sâmbătă, 21 februarie 2009

“Blow Music”, pas cu pas

Festivalul-Concurs de Muzică Uşoară “Blow Music”, ediţia a doua, a fost deschis vineri, la ora 17.00, la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, prin alocuţiunea directorului Dorel Cosma, care a expus obiectivele manifestării, în sensul descoperirii şi promovării tinerilor cu chemare spre muzica uşoară şi a stimulării acestei activităţi artistice şi la Bistriţa.
În atmosfera de emoţii pentru concurenţi, prezentatorii Cristina Vlasa şi Mihai Berbunschi au chemat pe scenă, pentru un recital, Ansamblul de Dans Modern “SincroN” (coregrafia aparţine lui Mihai Pop, Mihai Suciu şi Corneliei Negrea), care a creat o foarte interesantă atmosferă de dans cu torţe, urmat de impresionante conjugări ale ritmului şi mişcării ce confirmă premiul obţinut anul trecut la Barcelona. Din cei treizeci de concurenţi care s-au prezentat, în urma preselecţiei au rămas cincisprezece în concurs, programaţi pentru prima seară opt, iar pentru a doua şapte. Gheaţa a fost spartă de Mihalka Gyorgy, venit din Ungaria, de la Liceul de Muzică “Csabai”, împreună cu colegii săi Molnar Katalin, Dezsi Adam, Nagy Barbara şi Racz Zsuzsanna, însoţiţi de profesoara Somogyvari Csilla. Impresia lăsată de tinerii maghiari a fost una bună, s-a văzut că se lucrează atât la voce, cât şi la mişcarea scenică.
Pe parcursul celor două seri de concurs au evoluat pe scenă Camelia Cristina Feier, Larisa Rupea, Marius Florin Văduva, Alexandra Teodorescu, Daniela-Mihela Cojocaru, Sabina-Maria Orban, Ella Nicolescu, Mareş Pană ş.a. În prima seară au cântat după concurenţi, trupa bistriţeană de pop-rock “Revelation”, din partea căreia Levente Mayla ne-a spus că este, alături de colegii săi Alexandru Timiş şi Cristian Prigoană, în faza formării repertoriului propriu şi a pregătirii mai târziu a înregistrărilor.
O excelentă impresie pentru spectator a lăsat studenta ieşeană Daniela-Mihaela Cojocaru, care, în seara zilei când tocmai împlinise 20 de ani, a oferit o interpretare scenică şi vocală dezinvoltă, recomandând-o pentru carieră. Ella Nicolescu, de asemenea, părea să fie peste nivelul Katalinei Molnar, cam statică, privind mişcarea scenică, aceasta din urmă depăşită probabil şi de colega sa Barbara Nagy, ce interpreta mai viu, într-un registru de înălţime vocală mai armonizat şi cu un joc ritmic mai adecvat.
Interpretele bistriţene s-au prezentat modest: Liceul de Muzică lucrează în domeniul muzicii clasice şi sunt rezultate frumoase, iar Şcoala Populară de Artă nu şi-a prezentat un concurent convingător.
Mareş Pană, stăruitor la festivalul de la Bistriţa, a adus în actualitate melodia “Lalele” a lui Luigi Ionescu, de acum multă vreme, însă fără strălucirea celui care a consacrat-o.
Întrebat despre desfăşurarea festivalului în ansamblu, directorul Dorel Cosma crede în judecata dreaptă a juriului (Viorel Gavrilă - preşedinte, Gavril Sfechiş, Rozalia Fucă Tomescu, Maximinian Menuţ şi Lucia Cotul) şi socoteşte că primii trei ocupanţi ai locurilor fruntaşe vor confirma în viitor. Pentru ediţia viitoare, Cosma se gândeşte să programeze desfăşurarea festivalului la “Metropolis”, iar gala laureaţilor să rămână la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”.
Concurenţii au avut cuvinte frumoase despre organizare, iar oaspeţii maghiari, prin traducătoarea Maria Herineanu, şi despre Bistriţa, ca oraş medieval.