vineri, 27 martie 2009

Profesorul George Pruteanu, aşa cum a fost

Joi seară, inima
profesorului George Pruteanu, internat la Spitalul „Sfântul Pantelimon" din Capitală, în urma unui infarct, a cedat. Moartea lui a fost un şoc pentru intelectuali, politicieni, dar şi pentru studenţii săi care l-au cunoscut îndeaproape.


Punctualitatea lui George Pruteanu era antologică. Studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Hyperion îşi amintesc că profesorul de „Fenomenologie mediatică" şi-a permis doar o singură dată să întârzie la cursuri, dar din motive care n-au ţinut de el. A intrat în sală cu un decalaj de 15 minute faţă de ora fixată pentru începerea cursului. A cerut un pahar cu apă şi le-a spus că tocmai avusese un accident de maşină. Era încă în stare de şoc, dar a ales totuşi să vină la facultate.

La orele lui, sala era mereu plină, pentru că George Pruteanu nu dicta de pe foi. Îşi condimenta expunerile cu bancuri sau recitaluri de poezie şi încuraja dia­logul. Sala a amuţit, la un moment dat, când a recitat una dintre poeziile lui preferate, „Corbul", de Edgar Allan Poe. Era extrem de exigent, 8 fiind cea mai mare notă pe care o dădea la examen.

În una dintre zilele de examen cu studenţii din anul III, a intrat în sală la ora 10.00. S-a aşezat la catedră, şi-a tras mai aproape termosul de cafea şi ţigările şi nu s-a mai ridicat până seara. Abia peste 12 ore s-a dezmorţit puţin, iar examinarea studenţilor s-a întins până pe la 3 dimineaţa.