sâmbătă, 21 februarie 2009

Noul Guvern PNL-UDMR, masca mortuara a liberalilor

Premierul Calin Popescu-Tariceanu ar putea anunta, maine, noua formula a Cabinetului, din care nu va face parte Partidul Democrat. Conform unor surse din PNL, Tariceanu intentioneaza sa trimita, joi, Parlamentului, o scrisoare in care sa anunte restructurarea Guvernului si lista noilor ministri, urmand ca Legislativul sa isi dea votul asupra componentei Executivului la inceputul saptamanii viitoare.

Sursele citate ne-au precizat ca structura noua a Guvernului va fi copiata dupa cea a Comisiei Europene, urmand sa fie totusi mentinut portofoliul de ministru de stat, pentru presedintele UDMR Marko Bela. Detinatorii de portofolii nu au fost inca stabiliti, Tariceanu fiind cel care va avea cuvantul decisiv.

Iata care sunt variantele de ministri ai viitorului Guvern:

Ministerul Justitiei - senatorul UDMR Gyorgy Frunda (se pare ca fostul consilier prezidential Renate Weber a declinat oferta care i-a fost facuta de catre premier)

Ministerul Finantelor - deputatul PNL Dan Radu Rusanu (acum se poarta ultimele negocieri, intrucat liderul liberal nu vrea sa faca parte din Executiv; in orice caz, Tariceanu si PNL vor sa scape de Sebastian Vladescu)

Ministerul de Interne - senatorul Norica Nicolai, Radu Stroe ( actualul ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului) sau Cristian David, ministrul pentru controlul fondurilor comunitare

Ministerul Apararii - Cristian David sau Norica Nicolai

Ministerul Muncii si Egalitatii de Sanse - Norica Nicolai sau senatorul Paul Pacuraru (premierul ar vrea-o aici pe Nicolai, insa aceasta prefera un minister "mai greu", de genul Apararii sau Internelor)

Ministerul Agriculturii - Dan Motreanu sau Ludovic Orban (Orban este o varianta pentru cazul in care Motreanu vrea sa plece de la sefia ministerului)

Ministerul Transporturilor - Radu Stroe

Ministerul Dezvoltarii Regionale - Borbely Laszlo (UDMR)

Ministerul Afacerilor Externe - Adrian Cioroianu

Ministerul Mediului - Mihai Voicu, actualul ministru al Relatiei cu Parlamentul

Ministerul Economiei - Varujan Vosganian

Ministerul Sanatatii si al Protectiei Consumatorului - Eugen Nicolaescu

Vor mai exista un minister al Educatiei, pentru care nu s-a gasit inca titularul, si unul care va coordona aparatul de lucru al Guvernului si premierului, inclusiv cancelaria. In posturile de conducere ale acestor departamente vor fi numiti inalti functionari publici, iar de coordonarea lor se va ocupa cel mai probabil Radu Stroe. Ministerul Comunicatiilor va disparea din schema guvernamentala.