esedintele rus Dmitri Medvedev, a acceptat ieri sa retraga militarii de pe teritoriul georgian in termen de o luna, dar a refuzat retragerea din Abhazia si Osetia de Sud. El a avertizat ca recunoasterea de catre Rusia a independentei celor doua provincii separatiste este "definitiva si ireversibila".
Seful statului francez, Nicolas Sarkozy, presedinte in exercitiu al UE, flancat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si de seful diplomatiei europene, Javier Solana, s-au aflat ieri la Moscova si Tbilisi in incercarea de a accelera aplicarea planului de pace, rusii intarziind retragerea trupelor lor din Georgia. Dimpotriva, Rusia a intarit prezenta militara in jurul portului georgian Poti.
La inceputul intrevederii cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, la resedinta prezidentiala de la Barvika, de langa Moscova, Sarkozy sublinia ca "acordul in sase puncte negociat trebuie pus in practica si, daca fiecare doreste sa aiba un comportament responsabil, vom gasi solutii". Medvedev a estimat ca "au fost depuse toate eforturile necesare pentru reglementarea conflictului conform planului Medvedev/Sarkozy", dar a aparut o situatie noua dupa recunoasterea de catre Moscova a republicilor separatiste georgiene, Osetia de Sud si Abhazia, care "necesita o noua abordare".
Mai mult, Ministerul rus de Externe a precizat ca Rusia se opune desfasurarii unei misiuni de observatori ai UE in Georgia, estimand ca ar putea duce la "o fragmentare superflua" a misiunilor ONU si OSCE deja prezente. si, in aceeasi zi in care Rusia anunta trimiterea de avioane antisubmarine in Venezuela, stat inamic al SUA, ambasadorul rus la NATO declara ca tara sa va inceta cooperarea cu Alianta in cazul in care Georgia va primi Planul de Actiune pentru Aderare (MAP).
» Acuze de genocid
Conflictul dintre Georgia si Rusia legat de Abhazia si Osetia de Sud continua in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Curtea va audia timp de trei zile argumentele Tbilisiului si ale Moscovei, Georgia cerand ca judecatorii sa ordone Rusiei "oprirea epurarii etnice" din cele doua regiuni. Mai multe localitati din aceste regiuni separatiste si din vecinatatea lor au fost golite de populatie, locuitorii fugind sau fiind arestati de militiile separatiste. Ambasadori europeni la Tbilisi au declarat ca au scris presedintelui in exercitiu al UE, Sarkozy, pentru a-si exprima "grava neliniste privind o posibila epurare etnica" in Georgia, denuntand "o violare inacceptabila" a acordului de incetare a focului de catre Rusia.