luni, 20 iulie 2009

Teren aflat in litigiu si vandut ilegal: Proprietarii de drept sustin ca directorul Companiei Nationale de Autostrazi a facut afaceri pe bunul altuia

Noutati in cazul „tunului” imobiliar pus la cale de directorul general al Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Dorin Debucean. Mai multe parcele din terenul pe care se afla cele patru vile ale companiei, vandute unei firme de apartament din Oradea la un pret de nimic, au fost revendicate in instanta de catre proprietarii de drept.
Dupa ce „Gardianul” a scris, saptamana trecuta, despre detaliile financiare
ale contractului de vanzare-cumparare dintre CNADNR si firma SC „Prototip” SRL din Oradea, prin care societatea s-a ales cu niste proprietati care se ridica la o valoare de milioane de euro
si pentru care a platit doar un milion de euro, proprietarul
de drept al unei parti de teren sustine ca a citit in ziar despre „manevra CNADNR”.

Documente REVENDICARE TEREN

Maria Almasan a aflat cu surprindere din presa ca parcela pentru care se judeca cu Primaria municipiului si pe care se afla vilele CNADNR a fost vanduta inainte ca instantele competente sa dea o hotarare definitiva asupra dreptului de proprietate a terenului.
Legea privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada comunista prevede insa ca, atat timp cat un teren se afla in litigiu, acesta nu poate fi instrainat. Acest lucru nu a fost insa, se pare, o piedica in vanzarea caselor
de pe strada Lunii. Maria Almasan sustine ca a revendicat o parte din terenul de pe strada Lunii 2A si 2B, teren preluat in mod abuziv prin Decretul nr. 168/1983 si care a ajuns in „ograda” Companiei
Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Pentru ca Primaria Cluj-Napoca nu i-a inapoiat terenul, femeia a recurs la instanta.
In litigiul cu Primaria, Maria Almasan a avut castig de cauza. In luna aprilie a acestui an, Tribunalul Cluj a dat o sentinta civila in dosarul nr. 746/117/2007, prin care a dispus intabularea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate al femeii. Ulterior, Primaria a facut recurs la Curtea de Apel Cluj, dar aceasta instanta a decis ca mai mare parte a terenului sa fie restituit in natura proprietarilor de drept, iar pentru restul „a dispus acordarea de masuri reparatorii prin echivalent”, asa cum prevede lege.
Tribunalul Cluj a dat sentinta in luna aprilie a acestui an, iar Curtea de Apel s-a pronuntat in 22 septembrie. Contractul de vanzare-cumparare dintre CNADNR si SC „Prototip” SRL a fost semnat insa tot in luna septembrie a aceluiasi an. Nepotul femeii, Ghita Coroian, cel care o reprezinta in instanta pe femeie, a dezvaluit ca era pregatit sa intabuleze terenul in Cartea Funciara, cand Primaria Cluj-Napoca a facut pentru a doua oara recurs, atacand in instanta si decizia Curtii de Apel Cluj.
„Stiau ca terenul e revendicat. Stiau ca urmeaza sentinta si voiau sa vanda cat mai repede. Notarul care a intocmit contractul de vanzare-cumparare a vazut ca terenul este revendicat. Aici e o manarie clara si se ia o spaga serioasa”, sustine Ghita Coroian.
In momentul de fata, petentii sustin ca nu au cum sa intervina si asteapta decizia de la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, unde Primaria a inaintat recurs pentru a doua oara.
Chiar daca sentinta va fi una favorabila, asa cum se asteapta, luand in calcul hotararile celorlaltor instante, reclamantii intra intr-un lant al slabiciunilor, deoarece pe viitor vor trebui sa se judece cu firma care a cumparat terenul - si care poate sa-l vanda mai departe -, si nu cu Primaria.