joi, 9 iulie 2009

Sarkozy a ameninţat la un moment dat că părăseşte discuţiile cu oficialii ruşi, potrivit unei surse

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy ameninţase că părăseşte discuţiile cu oficialii ruşi, înainte de a obţine un acord cu Dmitri Medvedev luni, privitor la retragerea trupelor din Georgia, a anunţat un oficial francez, relatează Reuters.

Discuţiile de patru ore, care au avut loc lângă Moscova, au convins Rusia să promită retragerea completă a forţelor sale din Gerorgia într-o lună, dar nu şi din cele două regiuni separatiste.

Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a salutat acordul ca o victorie pentru diplomaţia europeană şi a spus că, dacă acesta va fi implementat, va fi evitată multă suferinţă.

Însă zâmbetul său şi al lui Medvedev de la conferinţa de presă a încercat să ascundă atmosfera tensionată din timpul discuţiilor, la care a participat şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, ca şi şeful diplomaţiei UE, Javier Solana. "Au fost momente foarte tensionate", a spus un oficial francez, după anunţarea înţelegerii. Acordul este o urmare a planului de pace în şase puncte mediat de Sarkozy, între Moscova şi Tbilisi, în urmă cu o lună, dar pe care Rusia l-a implementat doar jumătate.

La un moment dat în timpul discuţiilor de luni, în timp ce Medvedev nu se afla în cameră, oficialii ruşi au încercat să scoată o referire la poziţiile militare anterioare conflictului din 7 august, a declarat oficialul francez. "În acel moment, Sarkozy s-a ridicat şi a spus 'Plecăm. Acest lucru nu este negociabil', potrivit sursei.

Oficialii ruşi, printre care şi ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Medvedev a intrat în cameră şi cearta a fost uitată în scurt timp, potrivit responsabilului francez. "Când Medvedev s-a întors, a spus 'Hai să ne calmăm'. Nici măcar nu a suspendat discuţiile, nici măcar nu l-a sunat pe premierul Putin", potrivit sursei.

La discuţiile din urmă cu o lună, care au durat ore în şir, s-a ajuns la o înţelegere după ce fostul preşedinte Putin s-a alăturat negocierilor, provocând speculaţii că are în continuare influenţa principală în ţară, chiar dacă Medvedev este preşedinte.

Sarkozy l-a avertizat pe Medvedev faţă de pericolele reprezentate de recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia. "Sarkozy i-a spus lui Medvedev: 'Fiţi atenţi la principiul de autodeterminare. Dacă ruşii cer acest lucru pentru Abhazia şi Osetia de Sud, este posibil ca şi cecenii să ceară", ar fi spus el.