vineri, 27 martie 2009

Arta experimentala la Mogosoaia

Cea de-a treia editie a Bienalei va debuta azi si se va incheia pe 27 aprilie, evenimentul promovand experimentul in gravura, noi solutii si tehnici de imprimare cu intentia de a demonstra ca gravura este un mediu care nu si-a epuizat resursele.
Vor expune 72 de artisti din 28 de tari, selectati intre 19 si 20 ianuarie de un juriu din care au facut parte: Liviana Dan - critic de arta si curator la Muzeul Brukenthal, Sibiu (presedintele juriului), Ignas Kazakevicius - critic de arta, curator, directorul Bienalei Now Art Now Future (Lituania), Leszek Czajka - artist, directorul artistic al WizyTUjaca Galeria (Varsovia), Alexandru Jakabhazi - grafician (Timisoara) si Ciprian Chirileanu - grafician, directorul Bienalei Internationale de Gravura Mica - Graphium (Timisoara).
In cadrul manifestarii va fi acordat: * Premiul Bienalei - lui Miguel Angel Padilla Gomez (Mexic) pentru "Siete de un golpe" - foto, sapte ready-made print pe panza (2006) * Premiul Special al Juriului: Ines Matijevic (Croatia) - "Musical boxes", instalatie, digital print si video
performance (2005) * Premiul Tanarului Artist - Agnieszka Cholewinska (Polonia) - linogravura cu interventie de lumina (2007).
Juriul a mai decis sa acorde si trei mentiuni artistilor: Jose Enrique Porras Gomez (Mexic) - "Beehive" si "Mexican mind", xilogravura si ac rece pe bila
de bowling, video performance (2007), Magdalena Uchman (Polonia) - "The gift", tehnica mixta, 3 cutii de carton (2007) si Anatoly Fedirko (Ucraina) - "The children of Prof. Joseph Beuys", tehnica mixta, instalatie, dimensiuni variabile (2007).
In cadrul evenimentului va fi vernisata si expozitia personala semnata de Lisandru Neamtu (Romania), castigatorul celei de-a doua editii a Bienalei, si o expozitie a lui Kohsei (Japonia), castigatorul Premiului Special al Juriului din cadrul celei de-a doua editii a manifestarii.
Bienala Internationala de Gravura Experimentala este un eveniment in care artistii pot alege gravura depasind conventiile legate de rigorile limitative ale unui mediu traditional. Directorul Bienalei este Ciprian Ciuclea, in timp ce curatorii evenimentului sunt Olivia Nitis si Mihai Zgondoiu.
Bienala este organizata de Asociatia Euro CulturArt si
Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si face parte din Anul European al Dialogului Intercultural 2008. ZIUA este partaner media al evenimentului. Mai multe amanunte pot fi gasite la www.experimentalproject.ro
Bienala este un eveniment unic in
Romania si la nivel international, existenta sa fiind salutata si de alte Bienale Internationale care promoveaza arta grafica contemporana.
Aceasta editie beneficiaza de un catalog
bilingv care va fi lansat ulterior si distribuit tuturor artistilor selectati, bibliotecilor, universitatilor, institutelor culturale locale si internationale.