vineri, 27 martie 2009

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, declarată ilegală.

Judecătorii au acordat daune morale unei mame nevoite să muncească în concediul postnatal din cauza sumei prea mici pentru creşterea copilului.

Sistemul actual de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu este unul echitabil. Mai mult, legea care reglementează acordarea unei sume fixe pentru creşterea copilului până la doi ani indiferent de salariul mamei a fost declarată discriminatorie. O decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a dus la crearea unui precedent judiciar, care arată încă o dată incoerenţa unor legi.

Astfel, Cristina ­Ilina, ju­decător la Tribunalul Bu­cureşti, a câştigat în instanţă despăgubiri morale de 10.000 de lei, ca urmare a faptului că a fost nevoită să lucreze în perioada concediului postnatal, din cauza indemnizaţiei unice pentru creşterea copilului de numai 600 de lei - indiferent de salariul mamei şi indiferent de contribuţia acesteia la sistemul de asigurări sociale.

Astfel, conform ma­gistraţilor, fetiţa sa a fost privată practic de prezenţa permanentă a mamei sale până la împlinirea vârstei de doi ani, pentru o creştere şi dezvoltare corespunzătoare, fizică, dar şi psihică. Magistraţii Judecătoriei Sector 5 care au decis des­păgubirea mamei au arătat că "reclamanta s-a supus unor condiţii de muncă ne­co­respunzătoare stării sale medicale şi, dat fiind mediul de lucru, a supus şi minora unor riscuri de îmbolnăvire".

De altfel, Cristina Ilina a depus la dosar o adeverinţă din care reieşea că i se recomanda medical alăptarea minorei până la doi ani, evitarea efortului fizic şi psihic şi a stresului prelungit. Numai că, în cazul în care nu îşi continua activitatea, reclamanta nu avea posibilitatea să se întreţină pe ea şi pe fetiţă.


Recomandare pentru schimbarea legii


Judecătorii au luat în calcul şi decizia CNCD, din august 2007, prin care Consiliul consideră că "prevederile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată prin Legea 7/2007, sub aspectul modalităţii de tratament
a magistraţilor, sunt discriminatorii".

Astfel, CNCD recomandă Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse să promoveze un proiect de act normativ care să reglementeze, diferit, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani şi în funcţie de contribuţia beneficiarilor de indemnizaţie. Povestea a început când prin lege s-a instituit cuantumul unic al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv 600 de lei.