joi, 9 iulie 2009

Presa ucraineana il acuza pe Iuscenko, ca va ceda Insula Serpilor in schimbul intrarii Ucrainei in NATO

Tot mai multe publicatii din Ucraina il acuza pe presedintele Victor Iuscenko de cedarea deliberata, fara prea multa lupta, a Insulei Serpilor in favoarea Romaniei. In schimb, scriu publicatii precum Novii Region sau Versii, Ucraina ar urma sa primeasca din partea NATO invitatia oficiala de aderare la organizatia in care Romania este deja stat membru.
Diplomatii ucraineni, sub conducerea presedntelui Victor Iuscenko, au cedat, practic, Insula Serpilor, a declarat agentiei Novai Region politologul ucrainean Andrei Ermolaev.
"Conflictul cu Romania legat de Insula Serpilor trebuie sa-i invete ceva pe politicienii ucraineni. NATO, sub a carui umbrela vrem noi sa ne adapostim, ne ia noua din teritoriul care reprezinta un platou continental de foarte mare perspectiva. Asta nu inseamna altceva decat o revizuire nemilitara atat a acordurilor de la Yalta, cat si a principiilor de la Helsinki. Dupa parerea mea, NATO s-a discreditat total ca garant al securitatii", a spus Ermolaev.
"Iar presedintele Viktor Iuscenko si MAE tac in astfel de situatii, pentru ca el a pierdut aceasta batalie diplomatica. Corpul lui diplomatic, care era la curent cu aceasta chestiune, nu a putut gasi gasi si folosi in mod adecvat argumentele, pierzand aceasta disputa. Astazi, din partea Ucrainei nimeni nu apara acest interes in controversa cu Romania", a subliniat Ermolaev.
Interesele supreme de securitate ale Ucrainei vor justifica cedarea Insulei Serpilor?
La Haga este in plina derulare procesul care opune Romania si Ucriana in chestiunea Insulei Serpilor. El poate arata in ce masura a avut dreptate Parlamentul atunci cand a decis sa-i ia presedintelui mare
parte din prerogative, scrie publicatia ucraineana Versii intr-un amplu comentariu legat de procesul de la Curtea internationala de justitie.
Potrivit autorului articolului, desi audierile sunt la inceput, exista deja numeroase indoieli ca decizia va fi una favorabila Ucrainei, daca de politica externa va continua sa se ocupe presedintele Iuscenko. Ca prim argument, scrie publicatia Versii, este faptul ca renuntarea la o parte din teritoriul tarii va fi, mai degraba, explicate prin "interese supreme de securitate": cu alte cuvinte, in fata amenintarii "agresiunii ruse", trebuie cu orice pret
intrat sub umbrela NATO.
Mai mult, scriu ziaristii ucraineni, Iuscenko nu va intra in conflict cu Romania si cu regimul presedintelui Traian Basescu, pentru ca ei sunt apropiati din punct de vedere politic.