vineri, 27 martie 2009

Multinaţională acuzată că-şi omoară angajaţii

O tânără de 30 de ani, angajată la fabrica de încălţăminte Riker din Lugoj, a fost internată, în comă, la spitalul din localitate, cu simptome care par a fi provocate de o intoxicaţie. Medicii spun că toate funcţiile vitale ale femeii sunt afectate. Incidentul vine la două săptămâni după ce o altă angajată, care prezenta aceleaşi simptome, a murit. Multinaţionala germană este acuzată de sora femeii decedate că foloseşte în producţie „substanţe otrăvitoare“.

Medicii specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara se zbat să ţină în viaţă o tânără de 30 de ani, aflată în stare foarte gravă, fără a înţelege momentan cum a ajuns în comă.

Angajată a fabricii de pantofi Rieker din Lugoj, tânăra prezintă exact aceleaşi simptome ca ale unei alte angajate, de 34 de ani, care a murit în urmă cu două săptămâni în Spitalul Lugoj, după ce i s-a făcut rău la locul de muncă. Multinaţionala germană este acuzată de sora femeii decedate în condiţii suspecte că foloseşte substanţe orăvitoare în procesul de producţie.

Funcţiile vitale, afectate

Medicii sunt intrigaţi de faptul că tânăra aflată în stare gravă la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) prezintă simptome care pot fi provocate de o intoxicaţie. Profesorul Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI, spune că toate funcţiile vitale ale femeii sunt afectate.

Organe vitale, cum sunt plămânii sau rinichii, nu mai funcţionează, funcţiile acestora fiind preluate de aparate. „Practic, numai tensiunea este în parametrii normali, funcţiile vitale fiind preluate de aparate. Este asistată respirator, intubată pentru dializă. De două zile este la noi cu blocaj renal, insuficienţă renală, insuficienţă hepatică, insuficienţă respiratorie acută“, a declarat profesorul Săndesc.

„Nu putem înţelege ce i-a provocat această stare extrem de gravă. De la Lugoj ne-a fost trimisă cu diagnosticul intoxicaţie cu substanţă necunoscută, dar până la definitivarea testelor nu putem spune cu certitudine că aceasta este cauza. Acum, pur şi simplu, nu înţelegem ce a păţit“, a mai spus Săndesc.

Precedent suspect

În urmă cu două săptămâni, o colegă a tinerei, în vârstă de 33 de ani, a murit după ce a stat în Spitalul Lugoj trei zile, în exact aceeaşi stare. „Pe 8 martie ne-am distrat, era plină de viaţă. În 10 au dus-o la spital direct de la lucru. Se umflase toată, spunea că are friguri şi că o doare toată carnea. Mi-a spus «mă simt ca şi cum a trecut un tanc peste mine». Apoi a început să aibă arsuri pe gât. Îi dădeam apă să bea şi ea o dădea afară spunând că o arde. Au încercat de două ori să o urce în Salvare, să o ducă la Timişoara, dar de fiecare dată când ajungea jos făcea stop cardiac. Pe 13 a murit. A murit în chinuri, cu zile, de la otrava din fabrică“, povesteşte Fănica Sabo, sora Maricicăi Ivoneta Imbroane, angajata Rieker decedată la Spitalul Lugoj.

„Decesul a survenit printr-un infarct miocardic, dar nu ştim ce a slăbit organismul
atât de mult încât inima
a cedat. S-au recoltat probe din organe şi aşteptăm rezultatele de la Institutul de Medicină Legală. Simptomele sunt cele ale unei intoxicaţii cu o substanţă otrăvitoare, dar nu se poate spune nimic acum cu certitudine“, a declarat Delia Radu, director medical al Spitalului Municipal Lugoj.

Potrivit acesteia, alte două persoane, angajaţi ai aceleiaşi companii, s-au prezentat zilele trecute la spital, dar cu probleme minore care nu au necesitat îngrijiri medicale speciale.

OPINIE

Război psihologic

Compania este de părere că e o coincidenţă. „Cele două angajate nu lucrau în mediu toxic. Nu cred că este din vina noastră, dar nici nu pot afirma cu certitudine că este total exclus să avem o vină. Acest lucru îl poate discuta numai directorul Marus Rapp“, a spus Hildegard Sabău, asistent manager. Rapp crede că se duce o campanie
de imagine impotriva firmei
de către alte companii mari care se confruntă cu criza de personal provocată de şomajul aproape zero din Timiş. „Se doreşte probabil ca oamenii să plece de la noi şi de aceea se alimentează aceste zvonuri“, a mai spus Sabău.