joi, 9 iulie 2009

McCain i-a luat-o înainte lui Obama

ondajele îl plasează pe republican cu patru procente în faţa democratului în opţiunile americanilor, dar, mai important, în rândul celor care vor vota diferenţa creşte la 10%.

Convenţia Republicană i-a fost de folos lui John McCain şi partidului său. Potrivit celui mai recent sondaj USA Today/Gallup, senatorul de Arizona a înregistrat un avans de patru procente în faţa contracandidatului său Barack Obama. Acesta este cel mai mare
avantaj înregistrat de republican din ianuarie încoace. O anchetă similară, realizată înainte de reuniunea republicană, îl plasa pe Obama pe primul loc, la o diferenţă de şapte puncte de McCain.
Noul sondaj, realizat la sfârşitul săptămânii trecute, arată că McCain este susţinut de 50% dintre alegători, faţă de 46% care îl preferă pe Obama. Potrivit „USA Today”, desemnarea lui Sarah Palin la funcţia de vicepreşedinte este foarte benefică pentru candidatura lui McCain.

Mai mult, evenimentul organizat la Saint Paul le-a insuflat entuziasm alegătorilor republicani.
Şi mai important, potrivit anchetei, McCain îl devansează pe Obama cu zece procente, 54-44%, în rândul alegătorilor care, cel mai probabil, se vor prezenta la vot. Sondajul a fost realizat pe 1.022 de persoane, dintre care 959 de alegători înregistraţi, şi are o marjă de eroare de +/- 3%.
Principala îngrijorare a celor intervievaţi este că, dacă ar câştiga alegerile, republicanul McCain ar putea continua să aplice politici similare cu cele ale lui George W. Bush.
O analiză a sondajelor realizate după convenţiile politice, începând cu 1960, arată că opiniile electoratului nu rămân neschimbate din momentul în care aceste reuniuni se încheie şi până la alegeri. „Poţi la fel de bine să arunci o monedă în aer pentru a realiza o predicţie. Este surprinzător cât de repede sunt uitate aceste momente“, a declarat analistul american Larry Sabato.
Înfruntare Obama-Palin pe terenul de baschet
Barack Obama i-a propus lui Sarah Palin un „duel“ pe terenul de baschet. Candidatul democrat, un împătimit al acestui sport, şi-a motivat alegerea: „Ea are aerul că ar fi un bun jucător”. Palin, supranumită în liceu „Sarah Barracuda“, pentru felul agresiv în care practica acest sport, este renumită şi pentru pasiunea sa de a vâna elani. Mai mult, stilul
lui Palin pare să le inspire pe doamnele din Statele Unite. Multe dintre ele au început să se coafeze ca şi candidata republicană şi să-şi comande rame de ochelari Kawasaki 704, aşa cum poartă Palin.