sâmbătă, 21 februarie 2009

Debut de saptamana la bursa pe scadere

Prima sedinta bursiera a saptamanii a adus scaderi generalizate la BVB. Toti cei patru indici ai pietei au consemnat un trend descendent, cel mai mult scazand BET-FI, care a ajuns la inchiderea zilei la nivelul de 57.644,43 puncte, cu 3,11% mai putin decat vineri. Ceilalti trei indici au avut scaderi ceva mai temperate, de pana la un punct procentual.
Lichiditatea tranzactiilor a fost foarte scazuta, ajungand doar la putin peste 8 milioane de euro. S-a simtit in piata ca acei cumparatori mai hotarati, care si-au facut aparitia la finele saptamanii trecute, nu au mai fost prezenti si, ca
atare, speculatorii autohtoni s-au grabit sa isi marcheze profiturile, ceea ce pe o astfel de lichiditate foarte scazuta a facut ca preturile sa aiba o tendinta pronuntat descendenta.
Scaderea de ieri a bursei a fost determinata si de mediul politic, discursurile contradictorii avute in fata presei de catre reprezentantii celor doua mari partide din coalitia guvernamentala avand darul de a induce un pesimism puternic cu privire la stabilitatea mediului politic, economic si social din perioada ce va urma. Toate sectoarele economice mai importante de la bursa au evoluat negativ. Au avut loc scaderi atat pentru sectorul financiar, cat si pentru cel farmaceutic, petrolier si al industriei chimice.
Singurele companii mai reprezentative ale bursei, cu o crestere vizibila in cursul sedintei de ieri, au fost Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Rompetrol Well Services (PTR). In ambele cazuri, cresterea a fost insotita de un volum destul de ridicat al tranzactiilor, ceea ce arata ca interesul cumparatorilor nu a fost doar conjuctural, mai ales ca restul bursei a scazut destul de puternic. Daca in cazul titlurilor BCC cresterea poate fi motivata de intentia de majorare a capitalului social, pentru actiunile PTR cresterea poate fi explicata doar prin rezultatele financiare bune ale companiei si nivelul atractiv al indicatorilor de performanta pe actiune.
Cel mai probabil bursa va continua astazi sa reflecte imaginea pe care mediul politic o transmite.