sâmbătă, 21 februarie 2009

Miscarile lui Tariceanu, atent supravegheate de UE

Eventuala demitere a Monicai Macovei, ministrul Justitiei, ar putea declansa proteste din partea oficialilor de la Bruxelles, informeaza Financial Times.

Monica Macovei este perceputa de cercurile occidentale ca fiind initiatoarea masurilor riguroase anticoruptie si de reformare a sistemului juridic, mult apreciate la Bruxelles, iar orice actiune care ar duce la demiterea sa va fi atent supravegheata de UE.

Tariceanu isi justifica insa deciziile politice intr-un interviu acordat cotidianului britanic.

"Fiecare ministru trebuia sa tina cont de principiul de baza al solidaritatii guvernamentale. Aceasta regula se aplica si in cazul Monicai Macovei. Nu putem face exceptii", a declarat premierul.

Publicatia britanica ridica unele semne de intrebare cu privire la motivele pentru care Tariceanu ar demite-o pe Macovei, sugerand ca fie aceasta este indezirabila din cauza amplorii eforturilor sale
de combatere a coruptiei, fie din cauza refuzului sau de a face compromisuri.

Oficialii de la Bruxelles, printre care si Franco Frattini, si-au exprimat sprijinul in favoarea ministrului roman atunci cand aceasta a fost vizata recent de demersuri similare de inlaturare din functie.

Susane Kastner, vicepresedintele Bundestagului, a avertizat ca demiterea Monicai Macovei ar putea declansa una din "clauzele de salvgardare" ale Romaniei, stipulate in tratatul de aderare.

Totusi, o serie de oficiali comunitari sustin ca ar fi timpul ca "eroul aderarii Romaniei" sa se retraga in cazul in care nu se mai bucura de increderea premierului sau a presedintelui roman, subliniind ca ea trebuie insa inlocuita cu o persoana care sa poata promova reformele neceasare in pofida unui Parlament ostil.

Un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei de la Bucuresti a declarat pentru Financial Times ca Monica Macovei a insistat doar pe aplicarea legii si ca premierul ar trebui sa-i pedepseasca, in schimb, pe cei care o incalca.