luni, 20 iulie 2009

Datoria RADET către ELCEN, de 500 de milioane de lei, ar putea fi plătită eşalonat

atoria istorică a RADET către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), de 500 de milioane de lei, ar putea fi plătită eşalonat, pe o perioadă de un an. Pe de altă parte, problema penalităţilor aplicate sumei datorate va face obiectul unei negocieri între Primăria Capitalei şi MEF, a anunţat astăzi premierul Călin Popescu Tăriceanu.


"Datoria principală, istorică, este de 5.000 de miliarde de lei vechi - 500 de milioane de lei noi - şi am discutat cu domnul primar general posibilitatea eşalonării pe o durată de un an a plăţii acestei datorii de către Primărie către RADET şi de RADET către ELCEN", a declarat Tăriceanu, după întâlnirea cu Sorin Oprescu.

El a spus că va fi o negociere între Primăria Municipiului Bucureşti şi MEF pe marginea penalităţilor aplicate datoriei.

"Încercăm să oprim caruselul nebuniei penalităţilor pentru că tot ceea ce se plăteşte regulat către ELCEN este trecut la capitolul penalităţi şi în acest fel, probabil că în anul 3000 - 3010, se amortizează", a spus Oprescu.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Marian Petrache, a declarat că la rectificarea bugetară pe care o va aproba Guvernul marţi vor fi alocate aproximativ 160 de milioane de lei, reprezentând subvenţii pentru încălzire pe anul 2008. "La acest moment avem către RADET o datorie de 15 milioane de lei pe OG 36, deci nu avem datorii prea mari, pe care le putem acoperi foarte curând", a spus Petrache.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a anunţat recent că locuitorii Capitalei riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, începând de luni, din cauza datoriilor pe care compania
le are către distribuitorii de gaze
, a declarat vineri directorul ELCEN, Irina Duică.

Potrivit Irinei Duică, la rândul său, ELCEN trebuie să recupereze contravaloarea energiei
termice furnizate RADET.

"Din 25 noiembrie va fi întrerupt consumul de gaze dacă nu plătim. Avem o datorie de 86 de milioane de dolari
. Avem de încasat 767 de milioane de lei de la RADET Bucureşti. Trebuie să primim bani de la RADET Bucureşti şi Constanţa", a declarat Irina Duică la The Money Channel.

Directorul general al RADET, Virgil Ramba a declarat vineri la că RADET nu a primit banii necesari de la Guvern pentru subvenţionarea combustibilului, în timp ce societatea are de primit 100 de milioane de lei de la populaţie. Valoarea subvenţiei de la Guvern se ridică la 180 de milioane de lei.

Ramba a spus că aprobarea cu întârziere a tarifelor şi dobânzile mari au condus la blocajul în care se află acum compania. În acest moment, contul RADET este blocat, însă Ramba spune că societatea va plăti integral, până la sfârşitul acestei luni, datoria lunară către ELCEN, în valoare de 141 de milioane de lei.

"Momentan, RADET are contul blocat, dar datoria se va plăti pănă la sfârşitul lunii, adică restul de 70 de milioane", a adăugat Ramba.

Datoria Guvernului către RADET se ridică la 180 de milioane de lei, iar Executivul nu a motivat de ce nu a plătit datoria către RADET.