”, sustine Ghita Coroian.
In momentul de fata, petentii sustin ca nu au cum sa intervina si asteapta decizia de la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, unde Primaria a inaintat recurs pentru a doua oara.
Chiar daca sentinta va fi una favorabila, asa cum se asteapta, luand in calcul hotararile celorlaltor instante, reclamantii intra intr-un lant al slabiciunilor, deoarece pe viitor vor trebui sa se judece cu firma care a cumparat terenul - si care poate sa-l vanda mai departe -, si nu cu Primaria.

Lăcătuş nu-i dă nicio şansă lui Mutu: "Lyon şi Bayern sunt deja calificate în optimile Ligii"

arius Lăcătuş este convins că Lyon şi Bayern au obţinut deja biletele pentru primăvara din Liga Campionilor şi spune că Fiorentina nu are şanse.

"Meciul cu Lyon nu va fi uşor pentru Fiorentina, francezii joacă foarte bine, chiar dacă fiecare meci are istoria lui. Şi Steaua putea s-o învingă pe Lyon, dar contra unor anumite echipe nu-ţi permiţi nici cea mai mică greşeală, altfel eşti pedepsit. Fiorentina va trebui să facă un meci mare şi să rămână concentrată 90 de minute..."

Vicepreşedintele Dinamo, Vasile Turcu, susţine că procurorii DNA nu au probe împotriva sa în dosarul "Opera"

Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Dinamo, Vasile Turcu, s-a prezentat astăzi la DNA. La ieşire, Turcu a declarat că procurorii nu au probe împotriva sa în ancheta referitoare la un contract de reparaţii semnat cu Opera Română.

Turcu a mai spus că el nu a avut nici calitatea
şi nici dreptul de a încheia contracte ce fac obiectul cercetărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, susţinând că pentru fiecare firmă de-a sa are administratori care l-au asigurat
de legalitatea afacerii cu Opera Română. "Procurorii caută un vârf de ac într-un car cu fân", a afirmat vicepreşedintele Dinamo, care a acuzat din nou
că ancheta împotriva sa este una politică.

Vasile Turcu s-a prezentat şi pe 3 noiembrie la DNA, la ieşire el afirmând că a fost chemat în legătură cu ancheta referitoare la un contract de reparaţii semnat cu Opera Română, dar şi pentru alte dosare. Turcu a afirmat că semnat o declaraţie că este nevinovat şi că nu cunoaşte amănuntele contractului semnat de Ludovic Spiess şi de administratorul firmei care a făcut reparaţiile.

"Ludovic Spiess era un om care nu avea nevoie de bani şi nu avea nevoie să ia mită de la mine. Prima dată a fost o selecţie de oferte
pentru renovarea a trei camere la Opera Română. Ulterior, Spiess mi-a spus că a făcut rost de bani şi atunci am mai renovat alte cinci camere", a afirmat acţionarul Dinamo.

Turcu a afirmat că este doar acţionar la respectiva firmă
de construcţii, că nu ştie ce calitate are în dosarul DNA şi că nu i s-au adus la cunoştinţă învinuirile. El a spus că avocaţii săi au cerut o nouă expertiză a lucrărilor şi a criticat faptul că DNA şi-a trimis proprii experţi pentru evaluarea acestora.

Potrivit Grupului de Investigaţie Politică, compania controlată de Vasile Turcu a încheiat, în anul 2001, cu Opera Naţională un contract de reparaţii curente, în valoare de 509,34 milioane lei vechi pentru care Ministerul Culturii a plătit din bani publici, într-un final, 146,42 miliarde de lei.

Afacerea a dus la demiterea fostului şef al Operei Române, Ludovic Spiess, care, între timp, a decedat.

Planul lui Gigi: Gloria Buzău se retrage, Steaua recuperează două puncte în Liga I

upă ce a încurcat-o de două ori în tot atâtea sezoane, Gloria Buzău are în ocazia de a-şi ajuta sora mai mare, Steaua Bucureşti. Surse autorizate au declarat pentru Gazeta Sporturilor că Gigi Becali a fost vizitat săptămâna trecută de Costel Bucur, prietenul său pe care l-a impus la Buzău, iar cei doi au pus la cale un plan măreţ.

Mai exact, săptămâna viitoare, Gloria Buzău ar putea să se retragă din Liga I, având în vedere că după 16 etape a acumulat doar trei puncte în clasament. "Avem doar 3 puncte, n-am bătut pe nimeni. De ce să ne mai chinuim? Mai bine ne retragem şi gata!", le-ar fi spus patronul Costel Bucur unor jucători de la Gloria Buzău, după 1-1 cu Poli Iaşi.

Retragerea ar aduce un mare avantaj Stelei, singura formaţie de top din România care nu a reuşit să învingă Buzăul. Cum toate rezultatele Gloriei vor anulate, în cazul retragerii, Stelei i s-ar lua doar un punct din totalul celor acumulate, pe când contracandidatele la titlu ar pierde câte trei puncte în clasament. Astfel, distanţa faţă de Unirea Urziceni şi Dinamo Bucureşti în clasamentul Ligii I s-ar micşira.

Conform regulamentului, buzoienii ar retrograda în Liga a 3-a, începând cu sezonul viitor, însă să nu credeţi că sunt fără salvare. În loc să retrogradeze în Liga a 2-a cu o posibilă penalizare din cauza neîndeplinirii baremului, ei vor retrograda în Liga a 3-a, fără penalizare, însă unde vor fuziona cu CSM Râmnicu Sărat, liderul de acum al Seriei 1 din Liga a 3-a, formaţia cu prima
şansă de promovare în eşalonul secund.

În concluzie, gruparea din Crâng îi face un serviciu lui Gigi Becali, scapă de cheltuielile din retur, iar în sezonul viitor va porni de la zero în eşalonul secund. Costel Bucur, patronul Gloriei Buzău, spune însă că nu se retrage, ci în iarnă va face curăţenie la echipă şi va pregăti strategia pentru a îndeplini baremul de 25 de puncte. O altă piedică în realizarea planului Becali - Bucur, este teama latifundiarului din Pipera că o asemenea mişcare i-ar şifona puternic imaginea, chiar înaintea alegerilor parlamentare, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Steaua nu a bătut de 50 de ani o echipă din Germania!

toria consemnează 11 partide anterioare între Steaua şi reprezentantele fotbalului din Germania.

Palmaresul este negativ, echipa din Ghencea obţinând un singur succes în duelurile cu formaţiile din Bundesliga.

Acea victorie datează de jumătate de secol, în sezonul 57-58 al Cupei Campionilor, CCA-ul reuşind un 3-1 acasă, contra Borusiei. Aşadar, vicecampioana nu a simţit încă gustul victoriei pe pământ nemţesc. În cele şase dispute jucate afară, formaţia roş-albastră a reuşit două remize, una chiar împotriva lui Bayern Munchen.


Iată palmaresul complet al Stelei în confruntările cu nemţii:

1957-1958 Cupa Campionilor, primul
tur: Borussia - CCA 4-2, 1-3. Meciul s-a rejucat şi germanii s-au impus cu 3-1.

1971-1972 Cupa Cupelor, sferturi de finală. După ce Steaua trecuse de Barcelona în turul al II-lea, după o dublă victorie, 1-0 şi 2-1, echipa militară a dat în sferturi de finală peste Bayern. Echipa bavareză a eliminat-o atunci pe Steaua, după două remize. După 1-1 la Bucureşti, Bayern nu a putut trece nici pe Olympiastadion 0-0.

1995-1996 Grupele Champions League. Borussia - Steaua 1-0, 0-0. În acel sezon, Steaua a obţinut trei egaluri acasă, cu Juventus, Glasgow şi Dortmund, dar a pierdut pe linie în deplasare.

Munteanu: "Steaua e Bayern-ul României!"

Tehnicianul Stelei, Dorinel Munteanu, spune că nu se teme de nemţii de la Bayern şi speră că echipa sa va reuşi în sfârşit să obţină o victorie după 12 partide consecutive în care nu a simţit gustul succesului.

"Nu am câştigat de 12 jocuri, poate îl câştigăm pe al 13-lea, cu Bayern. Nu ne temem de Bayern, e o echipă foarte puternică, o respectăm, dar sper să obţinem un rezultat bun. Ribery este printre cei mai buni jucători din lume. Avem un respect foarte mare, dar nu avem frică de nemţi. Nu ne putem compara cu ei, dar Steaua este Bayern-ul României", a spus Munteanu, la conferinţa de presă dinaintea meciului cu Bayern.

De menţionat este că tehnicianul Stelei a dialogat cu presa în limba germană.

"Penescu a fost cel mai bun jucător de la FC Argeş"

etre Grigoraş spune că patronul FC Argeş a fost cel mai bun jucător al echipei piteştene. Antrenorul Oţelului este ironic la adresa conducerii din Trivale şi pretinde că arbitrii ar fi influenţat meciul.

"După pauză s-a schimbat ceva în joc, în bine pentru FC Argeş. Consider că este o victorie mincinoasă a celor de la FC Argeş deoarece ar fi putut să câştige şi fără să fie ajutaţi. La 99% dintre dueluri, a fost ajutată echipa gazdă. În anumite faze ale partidei i-a îngheţat fluierul şi a judecat greşit unele faze. Penescu a fost cel mai bun jucător al Argeşului", a spus Petre Grigoraş.

Becali i-a dat ultimatum: Dorinel Munteanu va fi demis de la Steaua daca nu castiga meciurile cu Urziceni si Fiorentina

Antrenorul Stelei, Dorinel Munteanu, va fi demis din functie, daca nu va castiga intalnirile cu Unirea Urziceni si AC Fiorentina. Suparat de numarul foarte mare de remize din dreptul echipei sale, finantatorul "ros-albastrilor", Gigi Becali, i-a dat un ultim avertisment "Neamtului": trei puncte cu Unirea Urziceni si victorie impotriva Fiorentinei, in Liga Campionilor, care sa coincida cu calificarea in primavara Cupei UEFA, potrivit ziare.com.
Conform unor surse din cadrul clubului din Bulevardul Ghencea, Gigi Becali s-a enervat foarte tare dupa egalul cu Universitatea Craiova si a rabufnit: "M-am saturat! Am ajuns prostii campionatului, nu mai batem pe nimeni. Si asta (nr. Dorinel) joaca fara atacant. Cum sa batem?". Rezultatul de egalitate inregistrat, vineri, impotriva gruparii oltene a insemnat pentru Steaua cel de-al 12-lea meci fara victorie. Ultimul succes al "ros-albastrilor" a fost inregistrat in septembrie, 4-0 cu Gaz Metan Medias.
In cazul in care Munteanu nu-si va indeplini obiectivele si va fi demis, cele mai mare sanse de a veni la Steaua le are Cosmin Olaroiu, care este dispus sa renunte la contractul fabulos pe care il are la Al Hilal si sa se intoarca la echipa sa de suflet.

Petrescu: "Am predat o lecţie de fotbal Timişoarei, dar fără goluri!"

În afară de rezultatul de egalitate, Dan Petrescu nu a avut nimic de comentat în ceea ce priveşte jocul echipei. "Bursucul" a lăudat prestaţia echipei sale din repriza a doua, pe care o consideră o lecţie de fotbal pentru copii
.

"A fost un meci foarte greu cu o echipă foarte bună. Am dat gol, ne-am precipitat apoi puţin. Galamaz a stat mai mult pe bancă
decât în teren
, dacă nu primeam golul acela era mult mai simplu. Degeaba eşti bun şi nu marchezi. În repriza a 2-a nu a existat decât o echipă pe teren, cea în verde. Azi a fost o lecţie de fotbal pentru copii, dar din păcate fără goluri. M-au deranjat foarte mult răutăţile spuse de alţii, dar azi cred că am demonstrat contrariul.", a spus Dan Petrescu.

Unirea Urziceni a terminat la egalitate, 1-1, cu FC Timişoara.

CFR Cluj - Panin consideră că meciul cu AS Roma nu este dinainte jucat şi orice rezultat e posibil

Fundaşul echipei CFR Cluj, Cristian Panin, a declarat, astăzi, că deşi italienii de la AS Roma pornesc ca favoriţi în partida cu ardelenii, aceştia din urmă îşi vor juca şansa şi vor încerca să obţină un rezultat pozitiv.


"Niciun meci nu e jucat dinainte şi nu cred că aş putea da un pronostic. Liga Campionilor este ceva aparte şi pot apărea surprize de proporţii. Dacă ne concentrăm bine şi ne dorim cu orice preţ, cred că putem face un rezultat bun", a declarat Cristian Panin, care a adăugat că şi-ar dori ca echipa să se descurce la fel de bine în toate competiţiile în care este angrenată.

Meciul CFR Cluj - AS Roma, din Grupa A a Ligii Campionilor, se va disputa miercuri, de la ora 21:45 pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu
CFR Cluj - Panin consideră că meciul cu AS Roma nu este dinainte jucat şi orice rezultat e posibil

"Spionii" germani din Kosovo raman in arest

ei trei “spioni” germani arestati in Kosovo, sub acuzatia de implicare intr-un atentat care a vizat biroul reprezentantului special al UE din Pristina, raman in arest pentru 30 de zile. Un avocat al apararii a declarat ca respectivii cetateni germani sunt suspectati de acte de terorism. Atentatul care a avut loc saptamana trecuta nu s-a soldat cu victime, dar a facut pagube materiale. Cazul celor trei are mai multe necunoscute. Presa germana scrie insa ca ei lucrau pentru serviciile secrete germane. Un purtator de cuvânt al serviciilor germane de informatii externe, BND, a refuzat sa comenteze aceasta informatie aparuta în saptamânalul Der Spiegel. Potrivit publicatiei germane, unul dintre ei “a fost vazut când intra într-o cladire
parasita situata în apropiere, de unde a fost aruncat dispozitivul explozibil” în curtea Biroului
Civil International din Pristina. Dosarul
a provocat tensiuni în relatiile dintre Berlin si Pristina, având în vedere ca presupusii agenti nu au fost oficial acreditati pentru a-si derula activitatea în Kosovo, potrivit publicatiei germane. Anchetatorii de la Pristina au spus ca nu este vorba “despre diplomati, politisti, militari sau experti cu pasaport international”, precizeaza Der Spiegel. Atentatul a avut loc intr-un moment delicat in care se negociaza desfasurarea misiunii europene de politie si justitie EULEX in Kosovo. Autoritatile de la Pristina au respins luna aceasta planul in sase puncte propus de ONU cu privire la misiunea UE. Potrivit acestuia, in zona nordica locuita de sarbi vor fi prezente trupe ale ONU, in timp ce in restul Kosovo va actiona EULEX.

Datoria RADET către ELCEN, de 500 de milioane de lei, ar putea fi plătită eşalonat

atoria istorică a RADET către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), de 500 de milioane de lei, ar putea fi plătită eşalonat, pe o perioadă de un an. Pe de altă parte, problema penalităţilor aplicate sumei datorate va face obiectul unei negocieri între Primăria Capitalei şi MEF, a anunţat astăzi premierul Călin Popescu Tăriceanu.


"Datoria principală, istorică, este de 5.000 de miliarde de lei vechi - 500 de milioane de lei noi - şi am discutat cu domnul primar general posibilitatea eşalonării pe o durată de un an a plăţii acestei datorii de către Primărie către RADET şi de RADET către ELCEN", a declarat Tăriceanu, după întâlnirea cu Sorin Oprescu.

El a spus că va fi o negociere între Primăria Municipiului Bucureşti şi MEF pe marginea penalităţilor aplicate datoriei.

"Încercăm să oprim caruselul nebuniei penalităţilor pentru că tot ceea ce se plăteşte regulat către ELCEN este trecut la capitolul penalităţi şi în acest fel, probabil că în anul 3000 - 3010, se amortizează", a spus Oprescu.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Marian Petrache, a declarat că la rectificarea bugetară pe care o va aproba Guvernul marţi vor fi alocate aproximativ 160 de milioane de lei, reprezentând subvenţii pentru încălzire pe anul 2008. "La acest moment avem către RADET o datorie de 15 milioane de lei pe OG 36, deci nu avem datorii prea mari, pe care le putem acoperi foarte curând", a spus Petrache.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a anunţat recent că locuitorii Capitalei riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, începând de luni, din cauza datoriilor pe care compania
le are către distribuitorii de gaze
, a declarat vineri directorul ELCEN, Irina Duică.

Potrivit Irinei Duică, la rândul său, ELCEN trebuie să recupereze contravaloarea energiei
termice furnizate RADET.

"Din 25 noiembrie va fi întrerupt consumul de gaze dacă nu plătim. Avem o datorie de 86 de milioane de dolari
. Avem de încasat 767 de milioane de lei de la RADET Bucureşti. Trebuie să primim bani de la RADET Bucureşti şi Constanţa", a declarat Irina Duică la The Money Channel.

Directorul general al RADET, Virgil Ramba a declarat vineri la că RADET nu a primit banii necesari de la Guvern pentru subvenţionarea combustibilului, în timp ce societatea are de primit 100 de milioane de lei de la populaţie. Valoarea subvenţiei de la Guvern se ridică la 180 de milioane de lei.

Ramba a spus că aprobarea cu întârziere a tarifelor şi dobânzile mari au condus la blocajul în care se află acum compania. În acest moment, contul RADET este blocat, însă Ramba spune că societatea va plăti integral, până la sfârşitul acestei luni, datoria lunară către ELCEN, în valoare de 141 de milioane de lei.

"Momentan, RADET are contul blocat, dar datoria se va plăti pănă la sfârşitul lunii, adică restul de 70 de milioane", a adăugat Ramba.

Datoria Guvernului către RADET se ridică la 180 de milioane de lei, iar Executivul nu a motivat de ce nu a plătit datoria către RADET.

Marian Vanghelie, "un şef mic într-un partid mare"

iderii Partidului Verde au respins luni acuzaţiile lansate de preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, cu privire la tentativa de fraudare a alegerilor, alături de PDL şi PNG. Preşedintele filialei Bucureşti a Partidului Verde, Constantin Dumitrescu, a arătat în acest context că eroarea privind desemnarea unor persoane în secţiile de votare este a democrat-liberalilor.

"Mă gândesc să găsesc formule juridice pentru a-l da în judecată pe Marian Vanghelie, pentru că ne-a denumit partid de infractori. Acest şef mic dintr-un partid mare, care este la organizaţia din Bucureşti a PSD, îşi permite să vorbească, fără să verifice, despre presupuse fraude şi conspiraţii ale Partidului Verde, împreună cu PDL şi PNG. Probabil a citit despre presupusele fraude prin diferite almanahe SF, dar mă întreb, oare ştie să citească?", a declarat Dumitrescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Un grup de foşti membrii ai PD-L sector 5, a arătat liderul partidului, s-au înscris recent în Partidul Verde. O parte dintre aceştia au fost nominalizaţi ca reprezentanţi în secţiile de votare. "Probabil, figurând şi în baza de date a PDL Sector 5, cred că au fost desemnaţi în acelaşi timp şi de către PD-L. Practic este o eroare a PD-L şi nicidecum o închipuită fraudă sau conspiraţie", a mai spus Dumitrescu.

Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, declarase sâmbătă că PDL, "în concubinaj" cu PNG şi cu Partidul Verzilor, s-ar pregăti să încerce fraudarea alegerilor parlamentare. El a prezentat lista Biroului
Electoral al Secţiei de votare nr. 925 din Bucureşti, pe care reprezentantul PDL, Dinu Alice Gheorghe, figurează şi ca reprezentant al Partidului Verzilor.

Bani din alegeri. Candidatii la parlamentare au cota la casele de pariuri sportive

omanii pot paria pe politicienii aflati in cursa pentru alegerile parlamentare. In momentul de fata, PD-L este creditat, la una dintre casele
de pariuri sportive, cu o cota de 1.5 in cazul in care va iesi castigator la alegeri, PSD cu 2.0, iar PNL ar face ca banii investiti sa aduca un profit de 7,5 ori mai mare. De cealalta parte, politicienii se pregatesc intens pentru numaratoarea voturilor. Astfel, peremistii au anuntat deja ca doresc sa faca o alianta cu PNG-CD si PD-L in cadrul sectiilor de votare, pentru a evita fraudarea scrutinului. La randul lor, social-democratii lui Mircea Geoana au declarat ca reprezentantii PD-L pregatesc vicierea rezultatelor scrutinului din 30 noiembrie. In acest context, ultimul sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale releva faptul ca PSD si PD-L se lupta pentru suprematie: 32% dintre respondenti au indicat democratii drept castigatori, 31% dau cele mai mari sanse social-democratilor, iar PNL are 21% dintre optiuni.

In momentul de fata, democrat-liberalii sunt cotati cel mai bine la bursa pariurilor, iar politicieni cunoscuti precum Cristian Diaconescu, Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu, Adrian Nastase, Elena Udrea, Crin Antonescu sau Ioan Talpes sunt creditati cu prima
sansa în colegiile în care candideaza. Alti debutanti, precum Gigi Becali si Florin Calinescu, sunt tinte favorite ale împatimitilor jocului, ei devansând politicieni cu stagii vechi în domeniu, se sustine pe site-ul Antena 3. Eventuale surprize ce ar putea aparea din partea celorlalti contracandidati ar oferi posibilitati mai mari de câstig.

Sondajele agentiilor de pariuri, cu o saptamâna inainte de alegeri

In momentul de fata, pe site-ul www.bet-at-home.com, PD-L este creditat cu o cota de 1,55 atunci când se pune problema acumularii celor mai multe voturi în ziua alegerilor parlamentare. PSD ofera o cota mai atractiva pentru pariori, de 2.00, în timp ce o eventuala clasare pe primul loc a PNL ar face ca banii investiti sa aduca un profit de 7,5 ori mai mare. Cu toate acestea, pariorii care joaca “la risc” se pot imbogati numai printr-o eventuala rasturnare de catre electorat a calculelor politice.

Funar: Vom face echipa la numararea voturilor cu PD-L si PNG-CD

PRM vrea sa faca echipa cu PD-L si PNG-CD pentru supravegherea numararii voturilor în sectii la alegeri, în vederea prevenirii fraudelor pregatite de “tripleta PSD, PNL, UDMR”, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, secretarul general al partidului, Gheorghe Funar. Acesta a subliniat ca s-a discutat deja cu presedintele PNG-CD, George Becali, cu care PRM a cazut de acord sa faca echipa. “Am abordat si pe unii dintre liderii PD-L, urmeaza sa fie abordat si presedintele Emil Boc, si luni (n.r., astazi) sa se discute aceasta problema în conducerea PD-L. Am convingerea ca si PD-L va accepta, si asteptam ca acest partid sa ni se alature”, a precizat Gheorghe Funar. Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat, la sfarsitul saptamani trecute, ca PD-L, “în concubinaj” cu PNG si cu Partidul Verzilor, se pregateste sa fraudeze alegerile parlamentare. În sprijinul acuzatiilor aduse, Vanghelie a prezentat lista Biroului
Electoral al Sectiei de votare nr. 925 din Bucuresti, pe care reprezentantul PD-L, Dinu Alice Gheorghe, figureaza si ca reprezentant al Partidului Verzilor. Presedintele PSD Bucuresti a concluzionat ca listele reprezentantilor PD-L, PNG si Partidului Verzilor în sectiile de votare ar fi fost facute la sediul democrat-liberalilor.

Democrat-liberalii renunţă să mai depună "Moţiunea cetăţenilor"

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că nu va mai depune
la Parlament semnăturile de susţinere din partea cetăţenilor a moţiunii simbolice "Ei cu ei, noi
cu voi".

Boc a declarat că motivul acestui renunţ este moţiunea de cenzură semnată de parlamentarii PD-L şi PRM "Guvernul pleacă, educaţia rămâne". "A intervenit moţiunea de cenzură care a blocat practic acest demers pentru că s-a creat confuzie în mintea oamenilor", a spus Boc. Totuşi, pedeliştii vor face o evaluare în zilele următoare şi vor anunţa ulterior numărul de semnături adunate.

Liderul PD-L Emil Boc a anunţat, pe 20 octombrie, că democrat-liberalii vor iniţia "o moţiune de cenzură specială", intitulată "Ei cu ei, noi cu voi", pe care o vor depune în mod simbolic la Parlament pe 23 noiembrie, dar care va fi popularizată în campanie
şi votată de români pe 30 noiembrie.

Tariceanu: Proiectul lui Geoana, de a trimite un cosmonaut in spatiu, costa 2,2 miliarde de dolari

Premierul Tariceanu spune ca proiectul lui Mircea Geoana, de a trimite in spatiu un cosmonaut roman, ar costa
bugetul peste doua miliarde de dolari
si le transmite alegatorilor sa voteze PSD daca doresc sa plateasca impozite si taxe mai mari pentru a finanta proiectul liderului social-democrat.
"Domnul Geoana vorbea despre trimiterea unui cosmonaut in spatiu
, care ar putea sa ne coste, daca luati datele furnizate de Guvernul chinez, vreo 2,2 miliarde de dolari o astfel de distractie. Nu stiu la ce ne-ar folosi, decat sa aruncam pe ceva banii. (...) Cred ca, daca romanii vor dori sa aiba distractia sa vada taxele si impozitele marite in urmatorii patru ani, ar face bine atunci sa voteze PSD", a declarat Tariceanu. Afirmatia a fost facuta dupa intrevederea pe care premierul a avut-o luni cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, la sediul primariei, relateaza NewsIn.
In cadrul primei dezbateri publice despre oferta de guvernare PSD-PC, in data de 21 iulie, la care participa si cosmonautul Dumitru Prunariu, Mircea Geoana a spus ca Romania ar putea sa aspire sa-si trimita din nou un cosmonaut in spatiu, dar, de data aceasta, cu americanii. "Cand il vad pe dl. Prunariu, vreau sa va spun... de ce, cand am putut sa trimitem un cosmonaut in spatiu acum trei decenii, de ce nu putem sa trimitem unul cu americanii in urmatorul deceniu? De ce sa nu fim ambitiosi?", a declarat liderul social-democrat.
Geoana a spus apoi ca in Romania "lumea e cinica si blazata" si a sustinut ca si PSD este privit de catre opinia publica si de catre ziaristi cu aceeasi atitudine. "Presa nu crede in sinceritatea acestui demers", a vorbit Geoana despre programul de guvernare al PSD-PC, plangandu-se ca analistii au atacat imediat propunerea din document
de construire a 1000 de km de autostrazi.

PD-L a câştigat alegerile în comuna primarului mort în timpul alegerilor din iunie

Democrat-liberalii şi-au adjudecat primăria din comuna ieşeană Voineşti, candidatul PD-L Mihai Lungu fiind ales primar într-o localitate unde edilul social-democrat care a condus în ultimii 18 ani, Neculai Ivaşcu, a decedat în ziua celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din iunie, informează NewsIn.

"Sincer, vă spun am găsit în primărie o dezordine mare. În cele două luni cât am fost viceprimar şi primar interimar am demarat deja câteva iniţiative. Astfel, am finanţat realizarea unui drum comunal şi am încheiat un protocol cu localităţi învecinate pentru alimentarea cu gaz şi apă a comunei. Continuarea acestor proiecte este o prioritate a mandatului meu", a declarat azi Mihai Lungu.

Potrivit Biroului
Electoral de Circumspcripţie, Mihai Lungu a câştigat primăria cu 1.548 de voturi, în timp ce contracandidatul său, candidatul PNL Gheorghe Dobreanu, a adunat 1.234 de voturi. Prezenţa la vot a fost de 60% dintr-un total de peste 4.600 de alegători.

Sustinere pentru acordarea cetateniei romane tuturor moldovenilor

Candidatul PD-L pentru colegiul romanilor din Europa de Est, Eugen Tomac, propune initierea in Parlamentul Romaniei a unei legi de acordare a cetateniei romanesti tuturor moldovenilor, la solicitarea acestora. Astfel, Tomac, sprijinit in aceasta initiativa de presedintele Traian Basescu, vede ca fiind necesara acordarea cetateniei nu numai pentru cei care fac dovada ca sunt de etnie romaneasca, ci si celor care o solicita. Pe aceasta cale, unirea s-ar putea face prin intermediul obtinerii de cetatenie romaneasca, fara sa se puna in discutie modificarea granitelor celor doua tari. Eugen Tomac merge pe aceasta cale pe linia promovata de Basescu, seful statului insistand pentru accelerarea procesului de acordare a cetateniei. Basescu a insistat atat la nivelul Guvernului, cat si al Parlamentului pentru adoptarea unei asemenea legi intr-un timp cat mai scurt.

Aceste demersuri sunt sustinute in campania
electorala de candidatul PD-L in Republica Moldova. Pentru atragerea electoratului romanesc din tara vecina, acest punct de vedere este sprijinit si de catre candidatii PSD (Tudor Pantaru) si PNL (Nicolae Dabija). In acest context al confruntarii politice din tara vecina, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a interzis, la sfarsitul acestei saptamani, desfasurarea campaniei electorale romanesti pe teritoriul moldovean. Intr-un comunicat oficial, respectivul minister considera "inacceptabila desfasurarea de catre competitorii electorali romani a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fara o coordonare prealabila a autoritatilor centrale moldovenesti". MAE moldovean considera necesara "invocarea aplicabilitatii teritoriale a prevederilor electorale ale Romaniei" si cere ca lupta electorala pentru Parlamentul Romaniei sa se desfasoare doar intre granitele romanesti.

Desi el a recunoscut, magistratii TMB au decis ca Adrian Vilau nu a fost colaborator al fostei Securitati

Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata actiunea facuta de CNSAS pentru atestarea calitatii de colaborator a fostului candidat al Uniunii Populare Social-Crestine la Primaria Municipiului Bucuresti, Adrian Vilau. Aceasta in conditiile in care el a recunoscut, in urma cu doi ani, ca a avut legaturi cu fosta Securitate. Reprezentantii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii au declarat, luni, ca vor ataca cu recurs decizia instantei, precizeaza NewsIn.
Colegiul CNSAS a decis, in iunie, sa trimita Tribunalului Bucuresti o nota de constatare a colaborarii cu securitatea a lui Adrian Vilau, fost candidat la alegerile din vara
pentru Primaria Bucuresti din partea UPSC, partid fondat de Ioan Talpes. Adrian Vilau a fost deputat in legislaturile 1990-1992, 1992-1996 si 1996-2000 din partea fostului FSN, apoi din partea Partidului Democrat. Vilau a fost exclus din PD in 1999, din cauza acuzatiilor potrivit carora a colaborat cu securitatea si a unor articole de presa in acest sens. La aceea vreme el era proaspat numit presedinte al comisiei parlamentare de control al SIE.
Vilau este de profesie avocat si l-a reprezentat si pe Miron Mitrea intr-un dosar
de coruptie. in 2006, Vilau si-a recunoscut trecutul si a facut publice detalii din dosarul sau de Securitate. El a sustinut ca a fost racolat in anul 1984 si ar fi trebuit sa dea informatii despre studentii straini aflati la aceeasi facultate cu el. Vilau a spus ca a acceptat colaborarea deoarece, in acelasi an, avusese loc, la Bucuresti, un atentat asupra unui inalt demnitar palestinian, in contextul in care majoritatea studentilor straini din facultatea la care studia el erau palestinieni. Tot in 2006, Vilau a spus ca din cauza dosarului sau a fost santajat inainte de a fi exclus din PD.

48% dintre români se declară împotrivă ca preşedintele ţării să fie şi şeful Guvernului

tudiul BCS, realizat în perioada 17-21 noiembrie, arată că 48% dintre cei intervievaţi sunt împotriva unei republici prezidenţiale, nefiind de acord ca preşedintele ţării să fie şeful Guvernului, în timp ce pentru un Parlament unicameral şi-au declarat susţinerea 53,2%.

La întrebarea "Sunteţi de acord sau împotrivă ca preşedintele ţării să fie şi şeful Guvernului (republică prezidenţială)", 48% dintre respondenţi se declară împotrivă, 29,2% sunt de acord, iar 21,8% spun că le este indiferent.

Potrivit studiului BCS, 53,2% dintre intervievaţi s-au declarat de acord cu "adoptarea unui Parlament unicameral", în timp ce 22,4% s-au arătat împotrivă şi 24,4% au răspuns că le este indiferent.

În cercetarea BCS, 64,5% dintre cei intervievaţi sunt împotriva alcătuirii viitorului guvern din experţi străini, 19,4% sunt de acord, iar 16,1% sunt indiferenţi.

Cât priveşte revenirea la votul pe liste de partid, 47,8% dintre respondenţi s-au declarat împotrivă, 24% au spus că sunt de acord, celorlalţi (28,2%) fiindu-le indiferent.

Sondajul BCS a fost realizat pe un eşantion de 1.156 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3%, în perioada 17-21 noiembrie, la comanda Fundaţiei Societatea Civilă.

joi, 9 iulie 2009

Mihail Gorbaciov afirma ca Rusia nu va mai dansa dupa muzica cantata de Washington

rimul si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, si-a exprimat dezamagirea fata de Occident, care i-a promis ca NATO nu va inainta spre Est, dar nu s-a tinut de cuvant. Totodata, Gorbaciov avertizeaza, intr-un interviu aparut marti in cotidianul madrilen El Pais, ca Rusia nu va mai tolera o lume unipolara cu centrul la Washington.
"In Rusia poti sa ai incredere daca o tratezi ca pe un partener egal. Noi avem experienta, istorie, potential pentru competitie pe plan international. Noi nu vom mai dansa sub muzica straina, fie aceasta jazz sau orice altceva. Rusia are muzica ei", a afirmat fostul lider sovietic, in interviul pentru El Pais, citat de Agerpres.
Gorbaciov a explicat ca SUA nu isi respecta promisiunea care i-a fost facuta Rusiei in trecut de fostul secretar de stat James Baker, care l-a asigurat ca NATO nu se va extinde spre Est daca Gorbaciov va sustine reunificarea Germaniei, precum si aderarea noului stat german reunificat la Alianta Nord-Atlantica.
Totodata, Gorbaciov a negat ca actiunile Rusiei in Georgia ar constitui un semnal impotriva impotriva extinderii NATO. "N-a fost niciun semnal. Ca dovada, fortele ruse din Transnistria sunt foarte aproape de un compromis cu conducerea politica a Republicii Moldova, pentru ca stanga Nistrului sa ramana in componenta republicii, primind anumite garantii de autonomie", a subliniat fostul lider sovietic.
In interviu, Gorbaciov face apel la Europa sa contracareze dominatia SUA si sa nu actioneze asa cum ii dicteaza Washingtonul in probleme de politica externa. "Sincer cred ca SUA au fost un prost sfatuitor in ultimii ani pentru Europa. Noi, europenii, ar trebui sa le spunem partenerilor nostri americani ca le apreciem succesele si forta, dar ca nu acceptam dominatia lor. Rusia, cel putin, nu se va mai conforma ordinelor venite de la Washington", a spus Gorbaciov, indicand ca "directivele pe care le-a dat FMI Rusiei la inceputul anilor 1990 au condus tara sa spre o catastrofa".
In asentiment cu presedintele Dmitri Medvedev si ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul lider sovietic a facut apel la Europa sa-si edifice propriul Consiliu continental de securitate, in contrapondere la NATO.

Kievul linseaza mediatic Romania

zi incepe la Curtea Internationala de Justitie de la Haga prima runda de pledoarii ale delegatiei ucrainene in procesul privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra
, relateaza ziarul ucrainean Segodnia. Mass-media si clasa politica de la Kiev au declansat un razboi mediatic impotriva Romaniei. Bucurestiul este acuzat ca vrea sa anexeze "teritorii istorice ale Ucrainei". Extremistii din fosta republica sovietica ameninta cu proteste in cazul unei decizii a CIJ favorabile Romaniei.

Delegatia ucraineana incepe azi prezentarea, timp de 4 zile, contraargumentelor sale la pledoaria partii romane de saptamana trecuta, in cadrul fazei orale a procesului de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, relateaza cotidianul ucrainean Gazeta po Kievski. Echipa ucraineana este condusa de Volodimir Vasilenko, actualul agent al Ucrainei pentru procesul de la Haga, coagentii sai fiind viceministrul de externe Oleksandr Kupcisin, iar celalalt, Volodimir Krohmal, director pentru probleme juridice si tratate in MAE de la Kiev. Kievul a desemnat drept judecator ad-hoc pe Bernard Oxman, profesor de drept Universitatea din Miami si vicepresedinte al Societatii Americane de Drept International. In finalul pledoariei partii ucrainene, CIJ urmeaza sa decida daca Insula Serpilor este o stanca sau o formatiune maritima propice vietii umane si activitatilor economice independente. "Este greu de crezut ca membrilor completului de judecata al CIJ li se va intoarce limba sa spuna ca formatiunea maritima plata, pe care se afla zeci de cladiri administrative si de locuit, un far si doua debarcadere - unul mic, altul mai mare
- si chiar un muzeu - ar fi o stanca si nu o insula", precizeaza surse oficiale ucrainene, citate de publicatie. Ucraina nu-si poate permite sa exploateze zacamintele din platoul continental din jurul Insulei Serpilor, avand nevoie de investitii de cel putin circa 100 milioane de dolari
pentru astfel de activitati, a declarat directorul executiv al companiei
ucrainene "Cernomornefetegaz", Igor Franciuk.
Acuzati pentru pasapoarte
Conform Gazeta po Kievski, verdictul ce urmeaza a fi pronuntat de CIJ va avea nu doar o valoare strict juridica, ci si una politica. "In contextul recentelor evenimente din Georgia, se va actualiza problema raporturilor dintre Ucraina si Romania, aceasta din urma eliberand de mai multi ani pasapoarte romanesti pentru locuitorii satelor ucrainene de granita, in conditiile in care legislatia ucraineana interzice dubla cetatenie", relateaza cotidianul. La randul sau, Oxana Bilozir, deputat din partea blocului proprezidential Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, a declarat ca "acordarea in masa de pasapoarte rusesti si romanesti reprezinta in esenta calea directa catre o posibila anexare a teritoriului Ucrainei de catre alte state". "Ca urmare a acestor evenimente, noi nu putem sa toleram o situatie similara in Ucraina", a subliniat deputata, sesizand reprezentantii Consiliului Europei ca Bucurestiul elibereaza pasapoarte romanesti cetatenilor Ucrainei, mai ales celor din regiunea Cernauti, precum si celor din sudul regiunii Odesa. Anterior, deputatul Iuri Boiko, lider al formatiunii rusofone "Partidul Regiunilor", citat de RIA-Novosti, a denuntat pretentiile teritoriale ale Romaniei fata de Ucraina in sudul Basarabiei si in Bucovina de Nord.
Baza SUA in Ucraina sau Georgia
SUA si-ar putea amplasa o baza navala permanenta in Georgia sau Ucraina, in pofida clauzelor Conventiei de la Montreux (1936) care interzice stationarea, mai mult de trei saptamani in Marea Neagra, a navelor militare apartinand tarilor neriverane, relateaza saptamanalul ucrainean "2000". Conform expertilor citati, "un stat oarecare din zona Marii Negre, de exemplu Georgia, cumpara cateva vase militare americane care isi stabilesc baza in porturile georgiene Poti si Batumi si navigheaza sub pavilionul Georgiei, insa comandamentul lor si echipajele se subordoneaza direct Pentagonului".

Presa ucraineana il acuza pe Iuscenko, ca va ceda Insula Serpilor in schimbul intrarii Ucrainei in NATO

Tot mai multe publicatii din Ucraina il acuza pe presedintele Victor Iuscenko de cedarea deliberata, fara prea multa lupta, a Insulei Serpilor in favoarea Romaniei. In schimb, scriu publicatii precum Novii Region sau Versii, Ucraina ar urma sa primeasca din partea NATO invitatia oficiala de aderare la organizatia in care Romania este deja stat membru.
Diplomatii ucraineni, sub conducerea presedntelui Victor Iuscenko, au cedat, practic, Insula Serpilor, a declarat agentiei Novai Region politologul ucrainean Andrei Ermolaev.
"Conflictul cu Romania legat de Insula Serpilor trebuie sa-i invete ceva pe politicienii ucraineni. NATO, sub a carui umbrela vrem noi sa ne adapostim, ne ia noua din teritoriul care reprezinta un platou continental de foarte mare perspectiva. Asta nu inseamna altceva decat o revizuire nemilitara atat a acordurilor de la Yalta, cat si a principiilor de la Helsinki. Dupa parerea mea, NATO s-a discreditat total ca garant al securitatii", a spus Ermolaev.
"Iar presedintele Viktor Iuscenko si MAE tac in astfel de situatii, pentru ca el a pierdut aceasta batalie diplomatica. Corpul lui diplomatic, care era la curent cu aceasta chestiune, nu a putut gasi gasi si folosi in mod adecvat argumentele, pierzand aceasta disputa. Astazi, din partea Ucrainei nimeni nu apara acest interes in controversa cu Romania", a subliniat Ermolaev.
Interesele supreme de securitate ale Ucrainei vor justifica cedarea Insulei Serpilor?
La Haga este in plina derulare procesul care opune Romania si Ucriana in chestiunea Insulei Serpilor. El poate arata in ce masura a avut dreptate Parlamentul atunci cand a decis sa-i ia presedintelui mare
parte din prerogative, scrie publicatia ucraineana Versii intr-un amplu comentariu legat de procesul de la Curtea internationala de justitie.
Potrivit autorului articolului, desi audierile sunt la inceput, exista deja numeroase indoieli ca decizia va fi una favorabila Ucrainei, daca de politica externa va continua sa se ocupe presedintele Iuscenko. Ca prim argument, scrie publicatia Versii, este faptul ca renuntarea la o parte din teritoriul tarii va fi, mai degraba, explicate prin "interese supreme de securitate": cu alte cuvinte, in fata amenintarii "agresiunii ruse", trebuie cu orice pret
intrat sub umbrela NATO.
Mai mult, scriu ziaristii ucraineni, Iuscenko nu va intra in conflict cu Romania si cu regimul presedintelui Traian Basescu, pentru ca ei sunt apropiati din punct de vedere politic.

O americană a primit închisoare pe viaţă pentru că şi-a ars fetiţa în cuptorul cu microunde

americana a primit inchisoare pe viata
pentru ca sia ars fetita in cuptorul cu microunde

China Arnold, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnată la închisoare pe viaţă de o instanţă din Ohio, după ce şi-a ars fetiţa în cuptorul cu microunde. Americana nu a arătat nici un semn de emoţie în timpul procesului şi neagă în continuare faptul că şi-ar fi ucis copilul
. Ea dă vina pe altcineva pentru uciderea lui Paris Talley, în luna august a anului 2005.

Deşi femeia a fost condamnată la închisoare pe viaţă, ea nu a scăpat încă de pedeapsa cu moartea. La recomandarea juriului, judecătorul ar putea schimba sentinţa actuală cu cea de condamnare la moarte. Potrivit unei declaraţii făcute de colega de celulă a condamnatei, acesta şi-ar fi ucis copilui din cauza că s-a certat cu prietenul ei care suspecta că n-ar fi fost el tatăl copilului. Femeia a fost arestată după ce ADN-ul fetiţei arse a fost detectat înăuntrul cuptorului cu microunde din casa în care locuia cu cei patru copii ai ei şi cu iubitul de la acea vreme Tarrel Talley.

China Arnold s-a declarat nevinovată în timpul procesului. Potrivit pucaţiei "Telegraph", Apărarea construită de avocatul său s-a bazat pe faptul că femeia ar fi fost prea beată în acea seară pentru a comite crima şi că nu-şi aduce aminte nimic. Unul dintre criminaliştii care s-au ocupat de caz a declarat că, într-adevăr, urmele arsurilor de pe corpul bebeluşului ar fi fost provocate de introducerea acestuia în cuptorul cu microunde, timp de cel puţin două minute.

Avocatul apărării, Jon Paul Rion, a făcut recurs pentru rejudecarea cazului şi crede că va reuşi, în cele din urmă, să obţină un verdict de nevinovăţie pentru clienta sa.

McCain i-a luat-o înainte lui Obama

ondajele îl plasează pe republican cu patru procente în faţa democratului în opţiunile americanilor, dar, mai important, în rândul celor care vor vota diferenţa creşte la 10%.

Convenţia Republicană i-a fost de folos lui John McCain şi partidului său. Potrivit celui mai recent sondaj USA Today/Gallup, senatorul de Arizona a înregistrat un avans de patru procente în faţa contracandidatului său Barack Obama. Acesta este cel mai mare
avantaj înregistrat de republican din ianuarie încoace. O anchetă similară, realizată înainte de reuniunea republicană, îl plasa pe Obama pe primul loc, la o diferenţă de şapte puncte de McCain.
Noul sondaj, realizat la sfârşitul săptămânii trecute, arată că McCain este susţinut de 50% dintre alegători, faţă de 46% care îl preferă pe Obama. Potrivit „USA Today”, desemnarea lui Sarah Palin la funcţia de vicepreşedinte este foarte benefică pentru candidatura lui McCain.

Mai mult, evenimentul organizat la Saint Paul le-a insuflat entuziasm alegătorilor republicani.
Şi mai important, potrivit anchetei, McCain îl devansează pe Obama cu zece procente, 54-44%, în rândul alegătorilor care, cel mai probabil, se vor prezenta la vot. Sondajul a fost realizat pe 1.022 de persoane, dintre care 959 de alegători înregistraţi, şi are o marjă de eroare de +/- 3%.
Principala îngrijorare a celor intervievaţi este că, dacă ar câştiga alegerile, republicanul McCain ar putea continua să aplice politici similare cu cele ale lui George W. Bush.
O analiză a sondajelor realizate după convenţiile politice, începând cu 1960, arată că opiniile electoratului nu rămân neschimbate din momentul în care aceste reuniuni se încheie şi până la alegeri. „Poţi la fel de bine să arunci o monedă în aer pentru a realiza o predicţie. Este surprinzător cât de repede sunt uitate aceste momente“, a declarat analistul american Larry Sabato.
Înfruntare Obama-Palin pe terenul de baschet
Barack Obama i-a propus lui Sarah Palin un „duel“ pe terenul de baschet. Candidatul democrat, un împătimit al acestui sport, şi-a motivat alegerea: „Ea are aerul că ar fi un bun jucător”. Palin, supranumită în liceu „Sarah Barracuda“, pentru felul agresiv în care practica acest sport, este renumită şi pentru pasiunea sa de a vâna elani. Mai mult, stilul
lui Palin pare să le inspire pe doamnele din Statele Unite. Multe dintre ele au început să se coafeze ca şi candidata republicană şi să-şi comande rame de ochelari Kawasaki 704, aşa cum poartă Palin.

Rusia va menţine 7.600 de militari în republicile separatiste georgiene

Rusia va menţine 3.800 de militari în fiecare dintre cele două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, a anunţat astăzi ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov.

Ministrul a declarat ca a a luat o hotărâre în ceea ce priveşte tema contingentului, structura şi localizarea sa. Astfel în fiecare republică vor fi 3.800 militari.

Anterior, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a susţinut că forţele ruse vor rămâne acolo mult timp. "Cel puţin într-un viitor previzibil, este absolut necesar pentru a nu permite repetarea unor acţiuni agresive".

Rusia "va semna în curând acorduri" privitoare la prezenţa forţelor ruse în cele două regiuni, a adăugat Lavrov. Declaraţiile ministrului de Externe au fost făcute după o întâlnire cu omologul său austriac, Ursula Plassnik.

Echipa televiziunii publice poloneze arestată în Osetia de Sud a fost eliberată

echipă a televiziunii publice poloneze TVP, arestată ieri în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud de miliţiile locale şi predată ulterior soldaţilor ruşi, a fost eliberată în această dimineaţă, a anunţat postul polonez, citat de France Presse.

Echipa de filmare, formată dintr-un jurnalist şi un operator, precum şi şoferul georgian care o însoţea, a fost reţinută de miliţieni osetini în timp ce pregăteau un reportaj pentru jurnalul de seară, în apropierea localităţii Karaleti, la 20 kilometri de oraşul-port georgian Gori.

Echipa a reuşit într-un final să-şi recupereze materialul, banii şi telefoanele mobile confiscate demiliţieni, a precizat jurnalistul reţinut, Dariusz Bohatkiewicz. "Pentru ei, noi eram spioni. Dar am fost bine trataţi. Ne-au permis să ne sunăm familiile luni seară", a mărturisit el.

Potrivit jurnalistului şi cameramanului său, soldaţii şi miliţienii le-au reproşat "lipsa de obiectivitate" a Poloniei în criza georgiană şi i-au criticat dur pe liderii polonezi.

Audierile in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental la Marea Neagra se reiau marti

urtea Internationala de Justitie reia, marti, la Haga, audierile in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental la Marea
Neagra. De data aceasta a venit randul Kievului sa isi prezinte argumentele, dupa ce Bucurestiul si-a sustinut pledoaria in urma cu o saptamana.
Echipa Ucrainei, condusa de agentul Volodimir Vasilenko, are la dispozitie cate trei ore in fiecare dimineata, de marti pana vineri inclusiv, pentru a-si sustine si argumenta pozitia privind modul de trasare a frontierei maritime cu Romania.
In cel mult sase luni, Curtea de la Haga va lua o decizie definitiva, obligatorie si executorie. Miza procesului este o zona de 12 mii de kilometri patrati, bogata in zacaminte si gaz, potrivit Hotnews.
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu, a conchis ca recentele initiative ale Ucrainei de a amenaja si transforma formatiunea maritima Insula Serpilor nu pot avea efecte juridice in procesul cu Romania de delimitare a spatiilor maritime in Marea Neagra
.
Profesorii Alain Pellet si Vaughan Lowe, coagenti ai Romaniei, au clarificat, de asemenea, notiunile de stanca si insula din punct de vedere juridic, reiterand ideea ca formatiunea maritima Insula Serpilor nu poate avea niciun efect asupra liniei de delimitare dintre Romania si Ucraina.

Elveţienii vor decide anul viitor prin referendum dacă deschid piaţa muncii pentru români

Guvernul şi Parlamentul elveţian au votat pentru deschiderea pieţei muncii din Elveţia pentru cetăţenii români şi bulgari şi urmează să organizeze anul viitor un referendum prin care urmează să fie luată o decizie finală, a declarat marţi ministrul elveţian al Economiei
, Doris Leuthard.

"Oamenii de afaceri elveţieni susţin deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Guvernul şi parlamentul elveţian şi-au dat acordul, urmează să organizăm un referendum şi urmează ca, cel mai probabil anul viitor, să organizăm un referendum prin care cetăţenii elveţieni să se pronunţe", a spus Leuthard.

Ceasul lui Einstein va fi scos la licitaţie, la New York

Ceasul de mână al lui Albert Einstein va fi vândut la licitaţie luna viitoare, anunţă AFP. Ceasul, marca Longines ar putea fi vândut cu cu aproximativ 20.000 de euro
, potrivit vânzătorilor. Deşi nu impresionează ca design, vânzătorii speră ca ceasul
din aur de 14 carate, să impresioneze prin notorietatea fostului său proprietar.

Ceasul i-a fost dăruit lui Einstein de către Edgar Mangin, la o gală desfăşurată la Los Angeles, în 1931, în cinstea âştigătorului premiului Nobel.

Ceasul este pentru un alt tip de colecţionari. Pentru aceia care se specializează în a colecta obiecte ce i-au aparţinut lui Einstein. a spus Julien Schaerer, specialist la casa de licitaţii Antiquorum, care va organiza licitaţia, pe 16 octombrie, la New York.

"Independenta, ireversibila"

esedintele rus Dmitri Medvedev, a acceptat ieri sa retraga militarii de pe teritoriul georgian in termen de o luna, dar a refuzat retragerea din Abhazia si Osetia de Sud. El a avertizat ca recunoasterea de catre Rusia a independentei celor doua provincii separatiste este "definitiva si ireversibila".
Seful statului francez, Nicolas Sarkozy, presedinte in exercitiu al UE, flancat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si de seful diplomatiei europene, Javier Solana, s-au aflat ieri la Moscova si Tbilisi in incercarea de a accelera aplicarea planului de pace, rusii intarziind retragerea trupelor lor din Georgia. Dimpotriva, Rusia a intarit prezenta militara in jurul portului georgian Poti.
La inceputul intrevederii cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, la resedinta prezidentiala de la Barvika, de langa Moscova, Sarkozy sublinia ca "acordul in sase puncte negociat trebuie pus in practica si, daca fiecare doreste sa aiba un comportament responsabil, vom gasi solutii". Medvedev a estimat ca "au fost depuse toate eforturile necesare pentru reglementarea conflictului conform planului Medvedev/Sarkozy", dar a aparut o situatie noua dupa recunoasterea de catre Moscova a republicilor separatiste georgiene, Osetia de Sud si Abhazia, care "necesita o noua abordare".
Mai mult, Ministerul rus de Externe a precizat ca Rusia se opune desfasurarii unei misiuni de observatori ai UE in Georgia, estimand ca ar putea duce la "o fragmentare superflua" a misiunilor ONU si OSCE deja prezente. si, in aceeasi zi in care Rusia anunta trimiterea de avioane antisubmarine in Venezuela, stat inamic al SUA, ambasadorul rus la NATO declara ca tara sa va inceta cooperarea cu Alianta in cazul in care Georgia va primi Planul de Actiune pentru Aderare (MAP).
» Acuze de genocid
Conflictul dintre Georgia si Rusia legat de Abhazia si Osetia de Sud continua in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Curtea va audia timp de trei zile argumentele Tbilisiului si ale Moscovei, Georgia cerand ca judecatorii sa ordone Rusiei "oprirea epurarii etnice" din cele doua regiuni. Mai multe localitati din aceste regiuni separatiste si din vecinatatea lor au fost golite de populatie, locuitorii fugind sau fiind arestati de militiile separatiste. Ambasadori europeni la Tbilisi au declarat ca au scris presedintelui in exercitiu al UE, Sarkozy, pentru a-si exprima "grava neliniste privind o posibila epurare etnica" in Georgia, denuntand "o violare inacceptabila" a acordului de incetare a focului de catre Rusia.

Sarkozy a ameninţat la un moment dat că părăseşte discuţiile cu oficialii ruşi, potrivit unei surse

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy ameninţase că părăseşte discuţiile cu oficialii ruşi, înainte de a obţine un acord cu Dmitri Medvedev luni, privitor la retragerea trupelor din Georgia, a anunţat un oficial francez, relatează Reuters.

Discuţiile de patru ore, care au avut loc lângă Moscova, au convins Rusia să promită retragerea completă a forţelor sale din Gerorgia într-o lună, dar nu şi din cele două regiuni separatiste.

Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a salutat acordul ca o victorie pentru diplomaţia europeană şi a spus că, dacă acesta va fi implementat, va fi evitată multă suferinţă.

Însă zâmbetul său şi al lui Medvedev de la conferinţa de presă a încercat să ascundă atmosfera tensionată din timpul discuţiilor, la care a participat şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, ca şi şeful diplomaţiei UE, Javier Solana. "Au fost momente foarte tensionate", a spus un oficial francez, după anunţarea înţelegerii. Acordul este o urmare a planului de pace în şase puncte mediat de Sarkozy, între Moscova şi Tbilisi, în urmă cu o lună, dar pe care Rusia l-a implementat doar jumătate.

La un moment dat în timpul discuţiilor de luni, în timp ce Medvedev nu se afla în cameră, oficialii ruşi au încercat să scoată o referire la poziţiile militare anterioare conflictului din 7 august, a declarat oficialul francez. "În acel moment, Sarkozy s-a ridicat şi a spus 'Plecăm. Acest lucru nu este negociabil', potrivit sursei.

Oficialii ruşi, printre care şi ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Medvedev a intrat în cameră şi cearta a fost uitată în scurt timp, potrivit responsabilului francez. "Când Medvedev s-a întors, a spus 'Hai să ne calmăm'. Nici măcar nu a suspendat discuţiile, nici măcar nu l-a sunat pe premierul Putin", potrivit sursei.

La discuţiile din urmă cu o lună, care au durat ore în şir, s-a ajuns la o înţelegere după ce fostul preşedinte Putin s-a alăturat negocierilor, provocând speculaţii că are în continuare influenţa principală în ţară, chiar dacă Medvedev este preşedinte.

Sarkozy l-a avertizat pe Medvedev faţă de pericolele reprezentate de recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia. "Sarkozy i-a spus lui Medvedev: 'Fiţi atenţi la principiul de autodeterminare. Dacă ruşii cer acest lucru pentru Abhazia şi Osetia de Sud, este posibil ca şi cecenii să ceară", ar fi spus el.

Un consilier al premierului Tăriceanu a murit în urma unui stop cardiac

Un consilier al premierului Tăriceanu a murit, luni seară, în sediul Guvernului, cel mai probabil în urma unui infarct, deşi medicii de pe ambulanţă au încercat să-l resusciteze, potrivit unor reprezentanţi ai Executivului.

Potrivit acestora, este vorba despre consilierul Marin Apetroae, de 56 de ani.

Bărbatul a murit, în ciuda încercărilor medicilor de pe ambulanţa care însoţeşte coloana oficială a premierului de a-l resuscita, dar şi ale medicilor
de pe o ambulanţă SMURD, care a sosit ulterior la locul incidentului.

Informaţiile au fost confirmate, pentru NewsIn, şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Senatorii jurişti discută deconspirarea preoţilor

Comisia juridică a Senatului discută cu membrii ai Colegiului CNSAS mai multe propuneri de modificare a Legii CNSAS, printre care şi pe cea referitoare la oportunitatea deconspirării preoţilor.

La şedinţa Comisiei juridice a Senatului participă Virgiliu Leon Ţârău, vicepreşedinte al Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, secretar al Colegiului, şi Claudiu Secaşiu, membru al acestui for.

Pe ordinea de zi figurează şapte propuneri de modificare a Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar
şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică. Însă, principalul punct al discuţiilor vizează deconspirarea preoţilor şi a înalţilor ierarhi .

Sfântul Sinod a anunţat în repetate rânduri că nu este împotriva deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei Securităţi, dar vrea ca acest proces să se desfăşoare "în spiritul adevărului şi al dreptăţii".

A început şedinţa Camerei Deputaţilor. Se va întruni cvorumul pentru votarea moţiunii PD-L?

arţi, la ora 10.00 a început plenul şedinţei Camerei Deputaţilor, chemaţi să voteze moţiunea simplă a democrat liberalilor intitulată "Populaţia rămâne fără căldură la iarnă - criza sistemului de termoficare". Luni, votul asupra moţiunii PD-L pe tema termoficării a fost amânat din lipsă de cvorum. Motivul a fost părăsirea sălii de către membrii Pc şi PSD, în semn de protest faţă de presupusa alianţă a PD-L cu PRM. Pentru ca moţiunea să fie votată, este nevoie de un număr de 164 de deputaţi, iar pentru ca aceasta să treacă, trebuie să fie votată de jumătate plus
unul dintre aceştia.

Chiar dacă va trece de Camera Deputaţilor, moţiunea PD-L are numai un rol consultativ pentru Executiv.