Curtea de Apel Cluj a menţinut decizia Tribunalului de-a anula certificatul de urbanism 78/2006 emis de CJ Alba pentru Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Deoarece sentinţa este irevocabilă, proiectul de exploatare a aurului din Apuseni se amână până când iniţiatorii lui vor găsi o altă portiţă legală de-a-l continua.
Certificatul 78 a fost emis, deşi precedentul act similar, din 2004, a fost suspendat irevocabil de instanţe, dar, datorită lui, procedura de evaluare a impactului asupra mediului, fără de care proiectul nu putea fi autorizat, a putut continua. Documentul
a fost depus la Ministerul Mediului şi astfel RMGC a putut parcurge etapa de consultări publice pe marginea studiului de impact asupra mediului. De asemenea, compania a iniţiat procedura pentru obţinerea autorizaţiei de siguranţă a iazului de decatare, schimbarea folosinţei terenurilor, modificarea Planului de Urbanism Zonal.
În noiembrie anul trecut, certificatul 78 a fost anulat de Tribunalul Cluj, iar în secunda doi, Ministerul Mediului a suspendat procedura de evaluare a impactului. Ulterior ministrul Korodi Attila a fost dat în judecată de RMGC.
Cele două ong-uri care s-au luptat în instanţă cu CJ Alba şi RMGC, Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Miniere şi Alburnus Maior, au adus ca argument faptul că certificatul de urbanism nu conţine aria completă a ariilor protejate din Roşia Montană, nu se referă la toate facilităţile industriale pentru care se dorea autorizaţie, dar şi că planurile de urbanism ce au dus la eliberarea certificatului au fost declarate ilegale de către instanţă.
Consecinţa sentinţei Curţii de Apel este aceea că toate procedurile de autorizare şi evaluare vor fi lipsite de efecte juridice.
RMGC are acţionar principal (80 la sută) Gabriel Resources (Canada), restul acţiunilor fiind deţinute de Minvest Deva, companie de stat. Investitorul doreşte să realizeze cea mai mare exploatare de suprafaţă din Europa folosind tehnologii bazate pe cianuri.