joi, 9 iulie 2009

Mihail Gorbaciov afirma ca Rusia nu va mai dansa dupa muzica cantata de Washington

rimul si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, si-a exprimat dezamagirea fata de Occident, care i-a promis ca NATO nu va inainta spre Est, dar nu s-a tinut de cuvant. Totodata, Gorbaciov avertizeaza, intr-un interviu aparut marti in cotidianul madrilen El Pais, ca Rusia nu va mai tolera o lume unipolara cu centrul la Washington.
"In Rusia poti sa ai incredere daca o tratezi ca pe un partener egal. Noi avem experienta, istorie, potential pentru competitie pe plan international. Noi nu vom mai dansa sub muzica straina, fie aceasta jazz sau orice altceva. Rusia are muzica ei", a afirmat fostul lider sovietic, in interviul pentru El Pais, citat de Agerpres.
Gorbaciov a explicat ca SUA nu isi respecta promisiunea care i-a fost facuta Rusiei in trecut de fostul secretar de stat James Baker, care l-a asigurat ca NATO nu se va extinde spre Est daca Gorbaciov va sustine reunificarea Germaniei, precum si aderarea noului stat german reunificat la Alianta Nord-Atlantica.
Totodata, Gorbaciov a negat ca actiunile Rusiei in Georgia ar constitui un semnal impotriva impotriva extinderii NATO. "N-a fost niciun semnal. Ca dovada, fortele ruse din Transnistria sunt foarte aproape de un compromis cu conducerea politica a Republicii Moldova, pentru ca stanga Nistrului sa ramana in componenta republicii, primind anumite garantii de autonomie", a subliniat fostul lider sovietic.
In interviu, Gorbaciov face apel la Europa sa contracareze dominatia SUA si sa nu actioneze asa cum ii dicteaza Washingtonul in probleme de politica externa. "Sincer cred ca SUA au fost un prost sfatuitor in ultimii ani pentru Europa. Noi, europenii, ar trebui sa le spunem partenerilor nostri americani ca le apreciem succesele si forta, dar ca nu acceptam dominatia lor. Rusia, cel putin, nu se va mai conforma ordinelor venite de la Washington", a spus Gorbaciov, indicand ca "directivele pe care le-a dat FMI Rusiei la inceputul anilor 1990 au condus tara sa spre o catastrofa".
In asentiment cu presedintele Dmitri Medvedev si ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul lider sovietic a facut apel la Europa sa-si edifice propriul Consiliu continental de securitate, in contrapondere la NATO.