vineri, 27 martie 2009

Primul spectacol de teatru după Versetele satanice

Duminică va avea premiera prima adaptare scenică după controversatul roman al lui Salman Rushdie, Versetele satanice. Spectacolul este produs
de Teatrul Hans Otto din Potsdam. Montarea, în care joacă 12 actori, este bazat pe o adaptare scenică făcută de Uwe Eric Laufenberg and Marcus Mislin. Poliţia locală a anunţat deja că a pregătit măsuri de securitate speciale pentru seara premierei.

"Regretăm faptul că sentimentele religioase ale musulmanilor sunt tratate atât de provocator", a spus Ali Kizilkaya, preşedintele Consiliului islamic din Germania. "Însă nu vrem să împiedicăm desfăşurarea spectacolului", a adăugat acesta. Un alt oficial al comunităţii islamice din Germania, preşedintele consiliului central al musulmanilor, Aiman Mazyek, a cerut oamenilor să trateze evenimentul cu calm şi să se angajeze într-un "dialog critic şi constructiv" cu autorii piesei de teatru.

"Libertatea de expresie şi cea artistică sunt importante, însă insultarea părţilor sacre ale unei religii nu face parte dintre valorile noastre", a declarat acesta pentru postul de radio RBB. Mazyek, care s-a născut în Germania, spune că a devenit deja o modă să să insulţi oamenii religioşi, în special pe musulmani. “În zilele noastre, insultarea Islamului este adesea folosită pentru a-ţi face publicitate”, a declarat el.

Pentru germani, tema romanului lui Rushdie, viaţa emigranţilor indieni în Anglia zilelor noastre nu prezintă mare interes. Sunt interesaţi, în schimb, de scandalul din jurul condamnării la moarte a autorului. Teatrul anunţă pe site-ul său o adaptare a unei lucrări despre “lupta dintre modernism şi anti-modernism” , care va include “un punct culminat controversat cu un profet numit Mahound”.