vineri, 27 martie 2009

Marea debarasare

Ministerul Mediului ne pregateste inca o "debarasare" de electrocasnicele stricate, pe 19 aprilie. Colectarea acestor tipuri de deseuri are la baza "taxa verde" platita de consumatori, inca de anul trecut, atunci cand achizitioneaza aparatura noua. Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, a cerut Ministerului Mediului sa informeze cu privire la modul de utilizare a sumelor din taxa verde, pentru ca, in teren, nu se observa nici o actiune concreta in afara celei punctuale a ministerului.
"Operatiunea televizorul" va fi reeditata pe 19 aprilie 2008, a anuntat, ieri, ministrul Mediului, Attila Korodi. In aceasta zi, populatia este asteptata sa puna in strada aparatele electrice, electronice si electrocasnice stricate (DEEE), pentru ca firmele de salubritate sa le duca in locuri special amenajate, pentru dezmembrarea corespunzatoare. Aceasta este a doua editie a actiunii, dupa cea din noiembrie 2007. Ministrul a tinut sa precizeze ca ziua nu este aleasa intamplator: este intr-o sambata, cand lumea face curatenie generala, inainte de Paste. In aceasta actiune au fost prinse 110 localitati, cu peste 20.000 de locuitori, iar pentru toamna acestui an preconizeaza implicarea in actiune si a satelor.
Taxa fara continut
Presedintele Organizatiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, a solicitat, ieri, Ministerului Mediului sa faca publice sumele colectate la bugetul de stat din "taxa verde" platita de contribuabili la achizitionarea de electrocasnice noi si modul in care au fost folosite pentru strangerea deseurilor, informeaza Mediafax.
"Taxa de prima inmatriculare nu este singura taxa pe care romanii sunt obligati sa o plateasca fara sa primeasca nimic inapoi si fara sa se cunoasca destinatia banilor. Un caz asemanator este "taxa verde", inclusa de la jumatatea anului trecut in pretul de comercializare a aparatelor electrice si electronice de toate tipurile, de la masini de calcat la calculatoare sau frigidere", a declarat, intr-o conferinta de presa, fostul ministru al Mediului.
Bani invizibili
Potrivit legislatiei, cei care pun pe piata echipamente
electrice si electronice pot incaza taxa verde, dar au obligatia de a le colecta. Sulfina Barbu sustine ca, in prezent "nu se stie nimic despre cuantumul sumelor adunate astfel si nici ce fac asociatiile cu acesti bani", in conditiile in care "cantitatea de deseuri adunata de la aparitia acestei taxe a fost de doar 30 grame pe cap de locuitor". "Stim doar ca la nivel vizibil nu se vede ca asociatiile pentru colectarea DEEE ar desfasura vreo campanie
de colectare. Singura campanie pe care o vedem este cea efectuata de Ministerul Mediului, pe bani publici", a adaugat Barbu, precizand ca, in acest fel, "cetateanul plateste de doua ori pentru un serviciu pe care nu il primeste niciodata, si anume un mediu mai sanatos
".
"Unele informatii, deocamdata neoficiale, plaseaza totalul incasarilor din taxa verde undeva intre 5 si 6 milioane de euro de la jumatatea anului trecut si pana acum, bani cu care nu stim ce se intampla", a aratat Barbu. Ea a criticat Ministerul Mediului pentru ca nu a fixat asociatiilor "niste tinte de colectare, reutilizare si valorificare a aparaturii vechi, pe modelul aplicat de alte state membre UE".
Ministrul Korodi se apara si spune ca asociatiile care au incasat taxa verde trebuie sa prezinte, pana la finele lunii aprilie, o situatie cu incasarile si realizarile rezultate din timbrul verde.