mpozitarea trimestriala a microintreprinderilor si eliminarea platii TVA in vama sunt doar cateva dintre modificarile legislative care au incurcat rau de tot calculele specialistilor de la Finante care se ocupa de buget. Finantistii au "uitat" ca microintreprinderile platesc darile trimestrial si fundatiile anual, iar eliminarea TVA din vama a fost "ignorata", ceea ce a dus la o supradimensionare a veniturilor ce urmau sa fie incasate pe primele luni ale anului.
Rezultatul s-a simtit abia in luna februarie - prima luna in care se incaseaza impozite si taxe aferente anului in curs. Cum veniturile nu au fost nici pe departe la nivelul prognozat si cu mult sub cele din perioada similara a anului trecut, conducerea Ministerului de Finante a decis sa recupereze banii chiar din propria ograda, mai precis din fondul de stimulente acordat salariatilor.
Potrivit unui ordin dat de curand de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nivelul stimulentelor acordate salariatilor pentru luna februarie a fost redus la jumatate, ca urmare a scaderii veniturilor. Situatia este o premiera pentru angajatii MFP, insa acestia sustin ca, de fapt, motivul nu este incetinirea ritmului de lucru, ci o supradimensionare a veniturilor, care se va resimti si in lunile viitoare.
De altfel, ideea de supradimensionare a veniturilor a fost lansata si de Comisia Europeana si delegatia Fondului Monetar International (FMI), prezenta la Bucuresti in urma cu ceva timp
, care au sfatuit Guvernul sa cheltuiasca cu masura: "Veniturile sunt supraestimate, iar cheltuielile salariale ar putea creste mai mult decat s-a prevazut", a precizat la acel moment negociatorul sef al FMI pentru Romania, Emanuel van der Mensbrugghe. Datele aferente lunii februarie, disponibile in acest moment la MFP, arata ca pana la 16 februarie s-au incasat mai putin de 30% din veniturile prognozate pentru aceasta luna si aproape jumatate din cat se incasase in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai drastice scaderi s-au inregistrat la TVA, impozit pe profit si taxe vamale. Surse guvernamentale au declarat ca scaderea veniturilor a fost si subiect de discutie intre premier si ministrul Finantelor, acesta fiind de fapt motivul care a dus la aparitia ordinului de diminuare a stimulentelor. Ordin care nu a afectat chiar pe toata lumea, deoarece zvonurile ca veniturile lunare le-ar putea fi injumatatile i-au determinat pe unii sefi de directii financiare judetene sa grabeasca putin acordarea stimulentelor: "Directia de Finante Constanta a dat stimulentele angajatilor inainte de a se primi ordinul de la ANAF", a precizat Vasilica Mihai, director executiv la Finante Constanta. Aceasta a declarat ca nici nu se pune problema inapoierii banilor de catre salariati. La Iasi, angajatii de la Finante nu au fost la fel de norocosi, directorul Anton Dobos precizand ca platile se faceau de obicei dupa data de 25 ale lunii. Directorul de la Finante a mai precizat ca, in ceea ce priveste judetul Iasi, veniturile au fost cu 43% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii sindicatului din cadrul MFP au declarat ca au solicitat o intalnire ministrului Sebastian Vladescu pentru lamurirea acestei situatii, deoarece nu au fost consultati cand s-a luat aceasta decizie.
Desi au recunoscut o diminuare a veniturilor catre salariati, reprezentantii Ministerului de Finante nu au dorit sa faca nici un fel de comentarii cu privire la motivele care au generat aceasta situatie.
Potrivit legislatiei in vigoare, cei aproximativ 30.000 de angajati ai MFP primesc stimulente in cuantum de pana la trei salarii lunare nete dintr-un fond special constituit care reprezinta 15% din sumele incasate ca urmare a actiunilor de control. Datele arata ca, numai in cursul anului trecut, nivelul total al acestor stimulente a ajuns la 108 milioane euro, in conditiile in care pana in luna septembrie doar 5% din sumele incasate de Fisc mergeau spre acel fond special.
sâmbătă, 21 februarie 2009
Pod de sacose peste Dunare
Romanii vin in orasul bulgaresc sa-si faca aprovizionarea lunara sau sa-si innoiasca garderoba. Preturile sunt cu pana la 50% mai mici decat in Romania.
La fiecare sfarsit de saptamana, orasul-vama Ruse freamata de romani, in special giurgiuveni si bucuresteni, veniti la cumparaturi in magazinele si supermarketurile bulgarilor.
Eliminarea taxei ecologice de la vama, usurinta cu care treci in tara vecina doar cu buletinul, preturile mai mici cu 20%-30% decat in Romania si calitatea produselor sunt cateva dintre motivele pentru care romanii aleg sa faca sesiuni de shopping la Ruse. In parcarile de la Billa, Kaufland, Metro sau CBA, autoturismele cu numere de Bucuresti si Giurgiu se aliniaza tantos langa Lada bulgareasca.
Romanii isi fac proviziile pentru doua saptamani sau o luna, bifand pe lista de la branzeturi, salamuri, oua, pana la pilote, articole de imbracaminte, incaltaminte, camere digitale sau aparate de aer conditionat. Majoritatea cumparatorilor pun in cosuri si bauturi alcoolice, mult mai ieftine decat pe taram romanesc.
La o aruncatura de bat
De la Bucuresti pana la Ruse faci maximum o ora, iar din Giurgiu - 30 de minute. Timpul
poate varia in functie de aglomeratia din vama. Sambata dimineata, de exemplu, in jurul orei 9.00, aproximativ 20 de masini stateau la coada. Soferii asteptau sa plateasca taxa de pod si sa treaca Dunarea la vecinii bulgari. Tariful - 25 de lei. O alta coada - la ghiseul de plata a rovinietei pentru drumurile bulgaresti - 5 euro, valabila pentru o saptamana. Dupa aceea, masinile se indreapta spre magazine.
Drumul
la intrarea in Ruse e plin de gropi si, de multe ori, garnisit cu „fetite”, chiar si ziua in amiaza-mare. La periferie se zaresc blocuri vechi, cu balcoane scorojite si ruginite, si multe gramezi de gunoaie. Indicatoarele sunt putine si scrise doar in bulgareste. Iar centrele comerciale le nimeresti gratie siglelor asemanatoare celor de acasa.
Chirilice, leva si mici bulgaresti
La ora 10.00, parcarea de la Billa e plina de masini, mai mult de jumatate avand numere romanesti. In magazin, in dreptul rafturilor pline, se vorbeste in romaneste.
Clientii de la nord de Dunare umplu cosurile cu de toate: muraturi, legume, fructe, carne, sucuri si dulciuri, paste fainoase, lactate si branzeturi, produse de curatenie si de igiena. Shoppingul se face intocmai ca acasa, doar ca denumirile produselor sunt scrise numai cu litere chirilice, preturile sunt afisate in leva (1,94 leva 1 euro), iar plata se face in aceeasi moneda nationala.
Portbagajele romanilor se umplu cu produse alimentare
si la Kaufland, aflat in imediata apropiere de Billa. Tot aici, afara, la soare, romanii stau la masa
: chiftele sau mici la gratar, cu mustar, zacusca picanta sau ketchup.
O portie din fiecare, aproximativ 3 lei. Vizavi de Kaufland se afla un centru comercial cu haine si incaltaminte. Articole vestimentare mai de calitate, insa, si cateva magazine de firma - Levi’s, Kappa, Collin’s - se gasesc in centrul orasului.
Sfaturi utile
Aveti nevoie de ajutor, cautati romani sau invatati bulgareste!
> Luati in portofel euro, dar schimbati-i in leva! Case de schimb gasiti in centru. Curs: 1 euro 1,95 leva.
> Magazinele au program pana la 19.00-20.00 - in cursul saptamanii si pana la 18.00 - sambata si duminica. Kaufland e deschis pana la 22.00 de luni pana sambata si pana la 21.00 duminica.
> Taxe: 25 de lei - taxa de pod la intrare, 5 euro - rovinieta, 6 euro - taxa de pod la plecarea din oras.
> Daca aveti nevoie de informatii, uitati-va in jur dupa compatrioti! Bulgarii v-ar ajuta cu placere, dar numai pe limba lor.
Ce spun romanii
Ca sa nu iesiti in pierdere, veniti in grup la bulgari!
Giurgiuvenii veneau sa cumpere la Ruse si inainte de intrarea in UE. Acum insa numarul de cumparatori este, pe saptamana ce trece, mai mare. Iar doritori de cumparaturi in orasul bulgaresc se arata si bucurestenii.
Alexandra Zamfirescu, in varsta de 21 de ani, vine peste granita sa-si innoiasca garderoba de trei ani. „Oferta e mai bogata decat in Giurgiu si preturile la haine, in special, sunt mai mici”, spune fata. Sambata si-a cumparat un tricou de la Levi’s cu aproximativ 50 de lei si o fustita din blugi cu 45 de lei.
Un grup de asistente de la Spitalul Polizu din Capitala a inchiriat un microbuz ca sa vina la Ruse. „Suntem 21 de persoane. Am dat fiecare cate 50 de lei, am plecat dimineata si ne intoarcem seara”, spune Mariana. Dupa prima ora de cautari, femeia a cumparat o perdea „de calitate”, cu echivalentul a 80 de lei. „In Bucuresti n-o luam fara doua milioane”, ma asigura ea.
Colega acesteia, Marilena, are in sacosa doua treninguri din bumbac, pe care a dat, in total, 60 de lei. Iar doamna Veronica si-a luat pentru acasa o pilota, pe care a platit 50 de lei, si doua sticle cu braga, bautura dulce, specific bulgareasca (pret - 1,5 lei).
Pantofi si haine din piele foarte ieftine
La alimente, preturile sunt cu 10%-30% mai mici decat in Bucuresti si cu pana la 40%-50% mai reduse decat la Giurgiu, spun cumparatorii.
„E prima data cand venim. Sunt si produse la fel de scumpe ca la noi, dar si lucruri mult mai ieftine. Daca faci provizii pentru o luna, se simte la buzunar”, ma asigura Marian Nechita, din Bucuresti. A venit la Ruse mai mult de plimbare, dar a decis, impreuna cu nevasta si fiica, sa faca si aprovizionarea. A pus in portbagaj salata creata bulgareasca si pui congelati, cateva sticle cu bere si vin rosu si alte maruntisuri.
„Merita sa vina doua-trei familii cu o masina, ca sa iasa mai ieftin cu taxele”, spune bucuresteanul. Iar sotia ma asigura ca pantofii din piele sunt cu pana la 50a mai ieftini aici. La fel si hainele din piele, care costa intre 200 si 500 de lei.
Dupa cumparaturi
Relaxare in strada, la cafea sau inghetata
Daca ati obosit plimband cosurile cu alimente in supermarketuri sau proband haine in magazinele orasului, luati o pauza! In centrul vechi al „orasului celor 60 de corabii” - un fel de Lipscani al Capitalei, insa mult mai curat fata de acesta si lipsit de cersetori -, e placut sa admiri arhitectura cladirilor vechi.
Strazile pietonale sunt pavate cu piatra si pline de cafenele si restaurante care mai de care mai cochete. Copiii romanilor veniti la Ruse hranesc porumbeii si chicotesc ascunzandu-se dupa bancutele din lemn.
Daca ai chef de o pizza sau de o cafea cu lapte, ia loc la una dintre mesele
scoase la soare in fata cafenelelor, printre care se plimba trecatorii romani si bulgari deopotriva! O cafea simpla nu costa mai mult de 4 leva (2 euro). Daca te plimbi in centru, n-ai cum s-o ratezi pe vanzatoarea de inghetata, o femeie grasuna, cu ochi negri si ras molipsitor.
O inghetata la cornet costa aproximativ 2 leva (1 euro) si poate satura doua persoane. Bulgaroaica de la inghetata nu stie romaneste: umple cornetul cu ce doresti daca ii arati cu degetul spre sortimentele din vitrina si-ti spune pretul in bulgareste. Tot in centru te poti bucura si de o shaorma imensa, cu numai 4-5 leva (aproximativ 7 lei)
La fiecare sfarsit de saptamana, orasul-vama Ruse freamata de romani, in special giurgiuveni si bucuresteni, veniti la cumparaturi in magazinele si supermarketurile bulgarilor.
Eliminarea taxei ecologice de la vama, usurinta cu care treci in tara vecina doar cu buletinul, preturile mai mici cu 20%-30% decat in Romania si calitatea produselor sunt cateva dintre motivele pentru care romanii aleg sa faca sesiuni de shopping la Ruse. In parcarile de la Billa, Kaufland, Metro sau CBA, autoturismele cu numere de Bucuresti si Giurgiu se aliniaza tantos langa Lada bulgareasca.
Romanii isi fac proviziile pentru doua saptamani sau o luna, bifand pe lista de la branzeturi, salamuri, oua, pana la pilote, articole de imbracaminte, incaltaminte, camere digitale sau aparate de aer conditionat. Majoritatea cumparatorilor pun in cosuri si bauturi alcoolice, mult mai ieftine decat pe taram romanesc.
La o aruncatura de bat
De la Bucuresti pana la Ruse faci maximum o ora, iar din Giurgiu - 30 de minute. Timpul
poate varia in functie de aglomeratia din vama. Sambata dimineata, de exemplu, in jurul orei 9.00, aproximativ 20 de masini stateau la coada. Soferii asteptau sa plateasca taxa de pod si sa treaca Dunarea la vecinii bulgari. Tariful - 25 de lei. O alta coada - la ghiseul de plata a rovinietei pentru drumurile bulgaresti - 5 euro, valabila pentru o saptamana. Dupa aceea, masinile se indreapta spre magazine.
Drumul
la intrarea in Ruse e plin de gropi si, de multe ori, garnisit cu „fetite”, chiar si ziua in amiaza-mare. La periferie se zaresc blocuri vechi, cu balcoane scorojite si ruginite, si multe gramezi de gunoaie. Indicatoarele sunt putine si scrise doar in bulgareste. Iar centrele comerciale le nimeresti gratie siglelor asemanatoare celor de acasa.
Chirilice, leva si mici bulgaresti
La ora 10.00, parcarea de la Billa e plina de masini, mai mult de jumatate avand numere romanesti. In magazin, in dreptul rafturilor pline, se vorbeste in romaneste.
Clientii de la nord de Dunare umplu cosurile cu de toate: muraturi, legume, fructe, carne, sucuri si dulciuri, paste fainoase, lactate si branzeturi, produse de curatenie si de igiena. Shoppingul se face intocmai ca acasa, doar ca denumirile produselor sunt scrise numai cu litere chirilice, preturile sunt afisate in leva (1,94 leva 1 euro), iar plata se face in aceeasi moneda nationala.
Portbagajele romanilor se umplu cu produse alimentare
si la Kaufland, aflat in imediata apropiere de Billa. Tot aici, afara, la soare, romanii stau la masa
: chiftele sau mici la gratar, cu mustar, zacusca picanta sau ketchup.
O portie din fiecare, aproximativ 3 lei. Vizavi de Kaufland se afla un centru comercial cu haine si incaltaminte. Articole vestimentare mai de calitate, insa, si cateva magazine de firma - Levi’s, Kappa, Collin’s - se gasesc in centrul orasului.
Sfaturi utile
Aveti nevoie de ajutor, cautati romani sau invatati bulgareste!
> Luati in portofel euro, dar schimbati-i in leva! Case de schimb gasiti in centru. Curs: 1 euro 1,95 leva.
> Magazinele au program pana la 19.00-20.00 - in cursul saptamanii si pana la 18.00 - sambata si duminica. Kaufland e deschis pana la 22.00 de luni pana sambata si pana la 21.00 duminica.
> Taxe: 25 de lei - taxa de pod la intrare, 5 euro - rovinieta, 6 euro - taxa de pod la plecarea din oras.
> Daca aveti nevoie de informatii, uitati-va in jur dupa compatrioti! Bulgarii v-ar ajuta cu placere, dar numai pe limba lor.
Ce spun romanii
Ca sa nu iesiti in pierdere, veniti in grup la bulgari!
Giurgiuvenii veneau sa cumpere la Ruse si inainte de intrarea in UE. Acum insa numarul de cumparatori este, pe saptamana ce trece, mai mare. Iar doritori de cumparaturi in orasul bulgaresc se arata si bucurestenii.
Alexandra Zamfirescu, in varsta de 21 de ani, vine peste granita sa-si innoiasca garderoba de trei ani. „Oferta e mai bogata decat in Giurgiu si preturile la haine, in special, sunt mai mici”, spune fata. Sambata si-a cumparat un tricou de la Levi’s cu aproximativ 50 de lei si o fustita din blugi cu 45 de lei.
Un grup de asistente de la Spitalul Polizu din Capitala a inchiriat un microbuz ca sa vina la Ruse. „Suntem 21 de persoane. Am dat fiecare cate 50 de lei, am plecat dimineata si ne intoarcem seara”, spune Mariana. Dupa prima ora de cautari, femeia a cumparat o perdea „de calitate”, cu echivalentul a 80 de lei. „In Bucuresti n-o luam fara doua milioane”, ma asigura ea.
Colega acesteia, Marilena, are in sacosa doua treninguri din bumbac, pe care a dat, in total, 60 de lei. Iar doamna Veronica si-a luat pentru acasa o pilota, pe care a platit 50 de lei, si doua sticle cu braga, bautura dulce, specific bulgareasca (pret - 1,5 lei).
Pantofi si haine din piele foarte ieftine
La alimente, preturile sunt cu 10%-30% mai mici decat in Bucuresti si cu pana la 40%-50% mai reduse decat la Giurgiu, spun cumparatorii.
„E prima data cand venim. Sunt si produse la fel de scumpe ca la noi, dar si lucruri mult mai ieftine. Daca faci provizii pentru o luna, se simte la buzunar”, ma asigura Marian Nechita, din Bucuresti. A venit la Ruse mai mult de plimbare, dar a decis, impreuna cu nevasta si fiica, sa faca si aprovizionarea. A pus in portbagaj salata creata bulgareasca si pui congelati, cateva sticle cu bere si vin rosu si alte maruntisuri.
„Merita sa vina doua-trei familii cu o masina, ca sa iasa mai ieftin cu taxele”, spune bucuresteanul. Iar sotia ma asigura ca pantofii din piele sunt cu pana la 50a mai ieftini aici. La fel si hainele din piele, care costa intre 200 si 500 de lei.
Dupa cumparaturi
Relaxare in strada, la cafea sau inghetata
Daca ati obosit plimband cosurile cu alimente in supermarketuri sau proband haine in magazinele orasului, luati o pauza! In centrul vechi al „orasului celor 60 de corabii” - un fel de Lipscani al Capitalei, insa mult mai curat fata de acesta si lipsit de cersetori -, e placut sa admiri arhitectura cladirilor vechi.
Strazile pietonale sunt pavate cu piatra si pline de cafenele si restaurante care mai de care mai cochete. Copiii romanilor veniti la Ruse hranesc porumbeii si chicotesc ascunzandu-se dupa bancutele din lemn.
Daca ai chef de o pizza sau de o cafea cu lapte, ia loc la una dintre mesele
scoase la soare in fata cafenelelor, printre care se plimba trecatorii romani si bulgari deopotriva! O cafea simpla nu costa mai mult de 4 leva (2 euro). Daca te plimbi in centru, n-ai cum s-o ratezi pe vanzatoarea de inghetata, o femeie grasuna, cu ochi negri si ras molipsitor.
O inghetata la cornet costa aproximativ 2 leva (1 euro) si poate satura doua persoane. Bulgaroaica de la inghetata nu stie romaneste: umple cornetul cu ce doresti daca ii arati cu degetul spre sortimentele din vitrina si-ti spune pretul in bulgareste. Tot in centru te poti bucura si de o shaorma imensa, cu numai 4-5 leva (aproximativ 7 lei)
Debut de saptamana la bursa pe scadere
Prima sedinta bursiera a saptamanii a adus scaderi generalizate la BVB. Toti cei patru indici ai pietei au consemnat un trend descendent, cel mai mult scazand BET-FI, care a ajuns la inchiderea zilei la nivelul de 57.644,43 puncte, cu 3,11% mai putin decat vineri. Ceilalti trei indici au avut scaderi ceva mai temperate, de pana la un punct procentual.
Lichiditatea tranzactiilor a fost foarte scazuta, ajungand doar la putin peste 8 milioane de euro. S-a simtit in piata ca acei cumparatori mai hotarati, care si-au facut aparitia la finele saptamanii trecute, nu au mai fost prezenti si, ca
atare, speculatorii autohtoni s-au grabit sa isi marcheze profiturile, ceea ce pe o astfel de lichiditate foarte scazuta a facut ca preturile sa aiba o tendinta pronuntat descendenta.
Scaderea de ieri a bursei a fost determinata si de mediul politic, discursurile contradictorii avute in fata presei de catre reprezentantii celor doua mari partide din coalitia guvernamentala avand darul de a induce un pesimism puternic cu privire la stabilitatea mediului politic, economic si social din perioada ce va urma. Toate sectoarele economice mai importante de la bursa au evoluat negativ. Au avut loc scaderi atat pentru sectorul financiar, cat si pentru cel farmaceutic, petrolier si al industriei chimice.
Singurele companii mai reprezentative ale bursei, cu o crestere vizibila in cursul sedintei de ieri, au fost Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Rompetrol Well Services (PTR). In ambele cazuri, cresterea a fost insotita de un volum destul de ridicat al tranzactiilor, ceea ce arata ca interesul cumparatorilor nu a fost doar conjuctural, mai ales ca restul bursei a scazut destul de puternic. Daca in cazul titlurilor BCC cresterea poate fi motivata de intentia de majorare a capitalului social, pentru actiunile PTR cresterea poate fi explicata doar prin rezultatele financiare bune ale companiei si nivelul atractiv al indicatorilor de performanta pe actiune.
Cel mai probabil bursa va continua astazi sa reflecte imaginea pe care mediul politic o transmite.
Lichiditatea tranzactiilor a fost foarte scazuta, ajungand doar la putin peste 8 milioane de euro. S-a simtit in piata ca acei cumparatori mai hotarati, care si-au facut aparitia la finele saptamanii trecute, nu au mai fost prezenti si, ca
atare, speculatorii autohtoni s-au grabit sa isi marcheze profiturile, ceea ce pe o astfel de lichiditate foarte scazuta a facut ca preturile sa aiba o tendinta pronuntat descendenta.
Scaderea de ieri a bursei a fost determinata si de mediul politic, discursurile contradictorii avute in fata presei de catre reprezentantii celor doua mari partide din coalitia guvernamentala avand darul de a induce un pesimism puternic cu privire la stabilitatea mediului politic, economic si social din perioada ce va urma. Toate sectoarele economice mai importante de la bursa au evoluat negativ. Au avut loc scaderi atat pentru sectorul financiar, cat si pentru cel farmaceutic, petrolier si al industriei chimice.
Singurele companii mai reprezentative ale bursei, cu o crestere vizibila in cursul sedintei de ieri, au fost Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Rompetrol Well Services (PTR). In ambele cazuri, cresterea a fost insotita de un volum destul de ridicat al tranzactiilor, ceea ce arata ca interesul cumparatorilor nu a fost doar conjuctural, mai ales ca restul bursei a scazut destul de puternic. Daca in cazul titlurilor BCC cresterea poate fi motivata de intentia de majorare a capitalului social, pentru actiunile PTR cresterea poate fi explicata doar prin rezultatele financiare bune ale companiei si nivelul atractiv al indicatorilor de performanta pe actiune.
Cel mai probabil bursa va continua astazi sa reflecte imaginea pe care mediul politic o transmite.
Adio afaceri imobiliare in parcuri!
Modificarile Legii fondului funciar risca sa provoace un nou val de litigii
Legea fondului funciar nr. 18/1991 a fost din nou modificata si a intrat
deja in vigoare din 24 martie. Scopul noii reglementari este impiedicarea retrocedarii unor terenuri de interes public catre fostii proprietari, deoarece aceasta restituire ar putea avea un impact negativ asupra mediului inconjurator, a vietii si sanatatii oamenilor, patrimoniului arheologic, istoric si natural
. Insa lipsa corelarii cu restul actelor normative in domeniu risca mai mult sa sporeasca numarul litigiilor, in loc sa ajunga la finalitatea dorita.
Terenurile pe care sunt amplasate retele stradale si parcuri publice, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, monumentele naturii nu pot fi dezafectate din domeniul public decât în cazuri de exceptie pentru lucrari de interes national, sunt noile reglementari incluse in Legea nr. 47/2007 pentru modificarea Legii fondului funciar.
Conform expunerii de motive in ceea ce priveste necesitatea acestei modificari, formularile ambigue existente in legislatie au permis retrocedarea unor parcuri si zone verzi, cu efecte grave asupra mediului, dar si asupra armonizarii urbanistice si arhitecturale.
Sute de dosare de restituire
Din cauza acestor reglementari, s-a ajuns la situatia ca in ultimii 15 ani sa dispara 1,5 milioane metri patrati de spatii verzi, numai in Bucuresti.
In momentul de fata, la Primaria Capitalei sunt cateva sute de solicitari de restituire de terenuri care fac parte din parcurile publice. In Parcul Copiilor sunt revendicate 28 de hectare, in Parcul Titan IOR, din cele 48 de hectare, s-au restituit deja 12, in Parcul Plumbuita sunt revendicate 3,8 ha, in Parcul Floreasca, din 6.830 mp, sunt revendicati 1.000 mp, iar parcul Bordei a fost restituit in intregime.
Expertii sunt insa de parere ca noile reglementari sunt de natura sa umple rolul instantelor, in loc sa aduca vreo clarificare la legislatia ambigua care a permis distrugerea parcurilor.
Necorelarea legislativa creeaza si mai multe incurcaturi
L egiuitorul incearca sa incline balanta in favoarea interesului public (de a mentine in proprietate publica terenuri cu destinatie speciala, de genul celor amintite) si in dauna interesului fostilor proprietari si ai succesorilor acestora, care solicita retrocedarea unor asemenea imobile.
Din pacate, demersul amintit ar putea sa nu aiba impactul scontat, din motive legate in principal de lipsa de coordonare a textelor normative aplicabile in domeniu.
Legea fondului funciar nr. 18/1991 a fost din nou modificata si a intrat
deja in vigoare din 24 martie. Scopul noii reglementari este impiedicarea retrocedarii unor terenuri de interes public catre fostii proprietari, deoarece aceasta restituire ar putea avea un impact negativ asupra mediului inconjurator, a vietii si sanatatii oamenilor, patrimoniului arheologic, istoric si natural
. Insa lipsa corelarii cu restul actelor normative in domeniu risca mai mult sa sporeasca numarul litigiilor, in loc sa ajunga la finalitatea dorita.
Terenurile pe care sunt amplasate retele stradale si parcuri publice, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, monumentele naturii nu pot fi dezafectate din domeniul public decât în cazuri de exceptie pentru lucrari de interes national, sunt noile reglementari incluse in Legea nr. 47/2007 pentru modificarea Legii fondului funciar.
Conform expunerii de motive in ceea ce priveste necesitatea acestei modificari, formularile ambigue existente in legislatie au permis retrocedarea unor parcuri si zone verzi, cu efecte grave asupra mediului, dar si asupra armonizarii urbanistice si arhitecturale.
Sute de dosare de restituire
Din cauza acestor reglementari, s-a ajuns la situatia ca in ultimii 15 ani sa dispara 1,5 milioane metri patrati de spatii verzi, numai in Bucuresti.
In momentul de fata, la Primaria Capitalei sunt cateva sute de solicitari de restituire de terenuri care fac parte din parcurile publice. In Parcul Copiilor sunt revendicate 28 de hectare, in Parcul Titan IOR, din cele 48 de hectare, s-au restituit deja 12, in Parcul Plumbuita sunt revendicate 3,8 ha, in Parcul Floreasca, din 6.830 mp, sunt revendicati 1.000 mp, iar parcul Bordei a fost restituit in intregime.
Expertii sunt insa de parere ca noile reglementari sunt de natura sa umple rolul instantelor, in loc sa aduca vreo clarificare la legislatia ambigua care a permis distrugerea parcurilor.
Necorelarea legislativa creeaza si mai multe incurcaturi
L egiuitorul incearca sa incline balanta in favoarea interesului public (de a mentine in proprietate publica terenuri cu destinatie speciala, de genul celor amintite) si in dauna interesului fostilor proprietari si ai succesorilor acestora, care solicita retrocedarea unor asemenea imobile.
Din pacate, demersul amintit ar putea sa nu aiba impactul scontat, din motive legate in principal de lipsa de coordonare a textelor normative aplicabile in domeniu.
Stanga la putere
Asistam la decesul PNL". Asa ar fi trebuit sa sune anuntul mortuar al premierului. Daca dl. Tariceanu da PD-ul afara din guvern, tot ce-a mai ramas din spectrul obosit al Aliantei se duce la democrati si fiecare zi de supravietuire a guvernului Tariceanu, cu PSD ca proptea, nu mai vorbim de partener de guvernare, inseamna imputinarea liberalilor pana la moartea politica. Poate ca Tariceanu gaseste o majoritate politica in Parlament, dar majoritatea lui morala bate spre zero.
Declaratia privind decesul Aliantei face parte din stilul
"stein", pe romaneste stilul cataroi, adoptat de Tariceanu in ultima vreme - intai da cu piatra si pe urma intreaba in relatiile cu adversarii politici.
In relatia cu poporul, pomanagerul-sef Tariceanu, in continuarea povestii cu computerul-broasca pentru toti copiii, da acum locuri de munca in industria auto
"nationala", reduce contributiile sociale cu 6%, ii retrage pe "baietii nostri" din Irak si aburca Romania intre puterile economice ale Europei. Sau, mai exact, promite toate astea, in cel mai autentic stil pesedist.
La randul sau, dl. Basescu promite romanilor tararea papioanelor in praf pe strada principala, belirea imbuibatilor, sange de gusati - "oameni cu influenta in partide ajung sa se intalneasca cu procurorii". Ambele tipuri de discurs sunt de stanga, chiar stanga apasata - sa dam de la stat la oamenii muncii si sa bagam spaima in burgheji. Paradoxal (sau poate nu), Alianta D.A., care a castigat alegerile in rol de "dreapta", expune acum cu succes metodele de lupta politica ale stangii comunistoide!
Parca nici pe PSD n-a fost Basescu atat de pornit cat e acum pe liberali. Sa declari nula din start orice intelegere inca posibila intre PNL si PD, fie ea "sfanta" sau profana, sa spui ca nu negociezi cu nimeni si nimic legat de majoritatea parlamentara, in conditiile in care Associated Press anunta ca "UE urmareste cu profunda ingrijorare situatia din Romania" ... asta e atitudine de presedinte? Sau, daca nu, macar de fost lider al Aliantei? Dar, am uitat, dl. Basescu e presedinte-jucator. Cum zice si Associated Press: "Daca le arde de joaca, inseamna ca nu se ocupa de reforme, nu-i asa?"
Declaratia privind decesul Aliantei face parte din stilul
"stein", pe romaneste stilul cataroi, adoptat de Tariceanu in ultima vreme - intai da cu piatra si pe urma intreaba in relatiile cu adversarii politici.
In relatia cu poporul, pomanagerul-sef Tariceanu, in continuarea povestii cu computerul-broasca pentru toti copiii, da acum locuri de munca in industria auto
"nationala", reduce contributiile sociale cu 6%, ii retrage pe "baietii nostri" din Irak si aburca Romania intre puterile economice ale Europei. Sau, mai exact, promite toate astea, in cel mai autentic stil pesedist.
La randul sau, dl. Basescu promite romanilor tararea papioanelor in praf pe strada principala, belirea imbuibatilor, sange de gusati - "oameni cu influenta in partide ajung sa se intalneasca cu procurorii". Ambele tipuri de discurs sunt de stanga, chiar stanga apasata - sa dam de la stat la oamenii muncii si sa bagam spaima in burgheji. Paradoxal (sau poate nu), Alianta D.A., care a castigat alegerile in rol de "dreapta", expune acum cu succes metodele de lupta politica ale stangii comunistoide!
Parca nici pe PSD n-a fost Basescu atat de pornit cat e acum pe liberali. Sa declari nula din start orice intelegere inca posibila intre PNL si PD, fie ea "sfanta" sau profana, sa spui ca nu negociezi cu nimeni si nimic legat de majoritatea parlamentara, in conditiile in care Associated Press anunta ca "UE urmareste cu profunda ingrijorare situatia din Romania" ... asta e atitudine de presedinte? Sau, daca nu, macar de fost lider al Aliantei? Dar, am uitat, dl. Basescu e presedinte-jucator. Cum zice si Associated Press: "Daca le arde de joaca, inseamna ca nu se ocupa de reforme, nu-i asa?"
Noul Guvern PNL-UDMR, masca mortuara a liberalilor
Premierul Calin Popescu-Tariceanu ar putea anunta, maine, noua formula a Cabinetului, din care nu va face parte Partidul Democrat. Conform unor surse din PNL, Tariceanu intentioneaza sa trimita, joi, Parlamentului, o scrisoare in care sa anunte restructurarea Guvernului si lista noilor ministri, urmand ca Legislativul sa isi dea votul asupra componentei Executivului la inceputul saptamanii viitoare.
Sursele citate ne-au precizat ca structura noua a Guvernului va fi copiata dupa cea a Comisiei Europene, urmand sa fie totusi mentinut portofoliul de ministru de stat, pentru presedintele UDMR Marko Bela. Detinatorii de portofolii nu au fost inca stabiliti, Tariceanu fiind cel care va avea cuvantul decisiv.
Iata care sunt variantele de ministri ai viitorului Guvern:
Ministerul Justitiei - senatorul UDMR Gyorgy Frunda (se pare ca fostul consilier prezidential Renate Weber a declinat oferta care i-a fost facuta de catre premier)
Ministerul Finantelor - deputatul PNL Dan Radu Rusanu (acum se poarta ultimele negocieri, intrucat liderul liberal nu vrea sa faca parte din Executiv; in orice caz, Tariceanu si PNL vor sa scape de Sebastian Vladescu)
Ministerul de Interne - senatorul Norica Nicolai, Radu Stroe ( actualul ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului) sau Cristian David, ministrul pentru controlul fondurilor comunitare
Ministerul Apararii - Cristian David sau Norica Nicolai
Ministerul Muncii si Egalitatii de Sanse - Norica Nicolai sau senatorul Paul Pacuraru (premierul ar vrea-o aici pe Nicolai, insa aceasta prefera un minister "mai greu", de genul Apararii sau Internelor)
Ministerul Agriculturii - Dan Motreanu sau Ludovic Orban (Orban este o varianta pentru cazul in care Motreanu vrea sa plece de la sefia ministerului)
Ministerul Transporturilor - Radu Stroe
Ministerul Dezvoltarii Regionale - Borbely Laszlo (UDMR)
Ministerul Afacerilor Externe - Adrian Cioroianu
Ministerul Mediului - Mihai Voicu, actualul ministru al Relatiei cu Parlamentul
Ministerul Economiei - Varujan Vosganian
Ministerul Sanatatii si al Protectiei Consumatorului - Eugen Nicolaescu
Vor mai exista un minister al Educatiei, pentru care nu s-a gasit inca titularul, si unul care va coordona aparatul de lucru al Guvernului si premierului, inclusiv cancelaria. In posturile de conducere ale acestor departamente vor fi numiti inalti functionari publici, iar de coordonarea lor se va ocupa cel mai probabil Radu Stroe. Ministerul Comunicatiilor va disparea din schema guvernamentala.
Sursele citate ne-au precizat ca structura noua a Guvernului va fi copiata dupa cea a Comisiei Europene, urmand sa fie totusi mentinut portofoliul de ministru de stat, pentru presedintele UDMR Marko Bela. Detinatorii de portofolii nu au fost inca stabiliti, Tariceanu fiind cel care va avea cuvantul decisiv.
Iata care sunt variantele de ministri ai viitorului Guvern:
Ministerul Justitiei - senatorul UDMR Gyorgy Frunda (se pare ca fostul consilier prezidential Renate Weber a declinat oferta care i-a fost facuta de catre premier)
Ministerul Finantelor - deputatul PNL Dan Radu Rusanu (acum se poarta ultimele negocieri, intrucat liderul liberal nu vrea sa faca parte din Executiv; in orice caz, Tariceanu si PNL vor sa scape de Sebastian Vladescu)
Ministerul de Interne - senatorul Norica Nicolai, Radu Stroe ( actualul ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului) sau Cristian David, ministrul pentru controlul fondurilor comunitare
Ministerul Apararii - Cristian David sau Norica Nicolai
Ministerul Muncii si Egalitatii de Sanse - Norica Nicolai sau senatorul Paul Pacuraru (premierul ar vrea-o aici pe Nicolai, insa aceasta prefera un minister "mai greu", de genul Apararii sau Internelor)
Ministerul Agriculturii - Dan Motreanu sau Ludovic Orban (Orban este o varianta pentru cazul in care Motreanu vrea sa plece de la sefia ministerului)
Ministerul Transporturilor - Radu Stroe
Ministerul Dezvoltarii Regionale - Borbely Laszlo (UDMR)
Ministerul Afacerilor Externe - Adrian Cioroianu
Ministerul Mediului - Mihai Voicu, actualul ministru al Relatiei cu Parlamentul
Ministerul Economiei - Varujan Vosganian
Ministerul Sanatatii si al Protectiei Consumatorului - Eugen Nicolaescu
Vor mai exista un minister al Educatiei, pentru care nu s-a gasit inca titularul, si unul care va coordona aparatul de lucru al Guvernului si premierului, inclusiv cancelaria. In posturile de conducere ale acestor departamente vor fi numiti inalti functionari publici, iar de coordonarea lor se va ocupa cel mai probabil Radu Stroe. Ministerul Comunicatiilor va disparea din schema guvernamentala.
Băsescu dezinformează SRI-ul în dosarul "Cocoş în Herăstrău"Băsescu dezinformează SRI-ul în dosarul "Cocoş în Herăstrău"Băsescu dezinformează SRI-ul î
Preşedintele a atacat Adevărul pentru că a dezvăluit implicarea sa în „împroprietărirea" societăţii "Trei Cocoşi", din Parcul Herăstrău.
Bilanţul SRI a devenit, ieri, pentru preşedintele Traian Băsescu, un prilej de a-şi rezolva conflictele personale. Apelând la artificii de logică, preşedintele a încercat să demonstreze că este acuzat de corupţie doar pentru că el luptă împotriva corupţiei. Preşedintele a făcut referire la articolul "Axa «Băsescu-Cocoş», sub spectrul sechestrului", apărut, ieri, în Adevărul, şi a încercat să se disculpe, prezentând adevăruri trunchiate. A uitat însă că "probele din dosar" se află, cu siguranţă, şi în gestiunea SRI-ului.
"Sunt patroni interesaţi de anumite campanii
de presă. Atunci când lupţi cu corupţia, prima reacţie este să-ţi demonstreze că tu eşti corupt", a spus Băsescu. El a dat ca exemplu articole apărute în presa de ieri, referindu-se la ancheta Adevărului, publicată sub titlul "Axa imobiliară «Băsescu-Cocoş», sub spectrul sechestrului". Însă, prin artificiul de logică prin care preşedintele încearcă să-şi justifice implicarea în cazul sus-amintit, dezinformează SRI-ul şi, implicit, opinia publică. "Vezi un articol despre cum am împiedicat restituirea unui restaurant în Parcul Herăstrău. Este arhicunoscut că acel restaurant a fost vândut printr-o hotărâre a unui primar de sector către cel care îl avea închiriat", încerca să se disculpe, public, preşedintele.
Dovezile implicării actualului preşedinte
Adevărul a prezentat, în exclusivitate, culisele afacerii în urma căreia firma „Trei Cocoşi" SRL a cumpărat, în Parcul Herăstrău, cu nici 100.000 de euro, două imobile care azi valorează peste patru milioane de euro. Afacerea a constat în cumpărarea a două imobile revendicate şi, ulterior, a concesionării pentru 49 de ani a terenului aferent, la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei de atunci, în cea mai râvnită zonă a Capitalei. Legalitatea afacerii este acoperită prin Legea 550/2002, făcută, după cum spunea primarul Andrei Chiliman, "pentru clientela politică". Într-o primă fază, în 2001, Primăria Capitalei a închiriat spaţiul din şoseaua Nordului 7-9 firmei conduse de Dorin Cocoş, firmă la care acţionar mai era şi şi generalul de justiţie Gabriel Oprea. Într-o a doua fază, după intrarea în vigoare a Legii 10/2002, imobilele "Trei Cocoşi" au fost revendicate de Doina Iliescu, în calitate de moştenitor legal. Rolul major al primarului Capitalei, Traian Băsescu, a constat în respingerea Notificării prin care Doina Iliescu cerea retrocedarea imobilelor. Rezoluţia de respingere a fost com unicată Primăriei Sectorului 1, astfel încât aceasta să poată vinde imobilele firmei lui Dorin Cocoş. Ca un făcut, dispoziţia de respingere nu a ajuns şi la reclamantă, astfel încât aceasta nu a putut contesta, în termen legal, dispoziţia lui Băsescu de respingere a notificării. Doina Iliescu a aflat despre dispoziţia primarului Capitalei de pe internet. În acest context, reclamanta a declanşat un proces civil în instanţă, care se află încă pe rol. Nu a fost însă suficient pentru a convinge Primăria Capitalei să anuleze contractul care, conform art. 24 din Legea 550/2002, este "nul de drept". Practic, prin aceste chichiţe edilitare, s-a creat pârghia necesară parafării contractului de către fostul primar al sectorului 1 Vasile Gherasim. În acelaşi sens, acelaşi primar al Capitalei, Traian Băsescu, nu a uitat să dezinformeze Primăria Sectorului 1, comunicând faptul că nu există litigiu pentru imobilele în cauză.
Acum, când procesul civil intentat de Doina Iliescu este în desfăşurare, Primăria Capitalei este de două ori în culpă: faţă de moştenitori, care au fost văduviţi de proprietatea lor, şi faţă de SC "Trei Cocoşi" SRL, care, dacă vor pierde procesul, vor fi despăgubiţi de… Primăria Capitalei. Şi nu la preţul de garsonieră la care au fost vândute cele două imobile, ci la preţul pieţei. Adică milioane de euro din banii contribuabililor.
Vezi un articol despre cum am împiedicat restituirea unui restaurant în Parcul Herăstrău. Este arhicunoscut că acel restaurant a fost vândut printr-o hotărâre a unui primar de sector către cel care îl avea închiriat
Traian Băsescu, la bilanţul SRI
Avocatul Doinei Iliescu acuză: „Băsescu a încălcat Constituţia, Legea 10/2001 şi Legea 550/2002!"
„Băsescu trebuie să răspundă, Băsescu trebuie întrebat. Dacă a semnat ca primarul, Băsescu trebuie să răspundă tot ca el. În cazul nostru, Băsescu a încălcat în primul rând Constituţia, prin încălcarea dreptului la proprietate. În al doilea rând, a încălcat Legea 10/2001 şi Legea 550/2002. În al treilea rând, a încălcat Codul Civil. Şi va trebui să răspundă civil. Primăria Capitalei este în culpă şi faţă de «Trei Cocoşi», şi faţă de noi. Tot colectivul, de la ultimul raportor până la cel care a semnat dispoziţia, trebuie să răspundă, trebuie să plătească", spune Lea Pardău, avocata moştenitorilor din Herăstrău.
Bilanţul SRI a devenit, ieri, pentru preşedintele Traian Băsescu, un prilej de a-şi rezolva conflictele personale. Apelând la artificii de logică, preşedintele a încercat să demonstreze că este acuzat de corupţie doar pentru că el luptă împotriva corupţiei. Preşedintele a făcut referire la articolul "Axa «Băsescu-Cocoş», sub spectrul sechestrului", apărut, ieri, în Adevărul, şi a încercat să se disculpe, prezentând adevăruri trunchiate. A uitat însă că "probele din dosar" se află, cu siguranţă, şi în gestiunea SRI-ului.
"Sunt patroni interesaţi de anumite campanii
de presă. Atunci când lupţi cu corupţia, prima reacţie este să-ţi demonstreze că tu eşti corupt", a spus Băsescu. El a dat ca exemplu articole apărute în presa de ieri, referindu-se la ancheta Adevărului, publicată sub titlul "Axa imobiliară «Băsescu-Cocoş», sub spectrul sechestrului". Însă, prin artificiul de logică prin care preşedintele încearcă să-şi justifice implicarea în cazul sus-amintit, dezinformează SRI-ul şi, implicit, opinia publică. "Vezi un articol despre cum am împiedicat restituirea unui restaurant în Parcul Herăstrău. Este arhicunoscut că acel restaurant a fost vândut printr-o hotărâre a unui primar de sector către cel care îl avea închiriat", încerca să se disculpe, public, preşedintele.
Dovezile implicării actualului preşedinte
Adevărul a prezentat, în exclusivitate, culisele afacerii în urma căreia firma „Trei Cocoşi" SRL a cumpărat, în Parcul Herăstrău, cu nici 100.000 de euro, două imobile care azi valorează peste patru milioane de euro. Afacerea a constat în cumpărarea a două imobile revendicate şi, ulterior, a concesionării pentru 49 de ani a terenului aferent, la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei de atunci, în cea mai râvnită zonă a Capitalei. Legalitatea afacerii este acoperită prin Legea 550/2002, făcută, după cum spunea primarul Andrei Chiliman, "pentru clientela politică". Într-o primă fază, în 2001, Primăria Capitalei a închiriat spaţiul din şoseaua Nordului 7-9 firmei conduse de Dorin Cocoş, firmă la care acţionar mai era şi şi generalul de justiţie Gabriel Oprea. Într-o a doua fază, după intrarea în vigoare a Legii 10/2002, imobilele "Trei Cocoşi" au fost revendicate de Doina Iliescu, în calitate de moştenitor legal. Rolul major al primarului Capitalei, Traian Băsescu, a constat în respingerea Notificării prin care Doina Iliescu cerea retrocedarea imobilelor. Rezoluţia de respingere a fost com unicată Primăriei Sectorului 1, astfel încât aceasta să poată vinde imobilele firmei lui Dorin Cocoş. Ca un făcut, dispoziţia de respingere nu a ajuns şi la reclamantă, astfel încât aceasta nu a putut contesta, în termen legal, dispoziţia lui Băsescu de respingere a notificării. Doina Iliescu a aflat despre dispoziţia primarului Capitalei de pe internet. În acest context, reclamanta a declanşat un proces civil în instanţă, care se află încă pe rol. Nu a fost însă suficient pentru a convinge Primăria Capitalei să anuleze contractul care, conform art. 24 din Legea 550/2002, este "nul de drept". Practic, prin aceste chichiţe edilitare, s-a creat pârghia necesară parafării contractului de către fostul primar al sectorului 1 Vasile Gherasim. În acelaşi sens, acelaşi primar al Capitalei, Traian Băsescu, nu a uitat să dezinformeze Primăria Sectorului 1, comunicând faptul că nu există litigiu pentru imobilele în cauză.
Acum, când procesul civil intentat de Doina Iliescu este în desfăşurare, Primăria Capitalei este de două ori în culpă: faţă de moştenitori, care au fost văduviţi de proprietatea lor, şi faţă de SC "Trei Cocoşi" SRL, care, dacă vor pierde procesul, vor fi despăgubiţi de… Primăria Capitalei. Şi nu la preţul de garsonieră la care au fost vândute cele două imobile, ci la preţul pieţei. Adică milioane de euro din banii contribuabililor.
Vezi un articol despre cum am împiedicat restituirea unui restaurant în Parcul Herăstrău. Este arhicunoscut că acel restaurant a fost vândut printr-o hotărâre a unui primar de sector către cel care îl avea închiriat
Traian Băsescu, la bilanţul SRI
Avocatul Doinei Iliescu acuză: „Băsescu a încălcat Constituţia, Legea 10/2001 şi Legea 550/2002!"
„Băsescu trebuie să răspundă, Băsescu trebuie întrebat. Dacă a semnat ca primarul, Băsescu trebuie să răspundă tot ca el. În cazul nostru, Băsescu a încălcat în primul rând Constituţia, prin încălcarea dreptului la proprietate. În al doilea rând, a încălcat Legea 10/2001 şi Legea 550/2002. În al treilea rând, a încălcat Codul Civil. Şi va trebui să răspundă civil. Primăria Capitalei este în culpă şi faţă de «Trei Cocoşi», şi faţă de noi. Tot colectivul, de la ultimul raportor până la cel care a semnat dispoziţia, trebuie să răspundă, trebuie să plătească", spune Lea Pardău, avocata moştenitorilor din Herăstrău.
1.500 de specialisti pentru parastasul Aliantei D.A.
Liderii PNL si PD s-au intilnit ieri in ideea de a face pace. N-au reusit. Mai mult, liberalii si democratii se invita reciproc sa constate decesul Aliantei Dreptate si Adevar.
Premierul a anuntat ieri decesul Aliantei PNL-PD. Se asteapta eliminarea democratilor de la guvernare, caz in care PNL ar urma sa inlocuiasca circa 1.500 de posturi detinute de PD la nivel central si judetean.
Intilnirea de ieri dintre liderii PNL si PD in ideea gasirii unei solutii de impacare a esuat, astfel ca Tariceanu a fost nevoit sa constate decesul Aliantei. Premierul arunca vina pe spinarea PD si promite ca va aduce in fata Parlamentului un guvern restructurat. In replica, democratii anunta ca sint gata sa treaca in opozitie daca premierul isi va asuma relatia cu PSD. „Cotidianul“ a evaluat numarul functiilor detinute de PD la centru si in teritoriu: PNL ar trebui sa gaseasca 1.500 de specialisti.
Alianta D.A. a decedat ieri, 26 martie 2007, la ora 12.57
Concluzia reuniunii conducerii Aliantei, desfasurata ieri la sediul PNL, a fost trasa de premierul Tariceanu fix la ora 12.57: „Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces care a fost initat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului, practic de boicotare a actului guvernamental“.
Dupa aceasta declaratie, Tariceanu a anuntat ca fost mandatat de catre conducerea PNL sa-si asume decizia unui guvern restructurat. Premierul nu a vrut sa precizeze daca viitorul cabinet va avea si ministri PD si nici data la care va iesi cu noua echipa.
Fara ministri „rebeli“
La negocierile din cadrul Aliantei, liberalii au propus democratilor patru subiecte de discutie: reducerea cu 6% a CAS, mentinerea taxei de prima inmatriculare, calendar de retragere a trupelor din Irak pina la Craciun si inlocuirea cu alti membri ai PD a ministrilor Blaga, Berceanu si Macovei. Chiar daca democratii au fost de acord cu primele doua propuneri, liberalii au concluzionat, la final, ca negocierile au esuat.
In sedinta conducerii liberale, tinuta imediat dupa intilnirea cu democratii, s-a hotarit, in unanimitate, sa se dea mina libera premierului de a prezenta in Parlament un guvern restructurat. Oficial, mandatul nu contine vreo referire la structura viitorului cabinet, dar majoritatea liderilor PNL sint convinsi ca PD nu se va mai regasi in noul guvern. Cu exceptia lui Varujan Vosganian, ceilalti membri ai BPC al PNL nu sint deloc ingrijorati de soarta unui executiv PNL-UDMR si sint convinsi ca acesta isi va indeplini programul de guvernare.
PD, gata sa treaca in opozitie
Replica democratilor nu s-a lasat deloc asteptata. Dupa sedinta Biroului
Permanent, democratii i-au cerut premierului sa se hotarasca rapid daca merge mai departe alaturi de PD sau daca bate palma cu PSD. „Astazi (ieri - n.r.) decizia trebuie sa fie luata. Pentru ca aceasta stare nu mai poate fi tolerata la nesfirsit. Daca premierul va amina luarea deciziei, PD va avea o intilnire la sfirsitul acestei saptamini sau inceputul celei viitoare si va stabili clar ceea ce are de facut“, a amenintat Boc, care a precizat ca PD nu se agata de putere si este pregatit sa treaca in opozitie. „PD nu joaca la doua capete: si cu PNL, si cu PSD. Ori mergem cu PNL mai departe, ori mergem in opozitie“, a completat el.
Cu toate acestea, Boc vorbeste deja despre PD ca fiind adevaratul continuator al proiectului Aliantei D.A. „Daca se doreste ruperea Aliantei, acest lucru trebuie rapid asumat de PNL“, cere liderul PD.
Boc: „Solidaritatea, un pretext ieftin“
Boc a explicat totodata ca PD nu ia in calcul posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu. „A cere ministrilor sa fie solidari cu o decizie a premierului (aminarea euroalegerilor - n.r.) luata in afara protocolului Aliantei si in afara regulilor guvernarii inseamna doar un pretext ieftin pentru a cauta indepartarea PD de la guvernare“, a explicat Boc. „Ce motive ar avea PD sa-i retraga din Guvern pe cei mai buni ministri?“, s-a intrebat liderul PD in timp
ce enumera realizarile celor trei ministri.
Basescu nu crede in „sfinta impacare“
„Este, cred, un moment care va fi depasit, dar daca va fi depasit printr-o sfinta impacare, atunci se va dovedi ca nu s-a facut treaba“, a declarat ieri Traian Basescu. In opinia sa, momentul de criza politica trebuie depasit „prin acceptarea realitatii“. „Nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza atit de mult confortul meu ca om politic astfel incit sa negociez viitorul tarii. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc“, a spus Basescu. In conceptia sa, tensiunea politica este generata de predarea arhivelor Securitatii, de condamnarea comunismului si de faptul ca tot mai multi oameni importanti care aveau influenta la partide ajung sa se intilneasca cu procurorii. Traian Basescu a anuntat ieri organizarea unei conferinte de presa speciale in care va vorbi despre cauzele tensiunilor politice. (C.S.)
PSD nu stie cum sa ajute discret PNL
PSD cautA o modalitate de a sprijini o guvernare PNL fara a fi asociat cu aceasta. Conducerea PSD se intruneste in aceasta dimineata pentru a lua o decizie. Social democratii au luat deja in calcul toate variantele posibile, iar, potrivit unor surse din conducerea partidului, pozitia oficiala ce urmeaza sa fie exprimata azi va suna asa: „PSD nu face cu nimeni nici o intelegere. Decit postelectoral“.
Marea problema a strategilor pesedisti tine de riscul unei apropieri de PNL. PSD se asteapta ca liberalii sa propuna „un guvern foarte minoritar“, dupa cum spunea Viorel Hrebenciuc, iar asta fara voturile parlamentarilor pesedisti nu se prea poate. Pe de alta parte, PSD nu doreste caderea guvernului Tariceanu, pentru ca in acest caz presedintele Traian Basescu va fi nevoit sa numeasca un premier din echipa lui Mircea Geoana. Ceea ce PSD nu doreste. „Nu ne convine. Nu vrem sa platim noi masa
la care au mincat altii. Asteptam alegerile“, ne spunea ieri un lider PSD. (Cristian SUTU)
PNL cauta urgent 1.500 de specialisti
Ca sa-i inlocuiasca pe democrati la guvernare, PNL are nevoie, urgent, de peste 1.500 de persoane la nivel central si judetean.
Inlocuirea PD de la guvernare nu este deloc atit de simpla pe cit pare la prima vedere. Dincolo de decizia politica, este necesara o adevarata armata de oameni apta sa preia din mers diverse functii la nivel central si teritorial.
Dincolo de cele opt portofolii de ministru pe care PD le detine in actualul cabinet si de cele doua de vicepremier, care nu sint ocupate, pe palierul doi al Executivului democratii detin 20 de secretari de stat, raspinditi in aproape toate ministerele.
21 de agentii democrate
La nivelul administratiei centrale, mai exista un palier extrem de important, cel al sefilor de agentii si alte autoritati aflate in subordinea Guvernului sau a primului-ministru. PD detine controlul in 21 de astfel de institutii.
Desi sint considerate inferioare functiilor de secretar de stat, posturile de conducere din unele agentii sint mai rivnite chiar si decit cele de ministru. Pedistii conduc, printre altele, Agentia Nationala de Cadastru, Garda de Mediu, Agentia Romana pentru Investitii Straine, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii. Pina si conducerea Registrului Auto
Roman este asigurata tot de democrati. La fel si cea a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, interfata dintre minister si firmele care construiesc viitoarele coridoare autostradale sau le peticesc pe cele existente. Democratii detineau pina nu demult si conducerea RAAPPS, unde reprezentantul lor a fost inlocuit de un liberal, dar si conducerea ANAF, unde Sebastian Bodu a fost demis de catre premier si inlocuit cu un liberal care asigura interimatul. De asemenea, democratii au cistigat, dupa retragerea PC de la guvernare, si conducerea Loteriei Romane, insa Tariceanu a aminat numirea in functie a reprezentantului desemnat de PD.
Armata din provincie
Totusi, grosul armatei detinute de democrati in posturi guvernamentale se afla in provincie. La nivelul fiecarui judet, PD are in agentii si autoritati teritoriale cel putin 30 de directori si adjuncti numiti pe baza algoritmului politic.
De la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola sau cea Sanitar-Veterinara si pina la Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Domeniilor Statului sau Casa de Sanatate
, toate functiile de conducere au fost negociate la singe in interiorul coalitiei guvernamentale.
Algoritmul afecteaza si zootehnia
Spre exemplu, in judetul Caras-Severin, PD are numiti 16 directori sau presedinti de agentii. Mai mult, potrivit unei intelegeri la nivel local cu PNL, acolo unde unul dintre partide a preluat cel mai inalt post in conducerea unei asemenea institutii, el a numit automat si adjunctii. Astfel, democratii detin aproximativ 50 de functii de conducere in acest judet. La Galati, PD are sub control 19 astfel de institutii guvernamentale. Iar la cele in care nu are conducerea, dispune de cel putin un vicepresedinte sau director adjunct. In judetul de pe malul Dunarii s-a negociat politic pina si conducerea Unitatii de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie. Prin extrapolare la nivelul fiecarui judet se poate face un calcul care arata ca PNL are nevoie de mai bine de 1.500 de „specialisti“ pentru inlocuirea PD. Ramine de vazut citi au mai ramas din cei 15.000 de specialisti cu care se lauda pe vremuri CDR.
Premierul a anuntat ieri decesul Aliantei PNL-PD. Se asteapta eliminarea democratilor de la guvernare, caz in care PNL ar urma sa inlocuiasca circa 1.500 de posturi detinute de PD la nivel central si judetean.
Intilnirea de ieri dintre liderii PNL si PD in ideea gasirii unei solutii de impacare a esuat, astfel ca Tariceanu a fost nevoit sa constate decesul Aliantei. Premierul arunca vina pe spinarea PD si promite ca va aduce in fata Parlamentului un guvern restructurat. In replica, democratii anunta ca sint gata sa treaca in opozitie daca premierul isi va asuma relatia cu PSD. „Cotidianul“ a evaluat numarul functiilor detinute de PD la centru si in teritoriu: PNL ar trebui sa gaseasca 1.500 de specialisti.
Alianta D.A. a decedat ieri, 26 martie 2007, la ora 12.57
Concluzia reuniunii conducerii Aliantei, desfasurata ieri la sediul PNL, a fost trasa de premierul Tariceanu fix la ora 12.57: „Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces care a fost initat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului, practic de boicotare a actului guvernamental“.
Dupa aceasta declaratie, Tariceanu a anuntat ca fost mandatat de catre conducerea PNL sa-si asume decizia unui guvern restructurat. Premierul nu a vrut sa precizeze daca viitorul cabinet va avea si ministri PD si nici data la care va iesi cu noua echipa.
Fara ministri „rebeli“
La negocierile din cadrul Aliantei, liberalii au propus democratilor patru subiecte de discutie: reducerea cu 6% a CAS, mentinerea taxei de prima inmatriculare, calendar de retragere a trupelor din Irak pina la Craciun si inlocuirea cu alti membri ai PD a ministrilor Blaga, Berceanu si Macovei. Chiar daca democratii au fost de acord cu primele doua propuneri, liberalii au concluzionat, la final, ca negocierile au esuat.
In sedinta conducerii liberale, tinuta imediat dupa intilnirea cu democratii, s-a hotarit, in unanimitate, sa se dea mina libera premierului de a prezenta in Parlament un guvern restructurat. Oficial, mandatul nu contine vreo referire la structura viitorului cabinet, dar majoritatea liderilor PNL sint convinsi ca PD nu se va mai regasi in noul guvern. Cu exceptia lui Varujan Vosganian, ceilalti membri ai BPC al PNL nu sint deloc ingrijorati de soarta unui executiv PNL-UDMR si sint convinsi ca acesta isi va indeplini programul de guvernare.
PD, gata sa treaca in opozitie
Replica democratilor nu s-a lasat deloc asteptata. Dupa sedinta Biroului
Permanent, democratii i-au cerut premierului sa se hotarasca rapid daca merge mai departe alaturi de PD sau daca bate palma cu PSD. „Astazi (ieri - n.r.) decizia trebuie sa fie luata. Pentru ca aceasta stare nu mai poate fi tolerata la nesfirsit. Daca premierul va amina luarea deciziei, PD va avea o intilnire la sfirsitul acestei saptamini sau inceputul celei viitoare si va stabili clar ceea ce are de facut“, a amenintat Boc, care a precizat ca PD nu se agata de putere si este pregatit sa treaca in opozitie. „PD nu joaca la doua capete: si cu PNL, si cu PSD. Ori mergem cu PNL mai departe, ori mergem in opozitie“, a completat el.
Cu toate acestea, Boc vorbeste deja despre PD ca fiind adevaratul continuator al proiectului Aliantei D.A. „Daca se doreste ruperea Aliantei, acest lucru trebuie rapid asumat de PNL“, cere liderul PD.
Boc: „Solidaritatea, un pretext ieftin“
Boc a explicat totodata ca PD nu ia in calcul posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu. „A cere ministrilor sa fie solidari cu o decizie a premierului (aminarea euroalegerilor - n.r.) luata in afara protocolului Aliantei si in afara regulilor guvernarii inseamna doar un pretext ieftin pentru a cauta indepartarea PD de la guvernare“, a explicat Boc. „Ce motive ar avea PD sa-i retraga din Guvern pe cei mai buni ministri?“, s-a intrebat liderul PD in timp
ce enumera realizarile celor trei ministri.
Basescu nu crede in „sfinta impacare“
„Este, cred, un moment care va fi depasit, dar daca va fi depasit printr-o sfinta impacare, atunci se va dovedi ca nu s-a facut treaba“, a declarat ieri Traian Basescu. In opinia sa, momentul de criza politica trebuie depasit „prin acceptarea realitatii“. „Nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza atit de mult confortul meu ca om politic astfel incit sa negociez viitorul tarii. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc“, a spus Basescu. In conceptia sa, tensiunea politica este generata de predarea arhivelor Securitatii, de condamnarea comunismului si de faptul ca tot mai multi oameni importanti care aveau influenta la partide ajung sa se intilneasca cu procurorii. Traian Basescu a anuntat ieri organizarea unei conferinte de presa speciale in care va vorbi despre cauzele tensiunilor politice. (C.S.)
PSD nu stie cum sa ajute discret PNL
PSD cautA o modalitate de a sprijini o guvernare PNL fara a fi asociat cu aceasta. Conducerea PSD se intruneste in aceasta dimineata pentru a lua o decizie. Social democratii au luat deja in calcul toate variantele posibile, iar, potrivit unor surse din conducerea partidului, pozitia oficiala ce urmeaza sa fie exprimata azi va suna asa: „PSD nu face cu nimeni nici o intelegere. Decit postelectoral“.
Marea problema a strategilor pesedisti tine de riscul unei apropieri de PNL. PSD se asteapta ca liberalii sa propuna „un guvern foarte minoritar“, dupa cum spunea Viorel Hrebenciuc, iar asta fara voturile parlamentarilor pesedisti nu se prea poate. Pe de alta parte, PSD nu doreste caderea guvernului Tariceanu, pentru ca in acest caz presedintele Traian Basescu va fi nevoit sa numeasca un premier din echipa lui Mircea Geoana. Ceea ce PSD nu doreste. „Nu ne convine. Nu vrem sa platim noi masa
la care au mincat altii. Asteptam alegerile“, ne spunea ieri un lider PSD. (Cristian SUTU)
PNL cauta urgent 1.500 de specialisti
Ca sa-i inlocuiasca pe democrati la guvernare, PNL are nevoie, urgent, de peste 1.500 de persoane la nivel central si judetean.
Inlocuirea PD de la guvernare nu este deloc atit de simpla pe cit pare la prima vedere. Dincolo de decizia politica, este necesara o adevarata armata de oameni apta sa preia din mers diverse functii la nivel central si teritorial.
Dincolo de cele opt portofolii de ministru pe care PD le detine in actualul cabinet si de cele doua de vicepremier, care nu sint ocupate, pe palierul doi al Executivului democratii detin 20 de secretari de stat, raspinditi in aproape toate ministerele.
21 de agentii democrate
La nivelul administratiei centrale, mai exista un palier extrem de important, cel al sefilor de agentii si alte autoritati aflate in subordinea Guvernului sau a primului-ministru. PD detine controlul in 21 de astfel de institutii.
Desi sint considerate inferioare functiilor de secretar de stat, posturile de conducere din unele agentii sint mai rivnite chiar si decit cele de ministru. Pedistii conduc, printre altele, Agentia Nationala de Cadastru, Garda de Mediu, Agentia Romana pentru Investitii Straine, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii. Pina si conducerea Registrului Auto
Roman este asigurata tot de democrati. La fel si cea a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, interfata dintre minister si firmele care construiesc viitoarele coridoare autostradale sau le peticesc pe cele existente. Democratii detineau pina nu demult si conducerea RAAPPS, unde reprezentantul lor a fost inlocuit de un liberal, dar si conducerea ANAF, unde Sebastian Bodu a fost demis de catre premier si inlocuit cu un liberal care asigura interimatul. De asemenea, democratii au cistigat, dupa retragerea PC de la guvernare, si conducerea Loteriei Romane, insa Tariceanu a aminat numirea in functie a reprezentantului desemnat de PD.
Armata din provincie
Totusi, grosul armatei detinute de democrati in posturi guvernamentale se afla in provincie. La nivelul fiecarui judet, PD are in agentii si autoritati teritoriale cel putin 30 de directori si adjuncti numiti pe baza algoritmului politic.
De la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola sau cea Sanitar-Veterinara si pina la Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Domeniilor Statului sau Casa de Sanatate
, toate functiile de conducere au fost negociate la singe in interiorul coalitiei guvernamentale.
Algoritmul afecteaza si zootehnia
Spre exemplu, in judetul Caras-Severin, PD are numiti 16 directori sau presedinti de agentii. Mai mult, potrivit unei intelegeri la nivel local cu PNL, acolo unde unul dintre partide a preluat cel mai inalt post in conducerea unei asemenea institutii, el a numit automat si adjunctii. Astfel, democratii detin aproximativ 50 de functii de conducere in acest judet. La Galati, PD are sub control 19 astfel de institutii guvernamentale. Iar la cele in care nu are conducerea, dispune de cel putin un vicepresedinte sau director adjunct. In judetul de pe malul Dunarii s-a negociat politic pina si conducerea Unitatii de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie. Prin extrapolare la nivelul fiecarui judet se poate face un calcul care arata ca PNL are nevoie de mai bine de 1.500 de „specialisti“ pentru inlocuirea PD. Ramine de vazut citi au mai ramas din cei 15.000 de specialisti cu care se lauda pe vremuri CDR.
Miscarile lui Tariceanu, atent supravegheate de UE
Eventuala demitere a Monicai Macovei, ministrul Justitiei, ar putea declansa proteste din partea oficialilor de la Bruxelles, informeaza Financial Times.
Monica Macovei este perceputa de cercurile occidentale ca fiind initiatoarea masurilor riguroase anticoruptie si de reformare a sistemului juridic, mult apreciate la Bruxelles, iar orice actiune care ar duce la demiterea sa va fi atent supravegheata de UE.
Tariceanu isi justifica insa deciziile politice intr-un interviu acordat cotidianului britanic.
"Fiecare ministru trebuia sa tina cont de principiul de baza al solidaritatii guvernamentale. Aceasta regula se aplica si in cazul Monicai Macovei. Nu putem face exceptii", a declarat premierul.
Publicatia britanica ridica unele semne de intrebare cu privire la motivele pentru care Tariceanu ar demite-o pe Macovei, sugerand ca fie aceasta este indezirabila din cauza amplorii eforturilor sale
de combatere a coruptiei, fie din cauza refuzului sau de a face compromisuri.
Oficialii de la Bruxelles, printre care si Franco Frattini, si-au exprimat sprijinul in favoarea ministrului roman atunci cand aceasta a fost vizata recent de demersuri similare de inlaturare din functie.
Susane Kastner, vicepresedintele Bundestagului, a avertizat ca demiterea Monicai Macovei ar putea declansa una din "clauzele de salvgardare" ale Romaniei, stipulate in tratatul de aderare.
Totusi, o serie de oficiali comunitari sustin ca ar fi timpul ca "eroul aderarii Romaniei" sa se retraga in cazul in care nu se mai bucura de increderea premierului sau a presedintelui roman, subliniind ca ea trebuie insa inlocuita cu o persoana care sa poata promova reformele neceasare in pofida unui Parlament ostil.
Un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei de la Bucuresti a declarat pentru Financial Times ca Monica Macovei a insistat doar pe aplicarea legii si ca premierul ar trebui sa-i pedepseasca, in schimb, pe cei care o incalca.
Monica Macovei este perceputa de cercurile occidentale ca fiind initiatoarea masurilor riguroase anticoruptie si de reformare a sistemului juridic, mult apreciate la Bruxelles, iar orice actiune care ar duce la demiterea sa va fi atent supravegheata de UE.
Tariceanu isi justifica insa deciziile politice intr-un interviu acordat cotidianului britanic.
"Fiecare ministru trebuia sa tina cont de principiul de baza al solidaritatii guvernamentale. Aceasta regula se aplica si in cazul Monicai Macovei. Nu putem face exceptii", a declarat premierul.
Publicatia britanica ridica unele semne de intrebare cu privire la motivele pentru care Tariceanu ar demite-o pe Macovei, sugerand ca fie aceasta este indezirabila din cauza amplorii eforturilor sale
de combatere a coruptiei, fie din cauza refuzului sau de a face compromisuri.
Oficialii de la Bruxelles, printre care si Franco Frattini, si-au exprimat sprijinul in favoarea ministrului roman atunci cand aceasta a fost vizata recent de demersuri similare de inlaturare din functie.
Susane Kastner, vicepresedintele Bundestagului, a avertizat ca demiterea Monicai Macovei ar putea declansa una din "clauzele de salvgardare" ale Romaniei, stipulate in tratatul de aderare.
Totusi, o serie de oficiali comunitari sustin ca ar fi timpul ca "eroul aderarii Romaniei" sa se retraga in cazul in care nu se mai bucura de increderea premierului sau a presedintelui roman, subliniind ca ea trebuie insa inlocuita cu o persoana care sa poata promova reformele neceasare in pofida unui Parlament ostil.
Un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei de la Bucuresti a declarat pentru Financial Times ca Monica Macovei a insistat doar pe aplicarea legii si ca premierul ar trebui sa-i pedepseasca, in schimb, pe cei care o incalca.
Tăriceanu: 'Militarii români din Irak, acasă de Crăciun'
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat luni că va lua toate măsurile necesare, conform atribuţiilor sale constituţionale, pentru retragerea militarilor români din Irak până la Crăciun, pe baza unui calendar stabilit cu aliaţii României.
El a arătat că toate Guvernele ţările contributoare la misiunile militare internaţionale au anunţat un plan de retragere a propriilor militari.
"A venit vremea să îi aducem acasă pe militarii noştri. E timpul
să se întoarcă acasă pentru a construi împreună un viitor european al României."
"Voi face tot ce depinde de mine, potrivit atribuţiilor stabilite de Constituţie şi lege, ca până la Crăciun contingentul militar românesc dislocat în Irak să fie adus în ţară conform unui calendar convenit cu aliaţii şi partenerii noştri", a spus premierul Tăriceanu.
"Mă voi bate să îi conving pe toţi cei care susţin contrariul să le permită soldaţilor noştri să ia masa
de Crăciun acasă, cu familiile lor", a mai afirmat premierul.
Campania PNL privind retragerea din Irak
Partidul Naţional Liberal, condus de Tăriceanu, s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea retragerii trupelor româneşti din Irak.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, la şedinţa de bilanţ a MApN desfăşurată în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu a reafirmat necesitatea retragerii militarilor români din zona irakiană de conflict întrucât prezenţa lor nu ar mai fi justificată.
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că misiunea României nu se încheie în funcţie de interesele politice ale susţinătorilor ideii de retragere şi afirmă că trupele româneşti vor rămâne în Irak, în baza angajamentelor internaţionale semnate. arătând că nu este de acord ca viaţa militarilor să fie periclitată inutil şi mai mult decât trebuie.
Traian Băsescu a reamintit şi că, anul trecut, după ce parte din misiunea care le revenea în Irak s-a finalizat, 130 de militari au fost repatriaţi fără să fie înlocuiţi. O acţiune similară urmează să aibă loc şi în 2007. Mai exact, acţiunea companiei care îşi desfăşoară activitatea la Basra este aproape finalizată şi - a spus şeful statului la bilanţul MApN - în colaborare cu aliatul său în zonă, Marea Britanie, cel mai probabil se va stabili reducerea militarilor români în Irak cu încă 100.
Şi Mircea Geoană, preşedintele celui mai important partid de opoziţie, PSD, a declarat recent că Parlamentul ar trebui să ia în discuţie stabilirea unui calendar al retragerii trupelor româneşti din Irak, precizând că o retragere a trupelor militare româneşti trebuie făcută în consultare cu aliaţii din NATO şi cu respectarea angajamentelor la care România este parte.
Retragerea trupelor româneşti din Irak a devenit subiect de dispută în perioada în care la conducerea Ministerului Apărării se afla Teodor Athanasiu, PNL.
Partidul său a început atunci şi o campanie
de strângere de semnături, campanie care a coincis cu acordul preşedintelui Traian Băsescu de anchetare a fostului ministru în legătură cu două plângeri penale îndreptate împotriva sa, infirmate ulterior.
Situaţia forţei multinaţionale
De la începutul campaniei din Irak, în 2003, participarea la forţa multinaţională s-a diminuat continuu.
Bulgaria şi Ucraina, Spania şi Italia şi-au retras trupele.
Londra a anunţat în februarie o retragere parţială a soldaţilor săi - anul acesta vor pleca din Iak aproape opt sute de militari, reprezentând 10 la sută din contingentul britanic.
Pe de altă parte, Congresul american a luat în discuţie o hotărâre de limitare a fondurilor, astfel încât campania din Irak să se încheie până în septembrie anul viitor.
El a arătat că toate Guvernele ţările contributoare la misiunile militare internaţionale au anunţat un plan de retragere a propriilor militari.
"A venit vremea să îi aducem acasă pe militarii noştri. E timpul
să se întoarcă acasă pentru a construi împreună un viitor european al României."
"Voi face tot ce depinde de mine, potrivit atribuţiilor stabilite de Constituţie şi lege, ca până la Crăciun contingentul militar românesc dislocat în Irak să fie adus în ţară conform unui calendar convenit cu aliaţii şi partenerii noştri", a spus premierul Tăriceanu.
"Mă voi bate să îi conving pe toţi cei care susţin contrariul să le permită soldaţilor noştri să ia masa
de Crăciun acasă, cu familiile lor", a mai afirmat premierul.
Campania PNL privind retragerea din Irak
Partidul Naţional Liberal, condus de Tăriceanu, s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea retragerii trupelor româneşti din Irak.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, la şedinţa de bilanţ a MApN desfăşurată în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu a reafirmat necesitatea retragerii militarilor români din zona irakiană de conflict întrucât prezenţa lor nu ar mai fi justificată.
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că misiunea României nu se încheie în funcţie de interesele politice ale susţinătorilor ideii de retragere şi afirmă că trupele româneşti vor rămâne în Irak, în baza angajamentelor internaţionale semnate. arătând că nu este de acord ca viaţa militarilor să fie periclitată inutil şi mai mult decât trebuie.
Traian Băsescu a reamintit şi că, anul trecut, după ce parte din misiunea care le revenea în Irak s-a finalizat, 130 de militari au fost repatriaţi fără să fie înlocuiţi. O acţiune similară urmează să aibă loc şi în 2007. Mai exact, acţiunea companiei care îşi desfăşoară activitatea la Basra este aproape finalizată şi - a spus şeful statului la bilanţul MApN - în colaborare cu aliatul său în zonă, Marea Britanie, cel mai probabil se va stabili reducerea militarilor români în Irak cu încă 100.
Şi Mircea Geoană, preşedintele celui mai important partid de opoziţie, PSD, a declarat recent că Parlamentul ar trebui să ia în discuţie stabilirea unui calendar al retragerii trupelor româneşti din Irak, precizând că o retragere a trupelor militare româneşti trebuie făcută în consultare cu aliaţii din NATO şi cu respectarea angajamentelor la care România este parte.
Retragerea trupelor româneşti din Irak a devenit subiect de dispută în perioada în care la conducerea Ministerului Apărării se afla Teodor Athanasiu, PNL.
Partidul său a început atunci şi o campanie
de strângere de semnături, campanie care a coincis cu acordul preşedintelui Traian Băsescu de anchetare a fostului ministru în legătură cu două plângeri penale îndreptate împotriva sa, infirmate ulterior.
Situaţia forţei multinaţionale
De la începutul campaniei din Irak, în 2003, participarea la forţa multinaţională s-a diminuat continuu.
Bulgaria şi Ucraina, Spania şi Italia şi-au retras trupele.
Londra a anunţat în februarie o retragere parţială a soldaţilor săi - anul acesta vor pleca din Iak aproape opt sute de militari, reprezentând 10 la sută din contingentul britanic.
Pe de altă parte, Congresul american a luat în discuţie o hotărâre de limitare a fondurilor, astfel încât campania din Irak să se încheie până în septembrie anul viitor.
Oligarhii rusi intra in Uniunea Europeana odata cu Romania
Cine sunt miliardarii moscoviti cu interese majore in tara noastra.
Oligarhii rusi Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, "inventati" de Marc Rich, si-au creat retele de afaceri care lucreaza in cea mai mare discretie.
Politica lor de afaceri este expansiunea. Influenti si temuti, oligarhii rusi au intrat discret in Romania, prin interpusi si companii off-shore. Acum, controleaza un segment important al industriei nationale. Miza este la vedere: piata comuna europeana in care tara noastra tocmai a intrat.
Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, doi dintre cei mai puternici miliardari moscoviti, au aparut sub protectia Kremlinului postsovietic, iar „mentor” in afaceri le-a fost Marc Rich, cel mai mare evazionist mondial.
Povestea acestuia, supranumit „Nasul Kremlinului”, a fost devoalata ieri in EVZ. Prin operatiuni de culise, monitorizate de serviciile noastre de informatii, Deripaska negociaza preluarea in bloc a industriei de aluminiu romanesti, dezvoltand pe alt plan o afacere cu autobuzele GAZ la Resita.
Ziuzin este principalul producator metalurgic din tara, in urma a doua privatizari controversate organizate de guvernul Nastase. Interesele celor doi oligarhi sunt reprezentate in Romania de Boris Golovin, un fost ofiter Spetnatz (n.r. - trupele speciale) din cadrul GRU - serviciul de spionaj al armatei sovietice.
OLEG DERIPASKA
Fidel presedintelui Vladimir Putin
Este sotul nepoatei lui Boris Eltan, fostul presedinte al Rusiei. A devenit unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin. Beneficiind de sustinerea Kremlinului, la doar 39 de ani, Deripaska a ajuns cel mai bogat oligarh al Rusiei. Potrivit revistei moscovite „Finans”, de profil economic, el a acumulat o avere de 21,2 miliarde de dolari.
Deripaska a debutat in afacerile cu aluminiu in umbra escrocilor internationali, Marc Rich si Mihail Cernoi. Procurorii rusi l-au pus sub acuzare pentru achizitionare ilegala de active, dar pe dosar s-a asternut
praful. In 2005, Deripaska a vandut compania Sibneft catre Gazprom (13 miliarde de dolari). In prezent, tanarul magnat controleaza oficial grupul Ruskii Aluminii (Rusal), cel mai mare concern din industria ruseasca a laminatelor, unde are actiuni si Roman Abramovici, patronul clubului Chelsea.
In Rusal, au avut interese atat Marc Rich, cat si Mihail Cernoi, un alt personaj controversat al oligarhiei postsovietice. In Romania, Deripaska a preluat combinatul Alor din Oradea prin Dilcor International, un off-shore din Insulele Virgine. Casuta postala a fost investigata de politia din Liechtenstein cu privire la conexiunile dintre Deripaska, Mihail Cernoi si Iskander Mahmudov - personaj dubios prezent si in afacerea Rafo Onesti.
Alor, singurul producator de alumina tubulara din Europa, a fost inchis. Deripaska mai detine si producatorul de autoturisme GAZ, fabrica de avioane Aviacor, Ingosstrakh - companie de asigurari
si grupul RusPromAuto (autobuze). EVZ a descoperit ca acesta din urma este implicat in Romania, intr-o afacere de anvergura, derulata prin fosta intreprindere de stat UCM Resita.
In business sunt implicati mogulul energiei
, Nicolae Bogdan Buzaianu si Boris Golovin - un fost ofiter GRU (fostul serviciu de spionaj al armatei sovietice).
Fuziune cu Glencore
In octombrie 2006, ziarul rusesc „Komerssant” anunta cea mai spectaculoasa fuziune din istoria industriei de aluminiu. Companiile Rusal, Sual si Glencore International au format United Company Rusal, cel mai mare conglomerat mondial, detronand firma americana Alcoa.
Fuziunea a fost aprobata in prealabil de Vladimir Putin. Rusal detine 66% din noul grup, al carui presedinte a devenit Deripaska. Firma elvetiana Glencore, infiintata in Zug de Marc Rich, participa in giganticul concern cu propriile active de aluminiu. Glencore actioneaza pe piata mondiala, in general, ca trader de petrol.
Potrivit ziarului „Kommersant”, Glencore s-a intors gradat pe piata metalurgica neferoasa din Rusia. Pe de alta parte, oligarhul Mikhail Fridman, judecat in SUA pentru spalare de bani si trafic de stupefiante, detine actiuni in SUAL.
Vitali Machitski, omul de la Alro Politica de monopol dezvoltata de Deripaska si Rich se reflecta si in Romania. EVZ a publicat recent o nota secreta a serviciilor de informatii romanesti care semnala tentativa lui Deripaska de a prelua in bloc industria autohtona de aluminiu.
Concret, oligarhul vaneaza Alro Slatina, Alprom Slatina si Alum Tulcea, toate privatizate de guvernul Nastase in favoarea grupului Marco, infiintat de Marc Rich si preluat de magnatul Vitali Machitski. Negocierile dintre acesta din urma si Oleg Deripaska sunt mai vechi. La randul sau, in Zug, Machitski a parafat legaturi cu Marc Rich. La fel, si fostul angajat al lui Machitski, Alexander Krasner. Acesta, tot ruso-israelian, s-a ocupat in 2002 de preluarea efectiva a Alro de catre Machitski. Imediat, Krasner a devenit presedintele combinatului slatinean, din noiembrie 2002 pana in 2004.
Inainte sa lucreze pentru Vitali Machitski, Alexander Krasner a fost director executiv al firmei Marc Rich Investments Ltd. In prezent, el are litigii comerciale cu ambii magnati.
IGOR ZiUZIN
Un „cadou” de la Rich: un colos din era URSS
Pana in 2001, Igor Ziuzin si partenerul sau Vladimir Iorich exploatau cateva mine de carbune in regiunea ruseasca Kuznet (Muntii Urali). Astfel, ei aprovizionau Uzina Metalurgica Celiabinsk, un colos din era sovietica, al doilea ca marime din Rusia. Igor Ziuzin
Aceasta era detinuta de compania Glencore, patronata de Marc Rich. Casa de comert a combinatului din Celiabinsk se numea Conares Trading AG si era inregistrata in cantonul Zug (Elvetia), exact la aceeasi adresa cu multe dintre companiile lui Rich, printre care si Marc Rich&Co Investments.
Potrivit ziarului „Kommersant”, in vara lui 2001, Glencore i-a cedat lui Igor Ziuzin uzina metalurgica. Neasteptata mutare l-a urcat brusc pe Ziuzin in topul marilor oligarhi rusi, iar revista „Forbes” ii evalueaza averea la 1,7 miliarde de dolari.
Ofensiva in spatiul mioritic
In prezent, combinatele metalurgice controlate oficial de Ziuzin au fost stranse in grupul OAO Mechel, cotat la Bursa din New York. Printre acestea se numara si COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii SA, privatizate cu scandal in timpul
guvernarii PSD, dar si o intreprindere croata, alta bulgara, plus
doua rusesti.
Combinatele romanesti au fost cumparate prin intermediarul Conares Trading, care a operat pana de curand in numele grupului Mechel. Noua casa de comert a oligarhului aparut peste noapte, Mechel International Holdings AG, a fost inregistrata tot in Zug, la aceeasi adresa cu Conares.
De altfel, conform documentelor obtinute de EVZ, Ziuzin este implicat in continuare in afaceri cu Marc Rich. Potrivit documentelor obtinute de la US - Securities and Exchange Commission, grupul Mechel este controlat printr-o suveica de firme off-shore, care se ramifica din Cipru pana in Insulele Virgine Britanice, acolo unde reporterii EVZ au documentat acest subiect.
Reprezentantul din Romania al lui Ziuzin este Boris Golovin, fost ofiter al trupelor speciale din cadrul GRU. Acelasi Golovin este promotorul intereselor lui Deripaska in tara noastra si al TVEL Corporation, marea corporatie rusa de stat in domeniul nuclear.
Omul oligarhilor
Ofiterul sovietic
In timpul URSS a fost ofiter al trupelor speciale din cadrul GRU. S-a nascut in Republica Moldova, stie relativ bine limba romana si este implicat in afaceri cu energie in tara noastra. Golovin a luptat in Afganistan, in timpul ocupatiei sovietice. In prezent, fostul ofiter este combatant pe „frontul afacerilor”, reprezentand in Romania interesele corporatiei ruse de stat, TVEL Corporation, activa in domeniul nuclear, si pe cele ale oligarhilor Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, „elevii” lui Marc Rich.
Conexiunile de afaceri ale lui Boris Golovin sunt spectaculoase: este bun prieten si partener cu Nicolae Bogdan Buzaianu, controversatul „mogul al energiei”, dar si cu o serie de alte personaje provenite din SRI sau din serviciile de informatii israeliene.
Legaturi secrete
Ceilalti pioni
HORIA CONSTANTIN BEJAN. Fost director de relatii internationale in Ministerul Industriilor. Partener traditional al lui Boris Golovin si, indirect, al lui Nicolae Bogdan Buzaianu, mogulul energiei. Cat timp a fost in functie a facut afaceri cu controversatul Constantin Iavorski, fostul angajat al lui Roman Abramovici.
VASILE STANGA. Colonel SRI in rezerva. Fost asistent al lui Virgil Magureanu si, ulterior, seful Corpului de Control din cadrul Compartimentului de Contraspionaj al SRI. Fiind ofiter activ, i-a ajutat in afaceri cu energie pe Boris Golovin si Horia Bejan. Dupa ce a trecut in rezerva, s-a asociat cu ei.
VLADIMIR SOARE. A fost, pe rand, viceguvernator BNR, presedinte al Bancorex si presedinte al grupului Gelsor, patronat de Sorin Ovidiu Vintu. A facut studiul de fezabilitate pentru o afacere de anvergura initiata la UCM Resita, de Boris Golovin si Nicolae Bogdan Buzaianu. In acest „business” are interese si Oleg Deripaska.
NICOLAE BOGDAN BUZAIANU. Bun prieten al fostului ofiter GRU Boris Golovin, cu care are legaturi personale si interese comune de afaceri. Buzaianu ii e dator lui Golovin, care i-a rezolvat o problema dificila in cursul contractului pentru Portile de Fier. Mai mult, interesele de afaceri ale celor doi se intalnesc la Resita, in umbra lui Deripaska.
TONYA HALPERN. Implicata in scandaloasa privatizare a hotelului Bucuresti. Provine din structurile AMAN - serviciul de spionaj al armatei israeliene. A facut afaceri paguboase pentru stat cu Constantin Iavorski, Alexandru Bittner si Adrian Petrache - sefii gruparii „Mafia de Baneasa”; Eliahu Rasin - urmarit penal pentru fraude; Marian Schwartz - fost ofiter AMAN si gruparea ruseasca ce a devalizat Nova Bank.
Oligarhii rusi Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, "inventati" de Marc Rich, si-au creat retele de afaceri care lucreaza in cea mai mare discretie.
Politica lor de afaceri este expansiunea. Influenti si temuti, oligarhii rusi au intrat discret in Romania, prin interpusi si companii off-shore. Acum, controleaza un segment important al industriei nationale. Miza este la vedere: piata comuna europeana in care tara noastra tocmai a intrat.
Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, doi dintre cei mai puternici miliardari moscoviti, au aparut sub protectia Kremlinului postsovietic, iar „mentor” in afaceri le-a fost Marc Rich, cel mai mare evazionist mondial.
Povestea acestuia, supranumit „Nasul Kremlinului”, a fost devoalata ieri in EVZ. Prin operatiuni de culise, monitorizate de serviciile noastre de informatii, Deripaska negociaza preluarea in bloc a industriei de aluminiu romanesti, dezvoltand pe alt plan o afacere cu autobuzele GAZ la Resita.
Ziuzin este principalul producator metalurgic din tara, in urma a doua privatizari controversate organizate de guvernul Nastase. Interesele celor doi oligarhi sunt reprezentate in Romania de Boris Golovin, un fost ofiter Spetnatz (n.r. - trupele speciale) din cadrul GRU - serviciul de spionaj al armatei sovietice.
OLEG DERIPASKA
Fidel presedintelui Vladimir Putin
Este sotul nepoatei lui Boris Eltan, fostul presedinte al Rusiei. A devenit unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin. Beneficiind de sustinerea Kremlinului, la doar 39 de ani, Deripaska a ajuns cel mai bogat oligarh al Rusiei. Potrivit revistei moscovite „Finans”, de profil economic, el a acumulat o avere de 21,2 miliarde de dolari.
Deripaska a debutat in afacerile cu aluminiu in umbra escrocilor internationali, Marc Rich si Mihail Cernoi. Procurorii rusi l-au pus sub acuzare pentru achizitionare ilegala de active, dar pe dosar s-a asternut
praful. In 2005, Deripaska a vandut compania Sibneft catre Gazprom (13 miliarde de dolari). In prezent, tanarul magnat controleaza oficial grupul Ruskii Aluminii (Rusal), cel mai mare concern din industria ruseasca a laminatelor, unde are actiuni si Roman Abramovici, patronul clubului Chelsea.
In Rusal, au avut interese atat Marc Rich, cat si Mihail Cernoi, un alt personaj controversat al oligarhiei postsovietice. In Romania, Deripaska a preluat combinatul Alor din Oradea prin Dilcor International, un off-shore din Insulele Virgine. Casuta postala a fost investigata de politia din Liechtenstein cu privire la conexiunile dintre Deripaska, Mihail Cernoi si Iskander Mahmudov - personaj dubios prezent si in afacerea Rafo Onesti.
Alor, singurul producator de alumina tubulara din Europa, a fost inchis. Deripaska mai detine si producatorul de autoturisme GAZ, fabrica de avioane Aviacor, Ingosstrakh - companie de asigurari
si grupul RusPromAuto (autobuze). EVZ a descoperit ca acesta din urma este implicat in Romania, intr-o afacere de anvergura, derulata prin fosta intreprindere de stat UCM Resita.
In business sunt implicati mogulul energiei
, Nicolae Bogdan Buzaianu si Boris Golovin - un fost ofiter GRU (fostul serviciu de spionaj al armatei sovietice).
Fuziune cu Glencore
In octombrie 2006, ziarul rusesc „Komerssant” anunta cea mai spectaculoasa fuziune din istoria industriei de aluminiu. Companiile Rusal, Sual si Glencore International au format United Company Rusal, cel mai mare conglomerat mondial, detronand firma americana Alcoa.
Fuziunea a fost aprobata in prealabil de Vladimir Putin. Rusal detine 66% din noul grup, al carui presedinte a devenit Deripaska. Firma elvetiana Glencore, infiintata in Zug de Marc Rich, participa in giganticul concern cu propriile active de aluminiu. Glencore actioneaza pe piata mondiala, in general, ca trader de petrol.
Potrivit ziarului „Kommersant”, Glencore s-a intors gradat pe piata metalurgica neferoasa din Rusia. Pe de alta parte, oligarhul Mikhail Fridman, judecat in SUA pentru spalare de bani si trafic de stupefiante, detine actiuni in SUAL.
Vitali Machitski, omul de la Alro Politica de monopol dezvoltata de Deripaska si Rich se reflecta si in Romania. EVZ a publicat recent o nota secreta a serviciilor de informatii romanesti care semnala tentativa lui Deripaska de a prelua in bloc industria autohtona de aluminiu.
Concret, oligarhul vaneaza Alro Slatina, Alprom Slatina si Alum Tulcea, toate privatizate de guvernul Nastase in favoarea grupului Marco, infiintat de Marc Rich si preluat de magnatul Vitali Machitski. Negocierile dintre acesta din urma si Oleg Deripaska sunt mai vechi. La randul sau, in Zug, Machitski a parafat legaturi cu Marc Rich. La fel, si fostul angajat al lui Machitski, Alexander Krasner. Acesta, tot ruso-israelian, s-a ocupat in 2002 de preluarea efectiva a Alro de catre Machitski. Imediat, Krasner a devenit presedintele combinatului slatinean, din noiembrie 2002 pana in 2004.
Inainte sa lucreze pentru Vitali Machitski, Alexander Krasner a fost director executiv al firmei Marc Rich Investments Ltd. In prezent, el are litigii comerciale cu ambii magnati.
IGOR ZiUZIN
Un „cadou” de la Rich: un colos din era URSS
Pana in 2001, Igor Ziuzin si partenerul sau Vladimir Iorich exploatau cateva mine de carbune in regiunea ruseasca Kuznet (Muntii Urali). Astfel, ei aprovizionau Uzina Metalurgica Celiabinsk, un colos din era sovietica, al doilea ca marime din Rusia. Igor Ziuzin
Aceasta era detinuta de compania Glencore, patronata de Marc Rich. Casa de comert a combinatului din Celiabinsk se numea Conares Trading AG si era inregistrata in cantonul Zug (Elvetia), exact la aceeasi adresa cu multe dintre companiile lui Rich, printre care si Marc Rich&Co Investments.
Potrivit ziarului „Kommersant”, in vara lui 2001, Glencore i-a cedat lui Igor Ziuzin uzina metalurgica. Neasteptata mutare l-a urcat brusc pe Ziuzin in topul marilor oligarhi rusi, iar revista „Forbes” ii evalueaza averea la 1,7 miliarde de dolari.
Ofensiva in spatiul mioritic
In prezent, combinatele metalurgice controlate oficial de Ziuzin au fost stranse in grupul OAO Mechel, cotat la Bursa din New York. Printre acestea se numara si COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii SA, privatizate cu scandal in timpul
guvernarii PSD, dar si o intreprindere croata, alta bulgara, plus
doua rusesti.
Combinatele romanesti au fost cumparate prin intermediarul Conares Trading, care a operat pana de curand in numele grupului Mechel. Noua casa de comert a oligarhului aparut peste noapte, Mechel International Holdings AG, a fost inregistrata tot in Zug, la aceeasi adresa cu Conares.
De altfel, conform documentelor obtinute de EVZ, Ziuzin este implicat in continuare in afaceri cu Marc Rich. Potrivit documentelor obtinute de la US - Securities and Exchange Commission, grupul Mechel este controlat printr-o suveica de firme off-shore, care se ramifica din Cipru pana in Insulele Virgine Britanice, acolo unde reporterii EVZ au documentat acest subiect.
Reprezentantul din Romania al lui Ziuzin este Boris Golovin, fost ofiter al trupelor speciale din cadrul GRU. Acelasi Golovin este promotorul intereselor lui Deripaska in tara noastra si al TVEL Corporation, marea corporatie rusa de stat in domeniul nuclear.
Omul oligarhilor
Ofiterul sovietic
In timpul URSS a fost ofiter al trupelor speciale din cadrul GRU. S-a nascut in Republica Moldova, stie relativ bine limba romana si este implicat in afaceri cu energie in tara noastra. Golovin a luptat in Afganistan, in timpul ocupatiei sovietice. In prezent, fostul ofiter este combatant pe „frontul afacerilor”, reprezentand in Romania interesele corporatiei ruse de stat, TVEL Corporation, activa in domeniul nuclear, si pe cele ale oligarhilor Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, „elevii” lui Marc Rich.
Conexiunile de afaceri ale lui Boris Golovin sunt spectaculoase: este bun prieten si partener cu Nicolae Bogdan Buzaianu, controversatul „mogul al energiei”, dar si cu o serie de alte personaje provenite din SRI sau din serviciile de informatii israeliene.
Legaturi secrete
Ceilalti pioni
HORIA CONSTANTIN BEJAN. Fost director de relatii internationale in Ministerul Industriilor. Partener traditional al lui Boris Golovin si, indirect, al lui Nicolae Bogdan Buzaianu, mogulul energiei. Cat timp a fost in functie a facut afaceri cu controversatul Constantin Iavorski, fostul angajat al lui Roman Abramovici.
VASILE STANGA. Colonel SRI in rezerva. Fost asistent al lui Virgil Magureanu si, ulterior, seful Corpului de Control din cadrul Compartimentului de Contraspionaj al SRI. Fiind ofiter activ, i-a ajutat in afaceri cu energie pe Boris Golovin si Horia Bejan. Dupa ce a trecut in rezerva, s-a asociat cu ei.
VLADIMIR SOARE. A fost, pe rand, viceguvernator BNR, presedinte al Bancorex si presedinte al grupului Gelsor, patronat de Sorin Ovidiu Vintu. A facut studiul de fezabilitate pentru o afacere de anvergura initiata la UCM Resita, de Boris Golovin si Nicolae Bogdan Buzaianu. In acest „business” are interese si Oleg Deripaska.
NICOLAE BOGDAN BUZAIANU. Bun prieten al fostului ofiter GRU Boris Golovin, cu care are legaturi personale si interese comune de afaceri. Buzaianu ii e dator lui Golovin, care i-a rezolvat o problema dificila in cursul contractului pentru Portile de Fier. Mai mult, interesele de afaceri ale celor doi se intalnesc la Resita, in umbra lui Deripaska.
TONYA HALPERN. Implicata in scandaloasa privatizare a hotelului Bucuresti. Provine din structurile AMAN - serviciul de spionaj al armatei israeliene. A facut afaceri paguboase pentru stat cu Constantin Iavorski, Alexandru Bittner si Adrian Petrache - sefii gruparii „Mafia de Baneasa”; Eliahu Rasin - urmarit penal pentru fraude; Marian Schwartz - fost ofiter AMAN si gruparea ruseasca ce a devalizat Nova Bank.
Basescu, lucrat cu magie neagra
Presedintelui Traian Basescu i s-au facut vraji cu magie neagra, pentru a fi doborat. Persoana care i-a facut rau este cumnata lui Tariceanu. Stiu asta pentru ca, in urma cu 6 luni, a venit la mine", este declaratia-soc a vrajitoarei Mihaela cu fusul fermecat.
"A venit la mine prin septembrie. Mi-a zis ca este sora sotiei lui Tariceanu si ca lucreaza si ea tot la guvern. Mi-a mai spus ca se ocupa cu afacerile cumnatului sau, Calin Popescu Tariceanu. Mi-a zis ca vrea
sa-i fac magie neagra presedintelui Basescu. Am refuzat-o, dar ulterior am aflat ca nu s-a lasat si s-a dus la o alta vrajitoare. Iar acea vrajitoare mi-a zis ca Basescu este vrajit cu magie neagra. Mi-a mai spus, de asemenea, ca Tariceanu nu se lasa pana nu-l doboara pe Basescu, pentru ca vrea sa fie el numarul unu in Romania", ne-a declarat vrajitoarea Mihaela de la Mogosoaia, supranumita si Mihaela cu fusul fermecat.
PRESEDINTELE NU POATE LUPTA SINGUR
Ce a determinat-o pe Mihaela sa nu pastreze secretul profesional? Ne zice tot ea: "Am stat mult sa ma gandesc. Am luat aceasta decizie pentru ca am vazut ca Basescu nu se mai poate lupta cu aceste vraji. Totusi, este presedintele tarii, nu cineva dupa strada". Mai mult, vrajitoarea Mihaela, care este practicanta de magie alba, a facut deja mai multe descantece pentru a indeparta vrajile rele de pe capul lui Basescu. "Am citit in stele si in globul fermecat ca presedintele va fi bine pana la urma
si-i va dobori pe dusmanii sai", a adaugat vrajitoarea Mihaela din Mogosoaia.
CE ESTE MAGIA NEAGRA?
Magia neagra este tipul de magie malefica, distructiva, bazata pe razbunare, pe producerea raului impotriva adversarilor, ajungandu-se uneori la anihilarea adversarului prin imbolnavirea acestuia ce poate avea drept consecinta chiar decesul lui.
Ritualurile magiei negre se bazeaza pe invocarea spiritelor malefice, demonice, cu care, in general, practicantul pactizeaza. Majoritatea ritualurilor se fac pe timpul
noptii, in faze lunare descrescatoare sau cand este luna neagra (trei zile pe luna), la anumite sarbatori religioase sau in anumite luni din an, propice magiei negre.
INGREDIENTELE MAGIEI NEGRE
In magia neagra se folosesc ca "ingrediente" urmatoarele: fotografii, fire de par, unghii, secretii sau obiecte personale apartinand victimei, dar si obiecte macabre, precum: legaturi de la picioarele mortului, cuie de sicriu, piei de animale moarte, sacrificii de gaini sau alte animale etc.
SECRETELE VRAJITOAREI MIHAELA
In afara oamenilor obisnuiti, la vrajitoarea Mihaela din Mogosoaia vin si vedete tv, si politicieni de prima mana. "Vin politicieni si de la putere, dar si din opozitie. Stiu multe secrete si, la un moment dat, poate chiar o sa spun din ele", spune, enigmatic, Mihaela cu fusul fermecat.
MARIA CAMPINA CONFIRMA
Maria Campina sustine si ea, pe propriul website, ca "pentru (...) bine ne-am adunat noi, vrajitoarele de magie alba, ca sa-i ajutam pe politicieni sa se inteleaga, sa aiba putere de munca si sa conduca tara. (...) Unii politicieni din conducere si din opozitie au nevoie sa fie vrajiti pentru ca au fost vrajiti cu magie neagra. De aceea este dusmanie. Dar noi avem putere sa limpezim lumea".
"A venit la mine prin septembrie. Mi-a zis ca este sora sotiei lui Tariceanu si ca lucreaza si ea tot la guvern. Mi-a mai spus ca se ocupa cu afacerile cumnatului sau, Calin Popescu Tariceanu. Mi-a zis ca vrea
sa-i fac magie neagra presedintelui Basescu. Am refuzat-o, dar ulterior am aflat ca nu s-a lasat si s-a dus la o alta vrajitoare. Iar acea vrajitoare mi-a zis ca Basescu este vrajit cu magie neagra. Mi-a mai spus, de asemenea, ca Tariceanu nu se lasa pana nu-l doboara pe Basescu, pentru ca vrea sa fie el numarul unu in Romania", ne-a declarat vrajitoarea Mihaela de la Mogosoaia, supranumita si Mihaela cu fusul fermecat.
PRESEDINTELE NU POATE LUPTA SINGUR
Ce a determinat-o pe Mihaela sa nu pastreze secretul profesional? Ne zice tot ea: "Am stat mult sa ma gandesc. Am luat aceasta decizie pentru ca am vazut ca Basescu nu se mai poate lupta cu aceste vraji. Totusi, este presedintele tarii, nu cineva dupa strada". Mai mult, vrajitoarea Mihaela, care este practicanta de magie alba, a facut deja mai multe descantece pentru a indeparta vrajile rele de pe capul lui Basescu. "Am citit in stele si in globul fermecat ca presedintele va fi bine pana la urma
si-i va dobori pe dusmanii sai", a adaugat vrajitoarea Mihaela din Mogosoaia.
CE ESTE MAGIA NEAGRA?
Magia neagra este tipul de magie malefica, distructiva, bazata pe razbunare, pe producerea raului impotriva adversarilor, ajungandu-se uneori la anihilarea adversarului prin imbolnavirea acestuia ce poate avea drept consecinta chiar decesul lui.
Ritualurile magiei negre se bazeaza pe invocarea spiritelor malefice, demonice, cu care, in general, practicantul pactizeaza. Majoritatea ritualurilor se fac pe timpul
noptii, in faze lunare descrescatoare sau cand este luna neagra (trei zile pe luna), la anumite sarbatori religioase sau in anumite luni din an, propice magiei negre.
INGREDIENTELE MAGIEI NEGRE
In magia neagra se folosesc ca "ingrediente" urmatoarele: fotografii, fire de par, unghii, secretii sau obiecte personale apartinand victimei, dar si obiecte macabre, precum: legaturi de la picioarele mortului, cuie de sicriu, piei de animale moarte, sacrificii de gaini sau alte animale etc.
SECRETELE VRAJITOAREI MIHAELA
In afara oamenilor obisnuiti, la vrajitoarea Mihaela din Mogosoaia vin si vedete tv, si politicieni de prima mana. "Vin politicieni si de la putere, dar si din opozitie. Stiu multe secrete si, la un moment dat, poate chiar o sa spun din ele", spune, enigmatic, Mihaela cu fusul fermecat.
MARIA CAMPINA CONFIRMA
Maria Campina sustine si ea, pe propriul website, ca "pentru (...) bine ne-am adunat noi, vrajitoarele de magie alba, ca sa-i ajutam pe politicieni sa se inteleaga, sa aiba putere de munca si sa conduca tara. (...) Unii politicieni din conducere si din opozitie au nevoie sa fie vrajiti pentru ca au fost vrajiti cu magie neagra. De aceea este dusmanie. Dar noi avem putere sa limpezim lumea".
Nicole Dutu si Cornel Nistorescu infiaza un copil
Povestea lor de iubire a inceput cu multa vreme in urma. A fost o lunga relatie de prietenie si, cind si-au dat seama ca nu pot trai unul fara altul, au decis sa-si uneasca destinele. Au considerat ca pe un lucru normal sa faca un asemenea pas. Asa ca, in urma cu doua luni, s-au cununat civil, la Primaria Sectorului 1 si, imediat dupa aceea, s-au urcat in avion si au plecat in voiaj de nunta, la Paris, pentru numai doua zile. Bruneta fiind ocupata cu filmarile la serialul "Vocea inimii", de la Antena 1, ce se lucreaza la foc continuu, nu au putut sta mai mult, sa se bucure de luna de miere. Nicole a prezentat, o perioada, stirile la Prima TV, iar sansa i-a suris, a placut-o Valeriu Lazarov si a invitat-o sa joace in telenovela de la Antena 1, fiind printre cele mai bine cotate actrite. Anul acesta ar putea avea loc nunta si cununia religioasa, undeva, in afara Bucurestiului. Sotii Nistorescu doresc sa fie un eveniment intim
, doar cu familia si cu prietenii, asa cum s-a intimplat si la cununia civila.
Nistorescu isi rasfata sotia cu cadouri de suflet, in fiecare zi
Jurnalistul este foarte indragostit de tinara sa sotie, pe care o rasfata si ii face cadouri de suflet, aproape in fiecare zi. Diferenta de virsta nu pare sa fie un impediment pentru niciunul, frumoasa actrita fiind cucerita de inteligenta si sensibilitatea sotului sau. Considerindu-se un cuplu implinit, cei doi au de gind sa infieze un copil, ca totul sa fie asa cum si-au dorit. Actrita le-a povestit cu emotie colegilor ei din telenovela despre intentia ei si a lui Cornel Nistorescu de a deveni, astfel, parinti. Au inceput demersurile legale in acest sens, dorindu-si ca acest lucru sa se intimple cit mai curind. Nu s-au hotarit, inca, daca vor baiat sau fetita. Se negociza asiduu pe subiectul respectiv. Cei doi au emotii ca viitori parinti si si-au promis ca nu ii va lipsi nimic copilului si il vor iubi foarte tare. Bruneta ar dori o fetita, iar sotul ei, un baietel. Insa, fiecare sustine ca va indeplini dorinta celuilalt si va alege ce vrea partenerul de viata
. Ramine de vazut ce profesie va alege viitorul lor copil. Va prefera cariera de actrita a mamei, sau pe cea de jurnalist a tatalui? Indragostitii sustin ca il vor lasa sa aleaga ce profesie doreste. Asteptam sa vedem cine va fi mostenitorul de drept al jurnalistului, cunoscut fiind faptul ca face parte dintre cei mai bogati oameni de presa din România.
, doar cu familia si cu prietenii, asa cum s-a intimplat si la cununia civila.
Nistorescu isi rasfata sotia cu cadouri de suflet, in fiecare zi
Jurnalistul este foarte indragostit de tinara sa sotie, pe care o rasfata si ii face cadouri de suflet, aproape in fiecare zi. Diferenta de virsta nu pare sa fie un impediment pentru niciunul, frumoasa actrita fiind cucerita de inteligenta si sensibilitatea sotului sau. Considerindu-se un cuplu implinit, cei doi au de gind sa infieze un copil, ca totul sa fie asa cum si-au dorit. Actrita le-a povestit cu emotie colegilor ei din telenovela despre intentia ei si a lui Cornel Nistorescu de a deveni, astfel, parinti. Au inceput demersurile legale in acest sens, dorindu-si ca acest lucru sa se intimple cit mai curind. Nu s-au hotarit, inca, daca vor baiat sau fetita. Se negociza asiduu pe subiectul respectiv. Cei doi au emotii ca viitori parinti si si-au promis ca nu ii va lipsi nimic copilului si il vor iubi foarte tare. Bruneta ar dori o fetita, iar sotul ei, un baietel. Insa, fiecare sustine ca va indeplini dorinta celuilalt si va alege ce vrea partenerul de viata
. Ramine de vazut ce profesie va alege viitorul lor copil. Va prefera cariera de actrita a mamei, sau pe cea de jurnalist a tatalui? Indragostitii sustin ca il vor lasa sa aleaga ce profesie doreste. Asteptam sa vedem cine va fi mostenitorul de drept al jurnalistului, cunoscut fiind faptul ca face parte dintre cei mai bogati oameni de presa din România.
Costi Ioniţă a bătut recordul negativ la dans
Manelistul a reuşit "performanţa" de a fi eliminat din competiţia "Dansez pentru tine" cu cel mai mic procentaj din istoria emisiunii. În urma duelului, publicul a acordat echipei lui Costi Ioniţă doar 20,3 % din voturi.
Aşa cum el însuşi a recunoscut, natura nu a fost prea darnică la capitolul "dans" cu manelistul Costi Ioniţă. Din păcate pentru cântăreţ şi partenera sa, Marina Velle, voinţa nu a reuşit să compenseze lipsa de talent, motiv pentru care telespectatorii i-au eliminat prin vot din concursul "Dansez pentru tine", chiar din a doua ediţie. Perechea a primit doar 20,3 la sută din voturi, stabilind astfel recordul negativ al emisiunii de la Pro TV. Visul Marinei de a-şi ajuta iubitul să se opereze pentru a-şi reface faţa distrusă în urma unui accident are, cu toate acestea, şanse să se îndeplinească.
A consolat-o cu un cec de 1.000 €
Atât televiziunea, cât şi Costi Ioniţă i-au oferit Marinei câte un premiu de consolare în valoare de 1.000 de euro. Prestaţia lui Costi şi sărutul lui Ştefan Bănică Jr. cu Oana Sârbu din ediţia de vineri a show-ului au reuşit să strângă în faţa televizoarelor aproape 2 milioane de telespectatori, cifră care întăreşte poziţia de lider de audienţă pe acel segment orar al postului Pro TV.
Aşa cum el însuşi a recunoscut, natura nu a fost prea darnică la capitolul "dans" cu manelistul Costi Ioniţă. Din păcate pentru cântăreţ şi partenera sa, Marina Velle, voinţa nu a reuşit să compenseze lipsa de talent, motiv pentru care telespectatorii i-au eliminat prin vot din concursul "Dansez pentru tine", chiar din a doua ediţie. Perechea a primit doar 20,3 la sută din voturi, stabilind astfel recordul negativ al emisiunii de la Pro TV. Visul Marinei de a-şi ajuta iubitul să se opereze pentru a-şi reface faţa distrusă în urma unui accident are, cu toate acestea, şanse să se îndeplinească.
A consolat-o cu un cec de 1.000 €
Atât televiziunea, cât şi Costi Ioniţă i-au oferit Marinei câte un premiu de consolare în valoare de 1.000 de euro. Prestaţia lui Costi şi sărutul lui Ştefan Bănică Jr. cu Oana Sârbu din ediţia de vineri a show-ului au reuşit să strângă în faţa televizoarelor aproape 2 milioane de telespectatori, cifră care întăreşte poziţia de lider de audienţă pe acel segment orar al postului Pro TV.
Elena, idila cu Erbasu jr.
Fiica cea mica a lui Traian Basescu, Elena, l-a inlocuit pe fostul ei iubit, Radu Prunaru, cu unul dintre cei mai ravniti burlaci din Bucuresti: Alex Erbasu. Acesta este nedespartit de fiica presedintelui de cateva saptamani incoace.
Dupa mai bine de sase luni de la despartirea de Radu Prunaru, Elena Basescu se afiseaza cu un nou partener. Acesta este Alex Erbasu, fiul omului de afaceri Mihail Erbasu. Bogat, frumos si ravnit de multe dintre tinerele din lumea mondena a Capitalei, Alex poate concura cu succes la titlul de playboy autohton. Cunoscut in cercul de prieteni si cu pseudonimul 'Colin' din cauza asemanarii cu actorul, Colin Farrell, Erbasu are un trecut amoros foarte incarcat, printre cuceririle sale
numarandu-se cantareata Delia, Lili Sandu si foarte multe manechine. Nestatornic din fire, Colin de Bucuresti le-a abandonat pe rand.
Cei doi sunt nedespartiti
De o luna, acesta este nedezlipit de Elena Basescu. Ei au petrecut, de cateva saptamani incoace, weekend-urile impreuna, iar Alex pare sa-si fi uitat obiceiurile de Don Juan. In urma cu doua saptamani ei l-au sarbatorit in club 'Bamboo' pe prietenul lor, Mihai Vicol, iar cei care au fost de fata spun ca Alex a fost foarte tandru cu fiica presedintelui Romaniei.
Tatal lui s-a sinucis in 2004
Omul de afaceri Mihail Erbasu a fost gasit mort de un ingrijitor, la 21 iunie 2004, in piscina goala din curtea casei sale din Snagov. Anchetatorii au concluzionat ca barbatul de 62 de ani s-a sinucis aruncandu-se in piscina de la un balcon situat la 9 metri. La acea vreme, averea sa era evaluata la 100 de milioane de dolari.
Dupa mai bine de sase luni de la despartirea de Radu Prunaru, Elena Basescu se afiseaza cu un nou partener. Acesta este Alex Erbasu, fiul omului de afaceri Mihail Erbasu. Bogat, frumos si ravnit de multe dintre tinerele din lumea mondena a Capitalei, Alex poate concura cu succes la titlul de playboy autohton. Cunoscut in cercul de prieteni si cu pseudonimul 'Colin' din cauza asemanarii cu actorul, Colin Farrell, Erbasu are un trecut amoros foarte incarcat, printre cuceririle sale
numarandu-se cantareata Delia, Lili Sandu si foarte multe manechine. Nestatornic din fire, Colin de Bucuresti le-a abandonat pe rand.
Cei doi sunt nedespartiti
De o luna, acesta este nedezlipit de Elena Basescu. Ei au petrecut, de cateva saptamani incoace, weekend-urile impreuna, iar Alex pare sa-si fi uitat obiceiurile de Don Juan. In urma cu doua saptamani ei l-au sarbatorit in club 'Bamboo' pe prietenul lor, Mihai Vicol, iar cei care au fost de fata spun ca Alex a fost foarte tandru cu fiica presedintelui Romaniei.
Tatal lui s-a sinucis in 2004
Omul de afaceri Mihail Erbasu a fost gasit mort de un ingrijitor, la 21 iunie 2004, in piscina goala din curtea casei sale din Snagov. Anchetatorii au concluzionat ca barbatul de 62 de ani s-a sinucis aruncandu-se in piscina de la un balcon situat la 9 metri. La acea vreme, averea sa era evaluata la 100 de milioane de dolari.
Oana Sarbu si Banica jr saruta ratingul pe gura
Cine s-a suparat mai tare: Isoscel, Turcescu sau Andreea Marin?
„Liceenii“ s-au intors cu scene fierbinti. Oana Sarbu si Stefan Banica jr s-au sarutat in direct pe celebra melodie „Ani de liceu“ in emisiunea „Dansez pentru tine“ , difuzata vineri seara la Pro TV , asa cum au facut-o in film cu 20 de ani in urma. Scena sarutului dintre cei doi a ridicat simtitor rating-ul, emisiunea devenind lider de audienta vineri seara, pe tronsonul orar 20.30 – 0.52.
In prezent, fostii indragostiti din „Ani de liceu“ sunt implicati in relatii cu alte doua vedete de televiziune de la noi. Stefan Banica jr este casatorit de anul trecut cu Andreea Marin, iar Oana Sarbu este iubita lui Robert Turcescu de o buna perioada de vreme. Oana Sarbu nu a dorit insa sa comenteze pe marginea sarutului, lasand sa se inteleaga ca nu a insemnat mare lucru. Gestul celor doi ar putea fi interpretat drept o strategie pentru cresterea audientei emisiunii prezentate de Stefan Banica jr.
Dupa Mihaela Radulescu, se pare ca Andreea Marin s-a mai ales cu o... rivala in persoana Oanei Sarbu. Astfel, ultima editie a emisiunii „Dansez pentru tine“ de la Pro tv s-a lasat cu scene fierbinti in direct. Stefan Banica jr si Oana Sarbu nu s-au multumit doar sa cante impreuna piesa „Ani de liceu“, inclusa pe coloana sonora a filmului „Liceenii“ din 1987, ci (surpriza!) s-au si sarutat in direct, asa cum au facut-o in film in urma cu 20 de ani. Scena a facut deliciul telespectatorilor, insa de departe a fost o strategie menita sa ridice vertiginos audienta emisiunii. Asta cu atat mai mult cu cat cei doi fosti amorezi din film au in prezent relatii cu doua persoane celebre. Banica jr este casatorit cu Andreea Marin, iar Oana Sarbu este iubita lui Robert Turcescu.
No comment
Chiar daca sarutul a fost pe gura, Oana Sarbu nu a vrut sa comenteze in vreun fel scena, dand doar de inteles ca acesta „nu a insemnat nimic“. Ramane de vazut daca si «Zana Surprizelor» va fi de aceeasi parere.
Pana una-alta, se pare ca moda saruturilor regizate a inceput sa prinda si la noi. Astfel nu ne-ar mira ca faimosul sarut care a facut furori la Premiile MTV dintre Madonna, Christina Aquilera si Britney Spears sa fie reluat cu mare succes in varianta romaneasca de „rivalele“ Andreea Marin, Mihaela Radulescu si Oana Sarbu! Emisiunea „Dansez pentru tine“ s-a lasat pentru unii cu saruturi , si pentru altii cu lacrimi amare. Manelistul Costi Ionita a parasit ringul invins dupa o prestatie dansanta care mai mult i-a amuzat pe membrii juriului. El a facut insa un gest generos si i-a donat partenerei sale
, Marina Velle, care a cochetat la randul ei cu muzica, suma de 1.000 de euro pentru a-i implini visul iubitului ei. Emisiunea „Dansez pentru tine“ a fost lider detasat de piata in intervalul orar 20.30 – 0.52 cu o medie de 12,3 puncte de rating si 34,3 cota de piata pe intreg publicul din mediul urban, fata de Antena 1 care a adunat abia 4,1 puncte de rating si 11,5 procente din cota de piata. Si pe publicul comercial, cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani din mediul urban, Pro TV a fost lider cu o medie de 11,9 puncte de rating si 36,2 cota de piata. „Minutul de aur“ al emisiunii a fost inregistrat la ora 22.13, cand Pro TV a avut un vârf de 16,4 puncte de rating si 39,8 cota de piata, cu alte cuvinte a fost urmarit de aproape doua milioane de telespectatori din mediul urban.
„Liceenii“ s-au intors cu scene fierbinti. Oana Sarbu si Stefan Banica jr s-au sarutat in direct pe celebra melodie „Ani de liceu“ in emisiunea „Dansez pentru tine“ , difuzata vineri seara la Pro TV , asa cum au facut-o in film cu 20 de ani in urma. Scena sarutului dintre cei doi a ridicat simtitor rating-ul, emisiunea devenind lider de audienta vineri seara, pe tronsonul orar 20.30 – 0.52.
In prezent, fostii indragostiti din „Ani de liceu“ sunt implicati in relatii cu alte doua vedete de televiziune de la noi. Stefan Banica jr este casatorit de anul trecut cu Andreea Marin, iar Oana Sarbu este iubita lui Robert Turcescu de o buna perioada de vreme. Oana Sarbu nu a dorit insa sa comenteze pe marginea sarutului, lasand sa se inteleaga ca nu a insemnat mare lucru. Gestul celor doi ar putea fi interpretat drept o strategie pentru cresterea audientei emisiunii prezentate de Stefan Banica jr.
Dupa Mihaela Radulescu, se pare ca Andreea Marin s-a mai ales cu o... rivala in persoana Oanei Sarbu. Astfel, ultima editie a emisiunii „Dansez pentru tine“ de la Pro tv s-a lasat cu scene fierbinti in direct. Stefan Banica jr si Oana Sarbu nu s-au multumit doar sa cante impreuna piesa „Ani de liceu“, inclusa pe coloana sonora a filmului „Liceenii“ din 1987, ci (surpriza!) s-au si sarutat in direct, asa cum au facut-o in film in urma cu 20 de ani. Scena a facut deliciul telespectatorilor, insa de departe a fost o strategie menita sa ridice vertiginos audienta emisiunii. Asta cu atat mai mult cu cat cei doi fosti amorezi din film au in prezent relatii cu doua persoane celebre. Banica jr este casatorit cu Andreea Marin, iar Oana Sarbu este iubita lui Robert Turcescu.
No comment
Chiar daca sarutul a fost pe gura, Oana Sarbu nu a vrut sa comenteze in vreun fel scena, dand doar de inteles ca acesta „nu a insemnat nimic“. Ramane de vazut daca si «Zana Surprizelor» va fi de aceeasi parere.
Pana una-alta, se pare ca moda saruturilor regizate a inceput sa prinda si la noi. Astfel nu ne-ar mira ca faimosul sarut care a facut furori la Premiile MTV dintre Madonna, Christina Aquilera si Britney Spears sa fie reluat cu mare succes in varianta romaneasca de „rivalele“ Andreea Marin, Mihaela Radulescu si Oana Sarbu! Emisiunea „Dansez pentru tine“ s-a lasat pentru unii cu saruturi , si pentru altii cu lacrimi amare. Manelistul Costi Ionita a parasit ringul invins dupa o prestatie dansanta care mai mult i-a amuzat pe membrii juriului. El a facut insa un gest generos si i-a donat partenerei sale
, Marina Velle, care a cochetat la randul ei cu muzica, suma de 1.000 de euro pentru a-i implini visul iubitului ei. Emisiunea „Dansez pentru tine“ a fost lider detasat de piata in intervalul orar 20.30 – 0.52 cu o medie de 12,3 puncte de rating si 34,3 cota de piata pe intreg publicul din mediul urban, fata de Antena 1 care a adunat abia 4,1 puncte de rating si 11,5 procente din cota de piata. Si pe publicul comercial, cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani din mediul urban, Pro TV a fost lider cu o medie de 11,9 puncte de rating si 36,2 cota de piata. „Minutul de aur“ al emisiunii a fost inregistrat la ora 22.13, cand Pro TV a avut un vârf de 16,4 puncte de rating si 39,8 cota de piata, cu alte cuvinte a fost urmarit de aproape doua milioane de telespectatori din mediul urban.
UE pune doljenii cu burta pe carte
Daca doresti sa faci un masterat sau chiar un doctorat sau vrei sa ai o specializare intr-un domeniu la moda, Uniunea Europeana iti da bani sa inveti si sa iti maresti numarul de diplome si de specializari.
Doljenii care vor sa isi continue studiile sau sa imbratiseze o noua cariera pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) de Dezvoltare a Resurselor Umane lansat de Ministerul Muncii. 4,1 miliarde de euro, dintre care 650 de milioane de la stat si restul de la Fondul Social European, vor putea ajunge in buzunarele oltenilor sau in bugetele institutiilor de invatamânt prin proiecte care vizeaza resursele umane românesti. De acest program beneficiaza atât scolile si institutiile de formare profesionala continua, ONG-uri, sindicate, patronate, cât si persoanele care vor sa isi continue studiile.
Piata muncii cere specialisti
Institutiile de invatamânt craiovene care ofera programe de masterat si doctorat si de formare continua pentru cei ce vor sa isi continue studiile pot accesa fondurile UE pentru a organiza gratis cursurile. Daca acestea depasesc bugetul personal, atunci craiovenii pot aplica ei la programul POS. Grupul Scolar de Chimie „C.D. Nenitescu“ din Craiova organizeaza in parteneriat cu firme private cursuri de formare continua a adultilor pentru protectia mediului si doreste sa obtina acreditare si pentru a organiza cursuri in domeniul constructiilor. „In functie de numarul de solicitanti pe care il avem, organizam periodic cursuri pentru protectia mediului deoarece firmele private din domeniu ne-au cerut acest lucru. Dorim sa obtinem autorizatie pentru cursuri in domeniul constructiilor deoarece piata doljeana duce lipsa de asemenea specialisti si programul POS poate fi o varianta de finantare“, a explicat Elena Tritu, directoarea adjuncta a institutiei.
Grupul Scolar Constructii Masini 2 din Craiova a organizat in cadrul unui proiect PHARE cursuri de reconversie pentru utilizarea calculatorului, iar acestea ar putea fi reluate prin programul POS. „Pentru ca nu mai avem fonduri, am vrut sa organizam aceste cursuri cu bani pentru ca stim ca foarte multi sunt interesati sa invete si sa obtina o diploma de utilizator calculator. Vom aplica si la alte programe europene pentru a obtine finantari si pentru a putea relua gratis cursurile“, a spus Cristiana Dinu, directoarea grupului scolar.
POS pentru aeronautica
Grupul Scolar „Traian Vuia“ vrea sa organizeze cursuri de elaborare a proiectelor europene si sa obtina finantare pentru a forma specialisti in domeniul aeronautic. „Am demarat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru organizarea unor cursuri de intocmire a proiectelor europene pentru ca foarte multi nu stiu cum sa le realizeze, iar in acest an trebuie sa se depuna proiecte numeroase la UE. Visul nostru insa este sa obtinem finantare pentru organizarea de cursuri in domeniul aeronauticii si sa reusim sa introducem in nomenclator meseriile legate de acest domeniu“, a explicat Gheorghe Popa, directorul insititutiei.
Masterate pentru toate gusturile
Pentru doljenii care vor sa obtina fonduri pentru continuarea studiilor, universitatile craiovene ofera o gama larga de specializari. Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, pune la dispozitie sapte programe de masterat, Facultatea de Matematica - Informatica ofera doua programe de masterat, cinci de doctorat si cursuri de reconversie in informatica. In cadrul Facultatii de Economie si Administrarea
Afacerilor exista 14 programe de masterat, patru cursuri postuniversitare de formare continua si doua programe de doctorat, iar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative exista trei masterate. Facultatea de Teologie ofera trei specializari de studii aprofundate, iar Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie, un master pentru fiecare specializare. La Facultatile de Electrotehnica exista doua programe de masterat, la Electromecanica - unu, iar la Mecanica, patru. Universitatea „Spiru Haret“ Craiova are trei programe de masterat in Stiinte Economice.
Instruire in masa
POS isi propune ca, pâna in 2015, aproximativ 260 de mii de persoane sa fie instruite in cadrul formarii profesionale continue, alte 38 de mii sa participe la programe de instruire pentru grupurile vulnerabile, iar 160 de mii de persoane din zone rurale ar trebui sa fie atrase in programe integrate pentru formare si ocupare.
Doljenii care vor sa isi continue studiile sau sa imbratiseze o noua cariera pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) de Dezvoltare a Resurselor Umane lansat de Ministerul Muncii. 4,1 miliarde de euro, dintre care 650 de milioane de la stat si restul de la Fondul Social European, vor putea ajunge in buzunarele oltenilor sau in bugetele institutiilor de invatamânt prin proiecte care vizeaza resursele umane românesti. De acest program beneficiaza atât scolile si institutiile de formare profesionala continua, ONG-uri, sindicate, patronate, cât si persoanele care vor sa isi continue studiile.
Piata muncii cere specialisti
Institutiile de invatamânt craiovene care ofera programe de masterat si doctorat si de formare continua pentru cei ce vor sa isi continue studiile pot accesa fondurile UE pentru a organiza gratis cursurile. Daca acestea depasesc bugetul personal, atunci craiovenii pot aplica ei la programul POS. Grupul Scolar de Chimie „C.D. Nenitescu“ din Craiova organizeaza in parteneriat cu firme private cursuri de formare continua a adultilor pentru protectia mediului si doreste sa obtina acreditare si pentru a organiza cursuri in domeniul constructiilor. „In functie de numarul de solicitanti pe care il avem, organizam periodic cursuri pentru protectia mediului deoarece firmele private din domeniu ne-au cerut acest lucru. Dorim sa obtinem autorizatie pentru cursuri in domeniul constructiilor deoarece piata doljeana duce lipsa de asemenea specialisti si programul POS poate fi o varianta de finantare“, a explicat Elena Tritu, directoarea adjuncta a institutiei.
Grupul Scolar Constructii Masini 2 din Craiova a organizat in cadrul unui proiect PHARE cursuri de reconversie pentru utilizarea calculatorului, iar acestea ar putea fi reluate prin programul POS. „Pentru ca nu mai avem fonduri, am vrut sa organizam aceste cursuri cu bani pentru ca stim ca foarte multi sunt interesati sa invete si sa obtina o diploma de utilizator calculator. Vom aplica si la alte programe europene pentru a obtine finantari si pentru a putea relua gratis cursurile“, a spus Cristiana Dinu, directoarea grupului scolar.
POS pentru aeronautica
Grupul Scolar „Traian Vuia“ vrea sa organizeze cursuri de elaborare a proiectelor europene si sa obtina finantare pentru a forma specialisti in domeniul aeronautic. „Am demarat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru organizarea unor cursuri de intocmire a proiectelor europene pentru ca foarte multi nu stiu cum sa le realizeze, iar in acest an trebuie sa se depuna proiecte numeroase la UE. Visul nostru insa este sa obtinem finantare pentru organizarea de cursuri in domeniul aeronauticii si sa reusim sa introducem in nomenclator meseriile legate de acest domeniu“, a explicat Gheorghe Popa, directorul insititutiei.
Masterate pentru toate gusturile
Pentru doljenii care vor sa obtina fonduri pentru continuarea studiilor, universitatile craiovene ofera o gama larga de specializari. Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, pune la dispozitie sapte programe de masterat, Facultatea de Matematica - Informatica ofera doua programe de masterat, cinci de doctorat si cursuri de reconversie in informatica. In cadrul Facultatii de Economie si Administrarea
Afacerilor exista 14 programe de masterat, patru cursuri postuniversitare de formare continua si doua programe de doctorat, iar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative exista trei masterate. Facultatea de Teologie ofera trei specializari de studii aprofundate, iar Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie, un master pentru fiecare specializare. La Facultatile de Electrotehnica exista doua programe de masterat, la Electromecanica - unu, iar la Mecanica, patru. Universitatea „Spiru Haret“ Craiova are trei programe de masterat in Stiinte Economice.
Instruire in masa
POS isi propune ca, pâna in 2015, aproximativ 260 de mii de persoane sa fie instruite in cadrul formarii profesionale continue, alte 38 de mii sa participe la programe de instruire pentru grupurile vulnerabile, iar 160 de mii de persoane din zone rurale ar trebui sa fie atrase in programe integrate pentru formare si ocupare.
UE pune doljenii cu burta pe carte
Daca doresti sa faci un masterat sau chiar un doctorat sau vrei sa ai o specializare intr-un domeniu la moda, Uniunea Europeana iti da bani sa inveti si sa iti maresti numarul de diplome si de specializari.
Doljenii care vor sa isi continue studiile sau sa imbratiseze o noua cariera pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) de Dezvoltare a Resurselor Umane lansat de Ministerul Muncii. 4,1 miliarde de euro, dintre care 650 de milioane de la stat si restul de la Fondul Social European, vor putea ajunge in buzunarele oltenilor sau in bugetele institutiilor de invatamânt prin proiecte care vizeaza resursele umane românesti. De acest program beneficiaza atât scolile si institutiile de formare profesionala continua, ONG-uri, sindicate, patronate, cât si persoanele care vor sa isi continue studiile.
Piata muncii cere specialisti
Institutiile de invatamânt craiovene care ofera programe de masterat si doctorat si de formare continua pentru cei ce vor sa isi continue studiile pot accesa fondurile UE pentru a organiza gratis cursurile. Daca acestea depasesc bugetul personal, atunci craiovenii pot aplica ei la programul POS. Grupul Scolar de Chimie „C.D. Nenitescu“ din Craiova organizeaza in parteneriat cu firme private cursuri de formare continua a adultilor pentru protectia mediului si doreste sa obtina acreditare si pentru a organiza cursuri in domeniul constructiilor. „In functie de numarul de solicitanti pe care il avem, organizam periodic cursuri pentru protectia mediului deoarece firmele private din domeniu ne-au cerut acest lucru. Dorim sa obtinem autorizatie pentru cursuri in domeniul constructiilor deoarece piata doljeana duce lipsa de asemenea specialisti si programul POS poate fi o varianta de finantare“, a explicat Elena Tritu, directoarea adjuncta a institutiei.
Grupul Scolar Constructii Masini 2 din Craiova a organizat in cadrul unui proiect PHARE cursuri de reconversie pentru utilizarea calculatorului, iar acestea ar putea fi reluate prin programul POS. „Pentru ca nu mai avem fonduri, am vrut sa organizam aceste cursuri cu bani pentru ca stim ca foarte multi sunt interesati sa invete si sa obtina o diploma de utilizator calculator. Vom aplica si la alte programe europene pentru a obtine finantari si pentru a putea relua gratis cursurile“, a spus Cristiana Dinu, directoarea grupului scolar.
POS pentru aeronautica
Grupul Scolar „Traian Vuia“ vrea sa organizeze cursuri de elaborare a proiectelor europene si sa obtina finantare pentru a forma specialisti in domeniul aeronautic. „Am demarat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru organizarea unor cursuri de intocmire a proiectelor europene pentru ca foarte multi nu stiu cum sa le realizeze, iar in acest an trebuie sa se depuna proiecte numeroase la UE. Visul nostru insa este sa obtinem finantare pentru organizarea de cursuri in domeniul aeronauticii si sa reusim sa introducem in nomenclator meseriile legate de acest domeniu“, a explicat Gheorghe Popa, directorul insititutiei.
Masterate pentru toate gusturile
Pentru doljenii care vor sa obtina fonduri pentru continuarea studiilor, universitatile craiovene ofera o gama larga de specializari. Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, pune la dispozitie sapte programe de masterat, Facultatea de Matematica - Informatica ofera doua programe de masterat, cinci de doctorat si cursuri de reconversie in informatica. In cadrul Facultatii de Economie si Administrarea
Afacerilor exista 14 programe de masterat, patru cursuri postuniversitare de formare continua si doua programe de doctorat, iar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative exista trei masterate. Facultatea de Teologie ofera trei specializari de studii aprofundate, iar Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie, un master pentru fiecare specializare. La Facultatile de Electrotehnica exista doua programe de masterat, la Electromecanica - unu, iar la Mecanica, patru. Universitatea „Spiru Haret“ Craiova are trei programe de masterat in Stiinte Economice.
Instruire in masa
POS isi propune ca, pâna in 2015, aproximativ 260 de mii de persoane sa fie instruite in cadrul formarii profesionale continue, alte 38 de mii sa participe la programe de instruire pentru grupurile vulnerabile, iar 160 de mii de persoane din zone rurale ar trebui sa fie atrase in programe integrate pentru formare si ocupare.
Doljenii care vor sa isi continue studiile sau sa imbratiseze o noua cariera pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) de Dezvoltare a Resurselor Umane lansat de Ministerul Muncii. 4,1 miliarde de euro, dintre care 650 de milioane de la stat si restul de la Fondul Social European, vor putea ajunge in buzunarele oltenilor sau in bugetele institutiilor de invatamânt prin proiecte care vizeaza resursele umane românesti. De acest program beneficiaza atât scolile si institutiile de formare profesionala continua, ONG-uri, sindicate, patronate, cât si persoanele care vor sa isi continue studiile.
Piata muncii cere specialisti
Institutiile de invatamânt craiovene care ofera programe de masterat si doctorat si de formare continua pentru cei ce vor sa isi continue studiile pot accesa fondurile UE pentru a organiza gratis cursurile. Daca acestea depasesc bugetul personal, atunci craiovenii pot aplica ei la programul POS. Grupul Scolar de Chimie „C.D. Nenitescu“ din Craiova organizeaza in parteneriat cu firme private cursuri de formare continua a adultilor pentru protectia mediului si doreste sa obtina acreditare si pentru a organiza cursuri in domeniul constructiilor. „In functie de numarul de solicitanti pe care il avem, organizam periodic cursuri pentru protectia mediului deoarece firmele private din domeniu ne-au cerut acest lucru. Dorim sa obtinem autorizatie pentru cursuri in domeniul constructiilor deoarece piata doljeana duce lipsa de asemenea specialisti si programul POS poate fi o varianta de finantare“, a explicat Elena Tritu, directoarea adjuncta a institutiei.
Grupul Scolar Constructii Masini 2 din Craiova a organizat in cadrul unui proiect PHARE cursuri de reconversie pentru utilizarea calculatorului, iar acestea ar putea fi reluate prin programul POS. „Pentru ca nu mai avem fonduri, am vrut sa organizam aceste cursuri cu bani pentru ca stim ca foarte multi sunt interesati sa invete si sa obtina o diploma de utilizator calculator. Vom aplica si la alte programe europene pentru a obtine finantari si pentru a putea relua gratis cursurile“, a spus Cristiana Dinu, directoarea grupului scolar.
POS pentru aeronautica
Grupul Scolar „Traian Vuia“ vrea sa organizeze cursuri de elaborare a proiectelor europene si sa obtina finantare pentru a forma specialisti in domeniul aeronautic. „Am demarat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru organizarea unor cursuri de intocmire a proiectelor europene pentru ca foarte multi nu stiu cum sa le realizeze, iar in acest an trebuie sa se depuna proiecte numeroase la UE. Visul nostru insa este sa obtinem finantare pentru organizarea de cursuri in domeniul aeronauticii si sa reusim sa introducem in nomenclator meseriile legate de acest domeniu“, a explicat Gheorghe Popa, directorul insititutiei.
Masterate pentru toate gusturile
Pentru doljenii care vor sa obtina fonduri pentru continuarea studiilor, universitatile craiovene ofera o gama larga de specializari. Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, pune la dispozitie sapte programe de masterat, Facultatea de Matematica - Informatica ofera doua programe de masterat, cinci de doctorat si cursuri de reconversie in informatica. In cadrul Facultatii de Economie si Administrarea
Afacerilor exista 14 programe de masterat, patru cursuri postuniversitare de formare continua si doua programe de doctorat, iar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative exista trei masterate. Facultatea de Teologie ofera trei specializari de studii aprofundate, iar Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie, un master pentru fiecare specializare. La Facultatile de Electrotehnica exista doua programe de masterat, la Electromecanica - unu, iar la Mecanica, patru. Universitatea „Spiru Haret“ Craiova are trei programe de masterat in Stiinte Economice.
Instruire in masa
POS isi propune ca, pâna in 2015, aproximativ 260 de mii de persoane sa fie instruite in cadrul formarii profesionale continue, alte 38 de mii sa participe la programe de instruire pentru grupurile vulnerabile, iar 160 de mii de persoane din zone rurale ar trebui sa fie atrase in programe integrate pentru formare si ocupare.
Ploile abundente au lasat fara apa potabila aproape jumatate din Brasov
O situatie aparent paradoxala s-a produs
sambata in Brasov. Din cauza ploilor abundente, locuitorii din cartierele Racadau, Noua si blocurile inalte din cartierul Astra au ramas peste opt ore fara apa potabila.
Barajul lacului de acumulare al Brasovului de pe lacul Tarlung a fost in pericol sa se sparga, situatia luand prin surprindere si autoritatile. Debitul cu care apa intra in lacul de acumulare ajunsese la 180 metri cubi/secunda, de 20 de ori mai mult decat in mod obisnuit, cu un nivel normal de 5 metri cubi pe secunda.
Apa era evacuata cu un debit de 140 metri cubi pe secunda, diferenta acumulandu-se si depasind limitele de siguranta ale barajului. Deja, vineri dupa-amiaza, conducta de alimentare
cu apa din Muntii Ciucas, care-i deserveste pe locuitorii zonei Baciu, din Sacele, se sparsese, iar oamenii ramasesera fara apa potabila, fiind trimise cisternele pentru a-i ajuta, avaria neputandu-se remedia pana astazi.
Sambata la orele pranzului, autoritatile de la gospodarirea apelor au decis sa recurga la procedura de golire controlata a lacului la debitul cel mai mare admis, operatiune care nu a mai fost facuta in ultimii 30 de ani. In tot acest timp
au fost monitorizate permanent cursurile afluentilor, astfel incat sa nu se produca inundatii.
In timpul acestor operatiuni, locuitorii din unele cartiere ale Brasovului au ramas fara apa, iar in destule zone, la robinete a curs apa cu mal. Brasovenii afectati au inrosit liniile telefonice ale Dispeceratului Companiei Apa, una dintre ele defectandu-se.
Directorul general al Companiei Apa, Dorin Fatu, ne-a declarat sambata, la orele pranzului, ca statia de epurare nu face fata debitului urias si de aceea, o data cu golirea controlata a lacului, s-a decis trecerea pe sursele suplimentare de apa, din puturile subterane ale orasului. "Am luat aprobarile de la Electrica si am pus in functiune pompele pentru a aduce apa din rezervoare subterane, dar dureaza cateva ore, mai ales in zonele inalte, cum e in Racadau, si in blocurile inalte", a precizat Fatu. Intr-adevar, apa a revenit dupa circa opt-noua ore la robinete si a fost murdara in primele ore. Intre timp, disperati, oamenii au facut cozi la izvoarele de la Iepure si de sub Tampa.
Pagube in judet
Autoritatile inca se mai confruntau ieri cu efectele precipitatiilor abundente de la finele saptamanii trecute. Cu toate ca meteorologii au anuntat ca vremea se va indrepta, hidrologii au mentinut si ieri codul portocaliu, deoarece debitele cursurilor de apa din judet, desi in scadere, depaseau cotele de atentie. Atentionarea urmeaza sa fie ridicata in cursul acestei seri.
Referitor la urmarile inundatiilor de vineri din zona Vama Buzaului, reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Brasov ne-au declarat ca duminica se reluase accesul catre toate cele 22 de gospodarii care fusesera izolate, dar in conditii destul de grele. Toate familiile afectate au primit apa si rezerve de hrana si nu au fost inregistrate situatii de urgenta. In urmatoarele zile urmeaza sa se faca un inventar complet al pagubelor produse, respectiv cat va costa reabilitarea protiunilor de drum
si a podetelor avariate de ape.
La fel se va proceda si la Moeciu, unde s-a stricat drumul spre Valea Popii pe o portiune de 40 de metri liniari si 14 podete, iar malurile s-au prabusit pe o lungime de 500 de metri. Si pompierii au mai avut ieri de lucru, fiind chemati in cursul diminetii sa actioneze in cartierul Stupini, la periferie, unde paraul Ghimbasel a iesit din matca si a inundat beciurile oamenilor.
sambata in Brasov. Din cauza ploilor abundente, locuitorii din cartierele Racadau, Noua si blocurile inalte din cartierul Astra au ramas peste opt ore fara apa potabila.
Barajul lacului de acumulare al Brasovului de pe lacul Tarlung a fost in pericol sa se sparga, situatia luand prin surprindere si autoritatile. Debitul cu care apa intra in lacul de acumulare ajunsese la 180 metri cubi/secunda, de 20 de ori mai mult decat in mod obisnuit, cu un nivel normal de 5 metri cubi pe secunda.
Apa era evacuata cu un debit de 140 metri cubi pe secunda, diferenta acumulandu-se si depasind limitele de siguranta ale barajului. Deja, vineri dupa-amiaza, conducta de alimentare
cu apa din Muntii Ciucas, care-i deserveste pe locuitorii zonei Baciu, din Sacele, se sparsese, iar oamenii ramasesera fara apa potabila, fiind trimise cisternele pentru a-i ajuta, avaria neputandu-se remedia pana astazi.
Sambata la orele pranzului, autoritatile de la gospodarirea apelor au decis sa recurga la procedura de golire controlata a lacului la debitul cel mai mare admis, operatiune care nu a mai fost facuta in ultimii 30 de ani. In tot acest timp
au fost monitorizate permanent cursurile afluentilor, astfel incat sa nu se produca inundatii.
In timpul acestor operatiuni, locuitorii din unele cartiere ale Brasovului au ramas fara apa, iar in destule zone, la robinete a curs apa cu mal. Brasovenii afectati au inrosit liniile telefonice ale Dispeceratului Companiei Apa, una dintre ele defectandu-se.
Directorul general al Companiei Apa, Dorin Fatu, ne-a declarat sambata, la orele pranzului, ca statia de epurare nu face fata debitului urias si de aceea, o data cu golirea controlata a lacului, s-a decis trecerea pe sursele suplimentare de apa, din puturile subterane ale orasului. "Am luat aprobarile de la Electrica si am pus in functiune pompele pentru a aduce apa din rezervoare subterane, dar dureaza cateva ore, mai ales in zonele inalte, cum e in Racadau, si in blocurile inalte", a precizat Fatu. Intr-adevar, apa a revenit dupa circa opt-noua ore la robinete si a fost murdara in primele ore. Intre timp, disperati, oamenii au facut cozi la izvoarele de la Iepure si de sub Tampa.
Pagube in judet
Autoritatile inca se mai confruntau ieri cu efectele precipitatiilor abundente de la finele saptamanii trecute. Cu toate ca meteorologii au anuntat ca vremea se va indrepta, hidrologii au mentinut si ieri codul portocaliu, deoarece debitele cursurilor de apa din judet, desi in scadere, depaseau cotele de atentie. Atentionarea urmeaza sa fie ridicata in cursul acestei seri.
Referitor la urmarile inundatiilor de vineri din zona Vama Buzaului, reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Brasov ne-au declarat ca duminica se reluase accesul catre toate cele 22 de gospodarii care fusesera izolate, dar in conditii destul de grele. Toate familiile afectate au primit apa si rezerve de hrana si nu au fost inregistrate situatii de urgenta. In urmatoarele zile urmeaza sa se faca un inventar complet al pagubelor produse, respectiv cat va costa reabilitarea protiunilor de drum
si a podetelor avariate de ape.
La fel se va proceda si la Moeciu, unde s-a stricat drumul spre Valea Popii pe o portiune de 40 de metri liniari si 14 podete, iar malurile s-au prabusit pe o lungime de 500 de metri. Si pompierii au mai avut ieri de lucru, fiind chemati in cursul diminetii sa actioneze in cartierul Stupini, la periferie, unde paraul Ghimbasel a iesit din matca si a inundat beciurile oamenilor.
Cel mai mare eveniment din România postdecembristă
Un sfert din buget asigurat de autoritatea locală
Constanţa are privilegiul de a organiza etapa a treia a selectului circuit mondial în perioada 31 august - 2 septembrie, pe apele Lacului Siutghiol, concurs ce se va intitula “Class One Romanian Grand Prix”. Promotorul proiectului în România este ”Power Marine Constanţa”. Competiţia nautică regină (să ne amintim imaginile vizionate la televizor, cu depăşiri spectaculoase... şi răsturnări pe măsură) a fost prezentată, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la Hotelul ”Rex” din Mamaia. Invitaţii de onoare ai oficialităţilor locale, primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, au fost Pasquale Sesana (director executiv al International Offshore Team Association, for prezidat de Şeicul Hassan bin Jabor Al-Thani), Saeed Hareb (preşedinte World Professional Powerboating Association) şi Matteo Nicolini (copilotul echipei Qatar Team, conduse de Şeic). Toţi cei prezenţi au marcat importanţa evenimentului. ”Class One este cel mai important eveniment nautic din lume, iar venirea sa în Constanţa va avea un impact extraordinar asupra numelui oraşului nostru şi al staţiunii Mamaia. Organizarea acestui concurs reprezintă un moment mare pentru Constanţa şi va fi punctul culminant al sezonului estival. Vă daţi seama ce impact va avea competiţia pentru imaginea Constanţei, a staţiunii Mamaia, dar şi a întregii ţări. Am informaţii că vecinii şi principalii noştri concurenţi pe piaţa turismului (Bulgaria şi Turcia) sînt trişti că nu pot găzdui un eveniment de o asemenea amploare. Pe lîngă investiţiile care trebuie făcute în infrastructură turistică, în parte stopate de conflictele politice, dar nu definitiv, este obligatoriu să avem evenimente multe şi importante, iar această cursă de bărci cu motor este cel mai mare eveniment nautic din lume”, a declarat Radu Mazăre, mare admirator, dar şi practicant al sporturilor nautice, printre altele preşedinte de onoare al Asociaţiei Judeţene de Yachting. ”Este un moment istoric la care visam, împreună cu primarul Mazăre, încă din anul 2000, cînd am început reconstrucţia staţiunii Mamaia. Această etapă de Cupă Mondială înscrie Constanţa, Mamaia şi România pe harta mondială a unor locaţii foarte importante şi cunoscute în lume. Mulţumim organizatorilor că au avut încredere în noi şi au preferat Constanţa zecilor de locaţii cu care a candidat. Competiţia va avea un impact extraordinar şi aş vrea să trimit un mesaj către Guvernul României, Ministerul Transporturilor şi Autoritatea pentru Turism, să vină alături de noi în organizarea evenimentului, pentru că este în interesul Constanţei şi României”, a completat Constantinescu, cel care îşi doreşte ca anul viitor România chiar să participe cu o echipă în competiţie. Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa sprijină financiar evenimentul cu 500.000 de euro, aprox. un sfert din bugetul total al etapei constănţene.
Cîştig enorm pentru imaginea turismului constănţean
“Este un eveniment prin care întreaga comunitate are de cîştigat şi de fapt România are, în final, de cîştigat. Noi avem mari aşteptări de la acest eveniment pe care dorim să-l permanentizăm”, a declarat Corina Martin, preşedintele Patronatului Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism Regiunea Sud-Est. “În modul acesta am demonstrat încă o dată că noi, cei care investim în turism, dorim ca Mamaia să se situeze pe primul loc în zona Mării Negre. Este o rivalitate între noi şi bulgari, iar noi considerăm că sîntem cu un pas înaintea Bulgariei organizînd acest eveniment la Constanţa”, este de părere Andrei Trandafir, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia. La rîndul lor, oaspeţii de onoare sînt siguri de reuşita competiţei la Constanţa. ”Am cunoscut oameni extraordinari şi foarte simpatici la Constanţa şi mulţumim oficialităţilor pentru găzduire. Locaţia, de asemenea, este extraordinară. Am ales lacul, şi nu marea, pentru că este ca un stadion şi sînt convins că poate găzdui fără probleme 200.000 de oameni, atît cît ne aşteptăm să vină la Constanţa. Am acceptat să lucrăm la acest proiect, deoarece cursa vrem să fie printre cele mai bune din lume”, a spus Pasquale Sesana, cel care a suplinit absenţa la întîlnirea cu ziariştii a Şeicului Al-Thani, din motive guvernamentale. ”Sîntem norocoşi că ne aflăm aici. Mulţi au vrut să organizeze etapa, dar am ales Constanţa datorită seriozităţii şi profesionalismului pe care l-am găsit aici. Primarul este o persoană activă, care ştie ce vrea şi ne-a convins imediat de calităţile sale. Va fi un eveniment grozav, care va plasa Constanţa pe harta sportului mondial”, a încheiat Saeed Hareb.
Constanţa, într-o companie selectă
Competiţia propriu-zisă va debuta în week-end-ul 8-10 iunie la Atena şi cuprinde şapte etape. Constanţa îi urmează localităţii norvegiene Arendal în calendarul competiţional şi precede etapele asiatice, găzduite de Doha (Qatar) şi Dubai (Emiratele Arabe Unite). La start s-au aliniat pînă în prezent zece echipaje din cinci ţări (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Norvegia, Marea Britanie şi Italia), dar se mai pot înscrie chiar şi în timpul campionatului. O echipă are un buget estimat la cinci milioane de euro şi numără între 35 şi 40 de mecanici. Un asemenea bolid pe apă are 15 m lungime şi este echipat cu două motoare
care dezvoltă 900 de cai putere, avînd o acceleraţie de 150 mile/h pe distanţa de o milă. Detaliile tehnice au fost oferite de copilotul echipei Qatar 96, italianul Matteo Nicolini, care a descris şi caracteristicile viitorului circuit de pe Lacul Siutghiol: ”Am văzut locul şi consider că lacul va asigura o cursă foarte bună şi spectaculoasă. De altfel, prefer lacul mării, pentru că avînd mereu reper pămîntul, putem înţelege mai bine viteza. Sînt absolut sigur că va fi o cursă grozavă, pe care sper să o cîştig”.
Constanţa are privilegiul de a organiza etapa a treia a selectului circuit mondial în perioada 31 august - 2 septembrie, pe apele Lacului Siutghiol, concurs ce se va intitula “Class One Romanian Grand Prix”. Promotorul proiectului în România este ”Power Marine Constanţa”. Competiţia nautică regină (să ne amintim imaginile vizionate la televizor, cu depăşiri spectaculoase... şi răsturnări pe măsură) a fost prezentată, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la Hotelul ”Rex” din Mamaia. Invitaţii de onoare ai oficialităţilor locale, primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, au fost Pasquale Sesana (director executiv al International Offshore Team Association, for prezidat de Şeicul Hassan bin Jabor Al-Thani), Saeed Hareb (preşedinte World Professional Powerboating Association) şi Matteo Nicolini (copilotul echipei Qatar Team, conduse de Şeic). Toţi cei prezenţi au marcat importanţa evenimentului. ”Class One este cel mai important eveniment nautic din lume, iar venirea sa în Constanţa va avea un impact extraordinar asupra numelui oraşului nostru şi al staţiunii Mamaia. Organizarea acestui concurs reprezintă un moment mare pentru Constanţa şi va fi punctul culminant al sezonului estival. Vă daţi seama ce impact va avea competiţia pentru imaginea Constanţei, a staţiunii Mamaia, dar şi a întregii ţări. Am informaţii că vecinii şi principalii noştri concurenţi pe piaţa turismului (Bulgaria şi Turcia) sînt trişti că nu pot găzdui un eveniment de o asemenea amploare. Pe lîngă investiţiile care trebuie făcute în infrastructură turistică, în parte stopate de conflictele politice, dar nu definitiv, este obligatoriu să avem evenimente multe şi importante, iar această cursă de bărci cu motor este cel mai mare eveniment nautic din lume”, a declarat Radu Mazăre, mare admirator, dar şi practicant al sporturilor nautice, printre altele preşedinte de onoare al Asociaţiei Judeţene de Yachting. ”Este un moment istoric la care visam, împreună cu primarul Mazăre, încă din anul 2000, cînd am început reconstrucţia staţiunii Mamaia. Această etapă de Cupă Mondială înscrie Constanţa, Mamaia şi România pe harta mondială a unor locaţii foarte importante şi cunoscute în lume. Mulţumim organizatorilor că au avut încredere în noi şi au preferat Constanţa zecilor de locaţii cu care a candidat. Competiţia va avea un impact extraordinar şi aş vrea să trimit un mesaj către Guvernul României, Ministerul Transporturilor şi Autoritatea pentru Turism, să vină alături de noi în organizarea evenimentului, pentru că este în interesul Constanţei şi României”, a completat Constantinescu, cel care îşi doreşte ca anul viitor România chiar să participe cu o echipă în competiţie. Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa sprijină financiar evenimentul cu 500.000 de euro, aprox. un sfert din bugetul total al etapei constănţene.
Cîştig enorm pentru imaginea turismului constănţean
“Este un eveniment prin care întreaga comunitate are de cîştigat şi de fapt România are, în final, de cîştigat. Noi avem mari aşteptări de la acest eveniment pe care dorim să-l permanentizăm”, a declarat Corina Martin, preşedintele Patronatului Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism Regiunea Sud-Est. “În modul acesta am demonstrat încă o dată că noi, cei care investim în turism, dorim ca Mamaia să se situeze pe primul loc în zona Mării Negre. Este o rivalitate între noi şi bulgari, iar noi considerăm că sîntem cu un pas înaintea Bulgariei organizînd acest eveniment la Constanţa”, este de părere Andrei Trandafir, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia. La rîndul lor, oaspeţii de onoare sînt siguri de reuşita competiţei la Constanţa. ”Am cunoscut oameni extraordinari şi foarte simpatici la Constanţa şi mulţumim oficialităţilor pentru găzduire. Locaţia, de asemenea, este extraordinară. Am ales lacul, şi nu marea, pentru că este ca un stadion şi sînt convins că poate găzdui fără probleme 200.000 de oameni, atît cît ne aşteptăm să vină la Constanţa. Am acceptat să lucrăm la acest proiect, deoarece cursa vrem să fie printre cele mai bune din lume”, a spus Pasquale Sesana, cel care a suplinit absenţa la întîlnirea cu ziariştii a Şeicului Al-Thani, din motive guvernamentale. ”Sîntem norocoşi că ne aflăm aici. Mulţi au vrut să organizeze etapa, dar am ales Constanţa datorită seriozităţii şi profesionalismului pe care l-am găsit aici. Primarul este o persoană activă, care ştie ce vrea şi ne-a convins imediat de calităţile sale. Va fi un eveniment grozav, care va plasa Constanţa pe harta sportului mondial”, a încheiat Saeed Hareb.
Constanţa, într-o companie selectă
Competiţia propriu-zisă va debuta în week-end-ul 8-10 iunie la Atena şi cuprinde şapte etape. Constanţa îi urmează localităţii norvegiene Arendal în calendarul competiţional şi precede etapele asiatice, găzduite de Doha (Qatar) şi Dubai (Emiratele Arabe Unite). La start s-au aliniat pînă în prezent zece echipaje din cinci ţări (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Norvegia, Marea Britanie şi Italia), dar se mai pot înscrie chiar şi în timpul campionatului. O echipă are un buget estimat la cinci milioane de euro şi numără între 35 şi 40 de mecanici. Un asemenea bolid pe apă are 15 m lungime şi este echipat cu două motoare
care dezvoltă 900 de cai putere, avînd o acceleraţie de 150 mile/h pe distanţa de o milă. Detaliile tehnice au fost oferite de copilotul echipei Qatar 96, italianul Matteo Nicolini, care a descris şi caracteristicile viitorului circuit de pe Lacul Siutghiol: ”Am văzut locul şi consider că lacul va asigura o cursă foarte bună şi spectaculoasă. De altfel, prefer lacul mării, pentru că avînd mereu reper pămîntul, putem înţelege mai bine viteza. Sînt absolut sigur că va fi o cursă grozavă, pe care sper să o cîştig”.
“Blow Music”, pas cu pas
Festivalul-Concurs de Muzică Uşoară “Blow Music”, ediţia a doua, a fost deschis vineri, la ora 17.00, la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, prin alocuţiunea directorului Dorel Cosma, care a expus obiectivele manifestării, în sensul descoperirii şi promovării tinerilor cu chemare spre muzica uşoară şi a stimulării acestei activităţi artistice şi la Bistriţa.
În atmosfera de emoţii pentru concurenţi, prezentatorii Cristina Vlasa şi Mihai Berbunschi au chemat pe scenă, pentru un recital, Ansamblul de Dans Modern “SincroN” (coregrafia aparţine lui Mihai Pop, Mihai Suciu şi Corneliei Negrea), care a creat o foarte interesantă atmosferă de dans cu torţe, urmat de impresionante conjugări ale ritmului şi mişcării ce confirmă premiul obţinut anul trecut la Barcelona. Din cei treizeci de concurenţi care s-au prezentat, în urma preselecţiei au rămas cincisprezece în concurs, programaţi pentru prima seară opt, iar pentru a doua şapte. Gheaţa a fost spartă de Mihalka Gyorgy, venit din Ungaria, de la Liceul de Muzică “Csabai”, împreună cu colegii săi Molnar Katalin, Dezsi Adam, Nagy Barbara şi Racz Zsuzsanna, însoţiţi de profesoara Somogyvari Csilla. Impresia lăsată de tinerii maghiari a fost una bună, s-a văzut că se lucrează atât la voce, cât şi la mişcarea scenică.
Pe parcursul celor două seri de concurs au evoluat pe scenă Camelia Cristina Feier, Larisa Rupea, Marius Florin Văduva, Alexandra Teodorescu, Daniela-Mihela Cojocaru, Sabina-Maria Orban, Ella Nicolescu, Mareş Pană ş.a. În prima seară au cântat după concurenţi, trupa bistriţeană de pop-rock “Revelation”, din partea căreia Levente Mayla ne-a spus că este, alături de colegii săi Alexandru Timiş şi Cristian Prigoană, în faza formării repertoriului propriu şi a pregătirii mai târziu a înregistrărilor.
O excelentă impresie pentru spectator a lăsat studenta ieşeană Daniela-Mihaela Cojocaru, care, în seara zilei când tocmai împlinise 20 de ani, a oferit o interpretare scenică şi vocală dezinvoltă, recomandând-o pentru carieră. Ella Nicolescu, de asemenea, părea să fie peste nivelul Katalinei Molnar, cam statică, privind mişcarea scenică, aceasta din urmă depăşită probabil şi de colega sa Barbara Nagy, ce interpreta mai viu, într-un registru de înălţime vocală mai armonizat şi cu un joc ritmic mai adecvat.
Interpretele bistriţene s-au prezentat modest: Liceul de Muzică lucrează în domeniul muzicii clasice şi sunt rezultate frumoase, iar Şcoala Populară de Artă nu şi-a prezentat un concurent convingător.
Mareş Pană, stăruitor la festivalul de la Bistriţa, a adus în actualitate melodia “Lalele” a lui Luigi Ionescu, de acum multă vreme, însă fără strălucirea celui care a consacrat-o.
Întrebat despre desfăşurarea festivalului în ansamblu, directorul Dorel Cosma crede în judecata dreaptă a juriului (Viorel Gavrilă - preşedinte, Gavril Sfechiş, Rozalia Fucă Tomescu, Maximinian Menuţ şi Lucia Cotul) şi socoteşte că primii trei ocupanţi ai locurilor fruntaşe vor confirma în viitor. Pentru ediţia viitoare, Cosma se gândeşte să programeze desfăşurarea festivalului la “Metropolis”, iar gala laureaţilor să rămână la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”.
Concurenţii au avut cuvinte frumoase despre organizare, iar oaspeţii maghiari, prin traducătoarea Maria Herineanu, şi despre Bistriţa, ca oraş medieval.
În atmosfera de emoţii pentru concurenţi, prezentatorii Cristina Vlasa şi Mihai Berbunschi au chemat pe scenă, pentru un recital, Ansamblul de Dans Modern “SincroN” (coregrafia aparţine lui Mihai Pop, Mihai Suciu şi Corneliei Negrea), care a creat o foarte interesantă atmosferă de dans cu torţe, urmat de impresionante conjugări ale ritmului şi mişcării ce confirmă premiul obţinut anul trecut la Barcelona. Din cei treizeci de concurenţi care s-au prezentat, în urma preselecţiei au rămas cincisprezece în concurs, programaţi pentru prima seară opt, iar pentru a doua şapte. Gheaţa a fost spartă de Mihalka Gyorgy, venit din Ungaria, de la Liceul de Muzică “Csabai”, împreună cu colegii săi Molnar Katalin, Dezsi Adam, Nagy Barbara şi Racz Zsuzsanna, însoţiţi de profesoara Somogyvari Csilla. Impresia lăsată de tinerii maghiari a fost una bună, s-a văzut că se lucrează atât la voce, cât şi la mişcarea scenică.
Pe parcursul celor două seri de concurs au evoluat pe scenă Camelia Cristina Feier, Larisa Rupea, Marius Florin Văduva, Alexandra Teodorescu, Daniela-Mihela Cojocaru, Sabina-Maria Orban, Ella Nicolescu, Mareş Pană ş.a. În prima seară au cântat după concurenţi, trupa bistriţeană de pop-rock “Revelation”, din partea căreia Levente Mayla ne-a spus că este, alături de colegii săi Alexandru Timiş şi Cristian Prigoană, în faza formării repertoriului propriu şi a pregătirii mai târziu a înregistrărilor.
O excelentă impresie pentru spectator a lăsat studenta ieşeană Daniela-Mihaela Cojocaru, care, în seara zilei când tocmai împlinise 20 de ani, a oferit o interpretare scenică şi vocală dezinvoltă, recomandând-o pentru carieră. Ella Nicolescu, de asemenea, părea să fie peste nivelul Katalinei Molnar, cam statică, privind mişcarea scenică, aceasta din urmă depăşită probabil şi de colega sa Barbara Nagy, ce interpreta mai viu, într-un registru de înălţime vocală mai armonizat şi cu un joc ritmic mai adecvat.
Interpretele bistriţene s-au prezentat modest: Liceul de Muzică lucrează în domeniul muzicii clasice şi sunt rezultate frumoase, iar Şcoala Populară de Artă nu şi-a prezentat un concurent convingător.
Mareş Pană, stăruitor la festivalul de la Bistriţa, a adus în actualitate melodia “Lalele” a lui Luigi Ionescu, de acum multă vreme, însă fără strălucirea celui care a consacrat-o.
Întrebat despre desfăşurarea festivalului în ansamblu, directorul Dorel Cosma crede în judecata dreaptă a juriului (Viorel Gavrilă - preşedinte, Gavril Sfechiş, Rozalia Fucă Tomescu, Maximinian Menuţ şi Lucia Cotul) şi socoteşte că primii trei ocupanţi ai locurilor fruntaşe vor confirma în viitor. Pentru ediţia viitoare, Cosma se gândeşte să programeze desfăşurarea festivalului la “Metropolis”, iar gala laureaţilor să rămână la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”.
Concurenţii au avut cuvinte frumoase despre organizare, iar oaspeţii maghiari, prin traducătoarea Maria Herineanu, şi despre Bistriţa, ca oraş medieval.
“Baiatul destept” mai invarte 10 milioane euro de la CET
La CET Bacau continua afacerile paguboase. Anuntat ca o mare realizare a administratiei locale, grupul care va produce energie in sistem de cogenerare se dovedeste a fi benefic doar pentru cei care invart banii publici. Pentru bacauani nu se va schimba nimic: vor plati in continuare scump, posibil chiar mai scump decat in prezent. Si atunci, une-i afacerea?
Blagoslovenie de la smecherul de Bucuresti
La sediul CET au fost invitati ziaristii pentru a li se prezenta noua reusita a primarului Stavarache: energia
termica produsa prin cogenerare. Pe langa primar, au participat Vasile Muntenita, director general in Ministerul Administratiei si Internelor (directorul Programului National de Termoficare), Guenter Schneider, directorul general al firmei m+v Zander din Germania (castigatoarea licitatiei la CET), Anto Filipovic, conducatorul filialei bacauane a firmei sus-amintite, sefii CET-ului. Mentionam ca germanii au venit dupa ei cu ziaristi de acasa, probabil pentru a-si face reclama pe spatele romanilor.
“Vreau sa apreciez managementul deosebit de performant al domnului director Dragusanu” - aceste cuvinte, care au consternat ziaristii bacauani, ii apartin lui Vasile Muntenita. Acesta a mai scos alte cateva “perle”, care i-au tradat interesul special pentru aceasta afacere. Dupa ce l-a ridicat in slavi pe Romeo Stavarache, de credeai ca primarul Bacaului este egalul lui Giuliani din New York, oficialul guvernamental s-a repezit cu laudele asupra firmei nemtesti.
Ca-i cea mai buna, ca e ieftina, ca va aduce bine cu nemiluita in Bacau. Cam patimas pentru un functionar superior care, teoretic, ar trebui sa fie mai… echilibrat.
Ce este cogenerarea si cui foloseste
Cogenerarea este o metoda de producere a energiei electrice (in cazul CET, cu gaze
) care are drept “reziduu” energie termica, folosita pentru incalzirea apei. Prin vanzarea energiei electrice pe piata de electricitate, se obtine o ieftinire a produsului
secundar - apa calda.
Solutia pare interesanta, insa in cazul unei sistari a alimentarii cu gaze din diferite motive beneficiarii se trezesc fara apa calda pe termen nelimitat. De aceea, varianta cogenerarii este, de obicei, una auxiliara in cazul marilor aglomerari urbane.
Cogenerare. Ei, si?
Desi prezentata cu mare tam-tam, investitia nu va produce efecte benefice pentru bacauani. In primul rand, energia termica obtinuta prin cogenerare va fi doar 20 la suta din totalul produs de CET. pe timp de iarna. Pe de alta parte, chiar daca in timpul verii se produce apa calda, aceasta nu va fi mai ieftina pentru consumatori.
Dimpotriva, a spus-o chiar Vasile Muntenita, care nu a exclus nici varianta scumpirii. Si atunci, unde se duc banii din vanzarea energiei electrice? In conturile CET, pentru capitalizare! Adica la dispozitia primarului Romeo Stavarache!
Nemti fara experienta
Chiar daca au fost ridicati in slavile cerului de Romeo Stavarache si Vasile Muntenita, nemtii nu rezista la o cercetare
mai atenta. In primul rand, intrebati despre experienta lor in construirea unor grupuri de cogenerare, Guenter Schneider si Anto Filipovic au scaldat-o romneste.
La insistentele noastre, ei au recunoscut ca n-au mai lucrat la un asemenea nivel, ci doar pentru cateva fabrici. Si atunci, ce i-a recomandat pentru a deveni prestatori la CET. O fi stiind domnul Muntenita ceva?!
Concluzia? Abureala cu electricitate!
Mult laudata investitie nu va ieftini factura bacauanilor. Sunt necesare investitii de zeci de milioane de euro in conductele de transport, in contorizarea fiecarui apartament, in izolarea termica a blocurilor. Si atunci, de ce atata tevatura pentru nuimica toata?
Simplu, Romeo Stavarache este in campanie
elctorala. Si devine “baiat destept” in afacerea cu energie electrica.
Blagoslovenie de la smecherul de Bucuresti
La sediul CET au fost invitati ziaristii pentru a li se prezenta noua reusita a primarului Stavarache: energia
termica produsa prin cogenerare. Pe langa primar, au participat Vasile Muntenita, director general in Ministerul Administratiei si Internelor (directorul Programului National de Termoficare), Guenter Schneider, directorul general al firmei m+v Zander din Germania (castigatoarea licitatiei la CET), Anto Filipovic, conducatorul filialei bacauane a firmei sus-amintite, sefii CET-ului. Mentionam ca germanii au venit dupa ei cu ziaristi de acasa, probabil pentru a-si face reclama pe spatele romanilor.
“Vreau sa apreciez managementul deosebit de performant al domnului director Dragusanu” - aceste cuvinte, care au consternat ziaristii bacauani, ii apartin lui Vasile Muntenita. Acesta a mai scos alte cateva “perle”, care i-au tradat interesul special pentru aceasta afacere. Dupa ce l-a ridicat in slavi pe Romeo Stavarache, de credeai ca primarul Bacaului este egalul lui Giuliani din New York, oficialul guvernamental s-a repezit cu laudele asupra firmei nemtesti.
Ca-i cea mai buna, ca e ieftina, ca va aduce bine cu nemiluita in Bacau. Cam patimas pentru un functionar superior care, teoretic, ar trebui sa fie mai… echilibrat.
Ce este cogenerarea si cui foloseste
Cogenerarea este o metoda de producere a energiei electrice (in cazul CET, cu gaze
) care are drept “reziduu” energie termica, folosita pentru incalzirea apei. Prin vanzarea energiei electrice pe piata de electricitate, se obtine o ieftinire a produsului
secundar - apa calda.
Solutia pare interesanta, insa in cazul unei sistari a alimentarii cu gaze din diferite motive beneficiarii se trezesc fara apa calda pe termen nelimitat. De aceea, varianta cogenerarii este, de obicei, una auxiliara in cazul marilor aglomerari urbane.
Cogenerare. Ei, si?
Desi prezentata cu mare tam-tam, investitia nu va produce efecte benefice pentru bacauani. In primul rand, energia termica obtinuta prin cogenerare va fi doar 20 la suta din totalul produs de CET. pe timp de iarna. Pe de alta parte, chiar daca in timpul verii se produce apa calda, aceasta nu va fi mai ieftina pentru consumatori.
Dimpotriva, a spus-o chiar Vasile Muntenita, care nu a exclus nici varianta scumpirii. Si atunci, unde se duc banii din vanzarea energiei electrice? In conturile CET, pentru capitalizare! Adica la dispozitia primarului Romeo Stavarache!
Nemti fara experienta
Chiar daca au fost ridicati in slavile cerului de Romeo Stavarache si Vasile Muntenita, nemtii nu rezista la o cercetare
mai atenta. In primul rand, intrebati despre experienta lor in construirea unor grupuri de cogenerare, Guenter Schneider si Anto Filipovic au scaldat-o romneste.
La insistentele noastre, ei au recunoscut ca n-au mai lucrat la un asemenea nivel, ci doar pentru cateva fabrici. Si atunci, ce i-a recomandat pentru a deveni prestatori la CET. O fi stiind domnul Muntenita ceva?!
Concluzia? Abureala cu electricitate!
Mult laudata investitie nu va ieftini factura bacauanilor. Sunt necesare investitii de zeci de milioane de euro in conductele de transport, in contorizarea fiecarui apartament, in izolarea termica a blocurilor. Si atunci, de ce atata tevatura pentru nuimica toata?
Simplu, Romeo Stavarache este in campanie
elctorala. Si devine “baiat destept” in afacerea cu energie electrica.
Vantul puternic a distrus tot ce i-a stat in cale in Maramuresul istoric
Vantul puternic, care a suflat in weekend chiar si cu peste 110 kilometri pe ora, a provocat pagube insemnate in Maramures.Mai multe localitati au ramas fara energie
electrica, zeci de gospodarii au ramas fara acoperisuri, iar cateva trenuri au inregistrat intarzieri din cauza stalpilor cazuti pe sine. De asemenea, numerosi maramureseni si-au gasit autoturismele avariate de resturile de copaci cazute peste acestea.
Dupa dezlantuirea naturii, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au inceput sa curga cu apeluri telefonice in care se anuntau noi si noi probleme. Subprefectul Stefan Gonczi a dispus masuri de interventie, mai ales pentru remedierea defectiunilor aparute pe retelele de energie electrica.
Potrivit datelor oficiale prezentate de prefectura, conditiile meteorologice nefavorabile inregistrate in cursul noptii de vineri spre sambata au dus la nealimentarea cu energie electrica a localitatilor Ruscova, Petrova, Repedea si Poienile de Sub Munte. Partial a fost afectata si alimentarea cu energie electrica din localitatile Moisei, Leordina, Sacel, Lapus si Grosii Tiblesului. Si alte localitati din judet au ramas insa in bezna dupa ce liniile au fost rupte de rafale.
Monumente din Muzeul Satului Sighet au fost doborate la pamant
Chiar daca Sighetu Marmatiei a fost ferit de vanturile puternice de dealul Solovan, stihiile naturii au lasat urme si in al doilea municipiu al judetului. Semnele se puteau vedea chiar si a doua zi de la urgie, trotuarele si drumurile de acces dintre imobile fiind acoperite din loc in loc cu tigle, cioburi si crengi rupte.
Pagube mai mari s-au inregistrat la Muzeul Satului din localitate, unde o poarta din lemn amplasata la intrarea in Casa Ilea si care dateaza din secolul al XIX-lea a fost trantita la pamant. Rafalele au rupt si stalpul unei porti de la Casa Iurca si o parte din acoperisul din paie al Casei Bohotioci. Obiectivele dateaza din secolul XVIII, iar restaurarea lor va fi anevoioasa, dar si costisitoare.
”Nu pot decat sa multumesc Celui de Sus ca pagubele s-au limitat doar la cele trei obiective”, a spus, facandu-si cruce, Mihai Dancus, directorul Muzeului Maramuresului de care apartine sectia in aer liber ”Muzeul Satului”.
De asemenea, tot la periferia Sighetului, acoperisul unei hale de la o firma de prelucrarea lemnului a fost dezvelit pe o lungime de circa 300 de metri.
DN 18, la Borsa, a fost blocat de acoperisul unei case
Orasul Borsa a ramas in bezna cateva ore, iar mai multe acoperisuri ale caselor au fost smulse si aruncate prin gradini. Marturiile din timpul vijeliei sunt cutremuratoare. Soferul unei Dacii, surprins de furtuna in trafic
, a povestit ca a trecut prin momente de panica dupa ce s-a trezit cu o bucata de acoperis chiar in mijlocul drumului
.
”Nici nu am stiut ce se intampla. Am franat brusc si am trecut pe contrasens. Bine ca nu venea alta masina ca se putea intampla o nenorocire. Autoturismul este distrus. Asta e. Nu ne putem pune cu cel de Sus”, a spus barbatul. Pe DN 18, carosabilul era plin de crengi si tigle, localnicii fiind nevoiti sa iasa in strada ca sa degajeze soseaua.
Rafalele de vant puternic au decopertat si o parte din acoperisul scolii generale din comuna Rozavlea. Pe o portiune de aproximativ 500 de metri, placile de azbociment au fost luate pe sus si aruncate in curtea institutiei.
Intarziere de 50 de minute pentru trenul Sighetu Marmatiei – Bucuresti Nord
Intre localitatile Bistra si Petrova, tot din cauza vantului, 10 stalpi din lemn au cazut pe calea ferata. Lucratorii de la districtul L 9 s-au deplasat la fata locului reuisind dupa cateva ore delucru intens sa elibereze sinele.
Trenul care circula pe relatia Sighetu Marmatiei - Bucuresti Nord a avut peste 50 de minute intrziere. Si trenul care circula pe ruta Viteu de Jos - Sighet a ajuns la destinatie cu 27 de minute peste orarul stabilit.
Valoarea pagubelor produse vor fi evaluate de catre membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta, in zilele urmatoare.
electrica, zeci de gospodarii au ramas fara acoperisuri, iar cateva trenuri au inregistrat intarzieri din cauza stalpilor cazuti pe sine. De asemenea, numerosi maramureseni si-au gasit autoturismele avariate de resturile de copaci cazute peste acestea.
Dupa dezlantuirea naturii, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au inceput sa curga cu apeluri telefonice in care se anuntau noi si noi probleme. Subprefectul Stefan Gonczi a dispus masuri de interventie, mai ales pentru remedierea defectiunilor aparute pe retelele de energie electrica.
Potrivit datelor oficiale prezentate de prefectura, conditiile meteorologice nefavorabile inregistrate in cursul noptii de vineri spre sambata au dus la nealimentarea cu energie electrica a localitatilor Ruscova, Petrova, Repedea si Poienile de Sub Munte. Partial a fost afectata si alimentarea cu energie electrica din localitatile Moisei, Leordina, Sacel, Lapus si Grosii Tiblesului. Si alte localitati din judet au ramas insa in bezna dupa ce liniile au fost rupte de rafale.
Monumente din Muzeul Satului Sighet au fost doborate la pamant
Chiar daca Sighetu Marmatiei a fost ferit de vanturile puternice de dealul Solovan, stihiile naturii au lasat urme si in al doilea municipiu al judetului. Semnele se puteau vedea chiar si a doua zi de la urgie, trotuarele si drumurile de acces dintre imobile fiind acoperite din loc in loc cu tigle, cioburi si crengi rupte.
Pagube mai mari s-au inregistrat la Muzeul Satului din localitate, unde o poarta din lemn amplasata la intrarea in Casa Ilea si care dateaza din secolul al XIX-lea a fost trantita la pamant. Rafalele au rupt si stalpul unei porti de la Casa Iurca si o parte din acoperisul din paie al Casei Bohotioci. Obiectivele dateaza din secolul XVIII, iar restaurarea lor va fi anevoioasa, dar si costisitoare.
”Nu pot decat sa multumesc Celui de Sus ca pagubele s-au limitat doar la cele trei obiective”, a spus, facandu-si cruce, Mihai Dancus, directorul Muzeului Maramuresului de care apartine sectia in aer liber ”Muzeul Satului”.
De asemenea, tot la periferia Sighetului, acoperisul unei hale de la o firma de prelucrarea lemnului a fost dezvelit pe o lungime de circa 300 de metri.
DN 18, la Borsa, a fost blocat de acoperisul unei case
Orasul Borsa a ramas in bezna cateva ore, iar mai multe acoperisuri ale caselor au fost smulse si aruncate prin gradini. Marturiile din timpul vijeliei sunt cutremuratoare. Soferul unei Dacii, surprins de furtuna in trafic
, a povestit ca a trecut prin momente de panica dupa ce s-a trezit cu o bucata de acoperis chiar in mijlocul drumului
.
”Nici nu am stiut ce se intampla. Am franat brusc si am trecut pe contrasens. Bine ca nu venea alta masina ca se putea intampla o nenorocire. Autoturismul este distrus. Asta e. Nu ne putem pune cu cel de Sus”, a spus barbatul. Pe DN 18, carosabilul era plin de crengi si tigle, localnicii fiind nevoiti sa iasa in strada ca sa degajeze soseaua.
Rafalele de vant puternic au decopertat si o parte din acoperisul scolii generale din comuna Rozavlea. Pe o portiune de aproximativ 500 de metri, placile de azbociment au fost luate pe sus si aruncate in curtea institutiei.
Intarziere de 50 de minute pentru trenul Sighetu Marmatiei – Bucuresti Nord
Intre localitatile Bistra si Petrova, tot din cauza vantului, 10 stalpi din lemn au cazut pe calea ferata. Lucratorii de la districtul L 9 s-au deplasat la fata locului reuisind dupa cateva ore delucru intens sa elibereze sinele.
Trenul care circula pe relatia Sighetu Marmatiei - Bucuresti Nord a avut peste 50 de minute intrziere. Si trenul care circula pe ruta Viteu de Jos - Sighet a ajuns la destinatie cu 27 de minute peste orarul stabilit.
Valoarea pagubelor produse vor fi evaluate de catre membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta, in zilele urmatoare.
Clujul s-a mobilizat pentru a o ajuta pe Iza
Mai multe trupe din oras au cintat simbata seara in cadrul unui concert de binefacere destinat stringerii de fonduri pentru operatia micutei din Ticu-Colonie •
Sute de tineri au umplut simbata la orele dupa-amiezii sala mare a Casei de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca, la un concert cu trupe locale, cu intrare gratuita, cum demult nu s-a mai organizat la Cluj. Nu doar bucuria cintarilor live a animat evenimentul, cit, mai ales, dorinta de a contribui la stringerea de fonduri pentru operatia care i-ar putea reda vederea Izei, fetita din Ticu-Colonie pentru care, la initiativa lui Ledenyi Robert, managerul trupei Jokerman, si a lui Fane Nagy, de la Semnal M, s-a demarat o ampla campanie
de stringere de fonduri ce a cuprins in citeva zile intreg municipiul.
Concertul a inceput cu Jazz Tics, o formatie de pustani imbracati impecabil „la costum" care au fermecat publicul interpretind la vioara, oboi, chitara si contrabas citeva piese de jazz si au plecat in graba de pe scena, ca sa ajunga la timp
la un concurs. Au urmat cei de la Jokerman, care au stirnit aplauze cu o preluare a piesei „Mad World" a lui Gary Jules. Publicul a prins viata
la recitalul celor de la CASH, nevoiti chiar sa revina furtunos cu citeva piese la bisuri. Dudu de la Seven i-a urat, in plin recital, „La multi ani!" lui Petru Gavrila, chitaristul care a parasit trupa de curind, prezent si el in concert cu trupa folkistului Emeric Imre. Concertul s-a incheiat cu recitalul celor de la Luna Amara, care a creat un adevarat delir in sala si, in final, cu Semnal M.
Inainte, in timpul spectacolului si dupa, clujenii au lasat bani in urnele amplasate in holul CCS, nu de putine ori putind fi vazute persoane ce lasau bancnote de 50 RON. Intre concerte, au fost anuntate initative de sprijin din partea unor institutii, biserici ori persoane fizice.
Sperante in Irinel Columbeanu
Suma totala necesara interventiei la Clinica Oculus din Capitala este de aproximativ 10.000 de euro. Se pot depune bani in lei in contul RO54BTRL01301201E70525XX, in euro la RO29BTRL0130 4201E70525XX si in dolari la RO78BTRL01302201E70525XX, toate deschise la Banca Transilvania. Postul local One TV desfasoara un teledon pentru ajutorarea Izei. Au fost amplasate urne in locatii precum complexurile Cora, Sora sau cofetariile Nicola. Peste o luna, acestea se vor deschide in cadrul unui alt spectacol, prezentat de trupele de simbata, dar si alti invitati. Atunci se va afla citi bani s-au strins. „Daca se aduna cumva mai multi, ii vom ajuta pe bietii oameni sa isi ia o casa", precizeaza Fane Nagy. Pina atunci, insa, proiectul va ajunge la Irinel Columbeanu, prin intermediul lui Matei Miko, apropiat al acestuia, si se spera intr-un ajutor din partea omului de afaceri bucurestean.
Sute de tineri au umplut simbata la orele dupa-amiezii sala mare a Casei de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca, la un concert cu trupe locale, cu intrare gratuita, cum demult nu s-a mai organizat la Cluj. Nu doar bucuria cintarilor live a animat evenimentul, cit, mai ales, dorinta de a contribui la stringerea de fonduri pentru operatia care i-ar putea reda vederea Izei, fetita din Ticu-Colonie pentru care, la initiativa lui Ledenyi Robert, managerul trupei Jokerman, si a lui Fane Nagy, de la Semnal M, s-a demarat o ampla campanie
de stringere de fonduri ce a cuprins in citeva zile intreg municipiul.
Concertul a inceput cu Jazz Tics, o formatie de pustani imbracati impecabil „la costum" care au fermecat publicul interpretind la vioara, oboi, chitara si contrabas citeva piese de jazz si au plecat in graba de pe scena, ca sa ajunga la timp
la un concurs. Au urmat cei de la Jokerman, care au stirnit aplauze cu o preluare a piesei „Mad World" a lui Gary Jules. Publicul a prins viata
la recitalul celor de la CASH, nevoiti chiar sa revina furtunos cu citeva piese la bisuri. Dudu de la Seven i-a urat, in plin recital, „La multi ani!" lui Petru Gavrila, chitaristul care a parasit trupa de curind, prezent si el in concert cu trupa folkistului Emeric Imre. Concertul s-a incheiat cu recitalul celor de la Luna Amara, care a creat un adevarat delir in sala si, in final, cu Semnal M.
Inainte, in timpul spectacolului si dupa, clujenii au lasat bani in urnele amplasate in holul CCS, nu de putine ori putind fi vazute persoane ce lasau bancnote de 50 RON. Intre concerte, au fost anuntate initative de sprijin din partea unor institutii, biserici ori persoane fizice.
Sperante in Irinel Columbeanu
Suma totala necesara interventiei la Clinica Oculus din Capitala este de aproximativ 10.000 de euro. Se pot depune bani in lei in contul RO54BTRL01301201E70525XX, in euro la RO29BTRL0130 4201E70525XX si in dolari la RO78BTRL01302201E70525XX, toate deschise la Banca Transilvania. Postul local One TV desfasoara un teledon pentru ajutorarea Izei. Au fost amplasate urne in locatii precum complexurile Cora, Sora sau cofetariile Nicola. Peste o luna, acestea se vor deschide in cadrul unui alt spectacol, prezentat de trupele de simbata, dar si alti invitati. Atunci se va afla citi bani s-au strins. „Daca se aduna cumva mai multi, ii vom ajuta pe bietii oameni sa isi ia o casa", precizeaza Fane Nagy. Pina atunci, insa, proiectul va ajunge la Irinel Columbeanu, prin intermediul lui Matei Miko, apropiat al acestuia, si se spera intr-un ajutor din partea omului de afaceri bucurestean.
In vizorul justitiei
Daca ministrul Mediului n-a luat masuri, o face justitia. Campania
de presa inceputa de Monitorul de Sibiu in luna februarie nu a ramas fara ecou. Gigantul industrial Sometra, care de trei decenii ucide Copsa Mica, a intrat in atentia autoritatilor. Dupa ce a distrus sanatatea a sute de localnici, a lichidat gospodarii si a ingropat oraselul in fum si zgura, Sometra este luata la intrebari. Acum, Parchetul de pe linga Judecatoria Medias ii cerceteaza pe reprezentantii conducerii fabricii.
Expertii se pronunta
Parchetul de pe linga Judecatoria Medias a intrat in posesia unui raport de expertiza intocmit intr-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Medias. Acesta a fost efectuat de catre un expert tehnic in chimie din cadrul Biroului
Local pentru Expertize Judiciare Tehnice si Contabile din cadrul Tribunalului Vilcea. Infioratoarele concluzii nu au intirziat. „Conform concluziilor acestei expertize de mediu, rezulta ca datorita faptului ca SC Sometra SA elibereza in atmosfera noxe de dioxid de sulf si plumb, care se acumuleaza in sol prin ploile acide
, iar apoi aceste noxe intra in lantul trofic vegetatie-animale-om, se inregistreaza o poluare masiva a zonei, cu efecte daunatoare asupra sanatatii oamenilor, animalelor si a vegetatiei", a precizat procurorul Denis Dimitriu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Medias.
Risca ani grei
Dupa sesizarea din oficiu a Parchetului, politia municipiului Medias va incepe sa faca cercetari asupra societatii, dar si a membrilor echipei de conducere, pentru a constata daca exista elemente ale infractiunii de poluare prin stiinta, in apa, atmosfera sau pe sol ale unor deseuri sau substante periculoase. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu o amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei. „Se efectueaza totodata cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de neluare a masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri, conform prevederilor art. 98, alin. 4, pct. 2 din aceeasi ordonanta, care prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani", a mai explicat Dimitriu.
La limita legii
Timp
de 30 de ani, Sometra a imbolnavit zeci de familii din Copsa Mica. Le-a omorit sistematic animalele si le-a distrus, an de an, recoltele. Cu timpul, aproape ca le-a omorit si speranta. Niciodata, autoritatile n-au facut nimic. Din 1998, de cind fabrica fost preluata de holdingul grecesc Mytilineos, viata
copsanenilor s-au inrautatit si mai mult, in ciuda angajamentelor mult trimbitate. Noua conducere a depasit termene importanate din planul de obiective. A functionat pina in iunie 2006 la limita legii, fara autorizatie de mediu. Cu ajutorul unor gaselnite in legislatia de mediu. Anul acesta, ministrul Mediului a avertizat ca va pune lacatul pe poarte Sometrei, pe 1 martie. Nu s-a imtimplat nimic. Mai mult de atit, grecii au primit autorizatie integrata de mediu si pot functiona dupa bunul lor plac.
de presa inceputa de Monitorul de Sibiu in luna februarie nu a ramas fara ecou. Gigantul industrial Sometra, care de trei decenii ucide Copsa Mica, a intrat in atentia autoritatilor. Dupa ce a distrus sanatatea a sute de localnici, a lichidat gospodarii si a ingropat oraselul in fum si zgura, Sometra este luata la intrebari. Acum, Parchetul de pe linga Judecatoria Medias ii cerceteaza pe reprezentantii conducerii fabricii.
Expertii se pronunta
Parchetul de pe linga Judecatoria Medias a intrat in posesia unui raport de expertiza intocmit intr-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Medias. Acesta a fost efectuat de catre un expert tehnic in chimie din cadrul Biroului
Local pentru Expertize Judiciare Tehnice si Contabile din cadrul Tribunalului Vilcea. Infioratoarele concluzii nu au intirziat. „Conform concluziilor acestei expertize de mediu, rezulta ca datorita faptului ca SC Sometra SA elibereza in atmosfera noxe de dioxid de sulf si plumb, care se acumuleaza in sol prin ploile acide
, iar apoi aceste noxe intra in lantul trofic vegetatie-animale-om, se inregistreaza o poluare masiva a zonei, cu efecte daunatoare asupra sanatatii oamenilor, animalelor si a vegetatiei", a precizat procurorul Denis Dimitriu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Medias.
Risca ani grei
Dupa sesizarea din oficiu a Parchetului, politia municipiului Medias va incepe sa faca cercetari asupra societatii, dar si a membrilor echipei de conducere, pentru a constata daca exista elemente ale infractiunii de poluare prin stiinta, in apa, atmosfera sau pe sol ale unor deseuri sau substante periculoase. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu o amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei. „Se efectueaza totodata cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de neluare a masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri, conform prevederilor art. 98, alin. 4, pct. 2 din aceeasi ordonanta, care prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani", a mai explicat Dimitriu.
La limita legii
Timp
de 30 de ani, Sometra a imbolnavit zeci de familii din Copsa Mica. Le-a omorit sistematic animalele si le-a distrus, an de an, recoltele. Cu timpul, aproape ca le-a omorit si speranta. Niciodata, autoritatile n-au facut nimic. Din 1998, de cind fabrica fost preluata de holdingul grecesc Mytilineos, viata
copsanenilor s-au inrautatit si mai mult, in ciuda angajamentelor mult trimbitate. Noua conducere a depasit termene importanate din planul de obiective. A functionat pina in iunie 2006 la limita legii, fara autorizatie de mediu. Cu ajutorul unor gaselnite in legislatia de mediu. Anul acesta, ministrul Mediului a avertizat ca va pune lacatul pe poarte Sometrei, pe 1 martie. Nu s-a imtimplat nimic. Mai mult de atit, grecii au primit autorizatie integrata de mediu si pot functiona dupa bunul lor plac.
Poloistii romani isi joaca ultima sansa la Mondiale
Plecata cu sansa a doua din grupa D, de la Campionatele Mondiale din Australia, Romania a platit tribut debutului ei la aceasta competitie. Infrangerea din primul meci, 8-9 contra Canadei, face ca poloistii nostri sa joace, astazi, un meci decisiv contra puternicei nationale a Greciei, in barajul pentru sferturile de finala ale competitiei. Romania a jucat, insa, exceptional ultima partida din grupa, contra campioanei olimpice, Ungaria, pierzand foarte greu, 9-11. Jocul da, insa, incredere intr-un rezultat pozitiv contra elenilor, care nu se afla intr-una din perioadele lor de varf. Partida Romania - Grecia va avea loc in aceasta dimineata, de la ora 7.00, si va fi transmisa in direct de TVR 2.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)