sâmbătă, 21 februarie 2009

UE pune doljenii cu burta pe carte

Daca doresti sa faci un masterat sau chiar un doctorat sau vrei sa ai o specializare intr-un domeniu la moda, Uniunea Europeana iti da bani sa inveti si sa iti maresti numarul de diplome si de specializari.

Doljenii care vor sa isi continue studiile sau sa imbratiseze o noua cariera pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) de Dezvoltare a Resurselor Umane lansat de Ministerul Muncii. 4,1 miliarde de euro, dintre care 650 de milioane de la stat si restul de la Fondul Social European, vor putea ajunge in buzunarele oltenilor sau in bugetele institutiilor de invatamânt prin proiecte care vizeaza resursele umane românesti. De acest program beneficiaza atât scolile si institutiile de formare profesionala continua, ONG-uri, sindicate, patronate, cât si persoanele care vor sa isi continue studiile.

Piata muncii cere specialisti

Institutiile de invatamânt craiovene care ofera programe de masterat si doctorat si de formare continua pentru cei ce vor sa isi continue studiile pot accesa fondurile UE pentru a organiza gratis cursurile. Daca acestea depasesc bugetul personal, atunci craiovenii pot aplica ei la programul POS. Grupul Scolar de Chimie „C.D. Nenitescu“ din Craiova organizeaza in parteneriat cu firme private cursuri de formare continua a adultilor pentru protectia mediului si doreste sa obtina acreditare si pentru a organiza cursuri in domeniul constructiilor. „In functie de numarul de solicitanti pe care il avem, organizam periodic cursuri pentru protectia mediului deoarece firmele private din domeniu ne-au cerut acest lucru. Dorim sa obtinem autorizatie pentru cursuri in domeniul constructiilor deoarece piata doljeana duce lipsa de asemenea specialisti si programul POS poate fi o varianta de finantare“, a explicat Elena Tritu, directoarea adjuncta a institutiei.

Grupul Scolar Constructii Masini 2 din Craiova a organizat in cadrul unui proiect PHARE cursuri de reconversie pentru utilizarea calculatorului, iar acestea ar putea fi reluate prin programul POS. „Pentru ca nu mai avem fonduri, am vrut sa organizam aceste cursuri cu bani pentru ca stim ca foarte multi sunt interesati sa invete si sa obtina o diploma de utilizator calculator. Vom aplica si la alte programe europene pentru a obtine finantari si pentru a putea relua gratis cursurile“, a spus Cristiana Dinu, directoarea grupului scolar.

POS pentru aeronautica

Grupul Scolar „Traian Vuia“ vrea sa organizeze cursuri de elaborare a proiectelor europene si sa obtina finantare pentru a forma specialisti in domeniul aeronautic. „Am demarat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru organizarea unor cursuri de intocmire a proiectelor europene pentru ca foarte multi nu stiu cum sa le realizeze, iar in acest an trebuie sa se depuna proiecte numeroase la UE. Visul nostru insa este sa obtinem finantare pentru organizarea de cursuri in domeniul aeronauticii si sa reusim sa introducem in nomenclator meseriile legate de acest domeniu“, a explicat Gheorghe Popa, directorul insititutiei.

Masterate pentru toate gusturile

Pentru doljenii care vor sa obtina fonduri pentru continuarea studiilor, universitatile craiovene ofera o gama larga de specializari. Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, pune la dispozitie sapte programe de masterat, Facultatea de Matematica - Informatica ofera doua programe de masterat, cinci de doctorat si cursuri de reconversie in informatica. In cadrul Facultatii de Economie si Administrarea
Afacerilor exista 14 programe de masterat, patru cursuri postuniversitare de formare continua si doua programe de doctorat, iar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative exista trei masterate. Facultatea de Teologie ofera trei specializari de studii aprofundate, iar Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie, un master pentru fiecare specializare. La Facultatile de Electrotehnica exista doua programe de masterat, la Electromecanica - unu, iar la Mecanica, patru. Universitatea „Spiru Haret“ Craiova are trei programe de masterat in Stiinte Economice.

Instruire in masa


POS isi propune ca, pâna in 2015, aproximativ 260 de mii de persoane sa fie instruite in cadrul formarii profesionale continue, alte 38 de mii sa participe la programe de instruire pentru grupurile vulnerabile, iar 160 de mii de persoane din zone rurale ar trebui sa fie atrase in programe integrate pentru formare si ocupare.