sâmbătă, 21 februarie 2009

Ministerul Finantelor s-a incurcat in cifre cand a estimat veniturile la buget

mpozitarea trimestriala a microintreprinderilor si eliminarea platii TVA in vama sunt doar cateva dintre modificarile legislative care au incurcat rau de tot calculele specialistilor de la Finante care se ocupa de buget. Finantistii au "uitat" ca microintreprinderile platesc darile trimestrial si fundatiile anual, iar eliminarea TVA din vama a fost "ignorata", ceea ce a dus la o supradimensionare a veniturilor ce urmau sa fie incasate pe primele luni ale anului.

Rezultatul s-a simtit abia in luna februarie - prima luna in care se incaseaza impozite si taxe aferente anului in curs. Cum veniturile nu au fost nici pe departe la nivelul prognozat si cu mult sub cele din perioada similara a anului trecut, conducerea Ministerului de Finante a decis sa recupereze banii chiar din propria ograda, mai precis din fondul de stimulente acordat salariatilor.

Potrivit unui ordin dat de curand de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nivelul stimulentelor acordate salariatilor pentru luna februarie a fost redus la jumatate, ca urmare a scaderii veniturilor. Situatia este o premiera pentru angajatii MFP, insa acestia sustin ca, de fapt, motivul nu este incetinirea ritmului de lucru, ci o supradimensionare a veniturilor, care se va resimti si in lunile viitoare.

De altfel, ideea de supradimensionare a veniturilor a fost lansata si de Comisia Europeana si delegatia Fondului Monetar International (FMI), prezenta la Bucuresti in urma cu ceva timp
, care au sfatuit Guvernul sa cheltuiasca cu masura: "Veniturile sunt supraestimate, iar cheltuielile salariale ar putea creste mai mult decat s-a prevazut", a precizat la acel moment negociatorul sef al FMI pentru Romania, Emanuel van der Mensbrugghe. Datele aferente lunii februarie, disponibile in acest moment la MFP, arata ca pana la 16 februarie s-au incasat mai putin de 30% din veniturile prognozate pentru aceasta luna si aproape jumatate din cat se incasase in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai drastice scaderi s-au inregistrat la TVA, impozit pe profit si taxe vamale. Surse guvernamentale au declarat ca scaderea veniturilor a fost si subiect de discutie intre premier si ministrul Finantelor, acesta fiind de fapt motivul care a dus la aparitia ordinului de diminuare a stimulentelor. Ordin care nu a afectat chiar pe toata lumea, deoarece zvonurile ca veniturile lunare le-ar putea fi injumatatile i-au determinat pe unii sefi de directii financiare judetene sa grabeasca putin acordarea stimulentelor: "Directia de Finante Constanta a dat stimulentele angajatilor inainte de a se primi ordinul de la ANAF", a precizat Vasilica Mihai, director executiv la Finante Constanta. Aceasta a declarat ca nici nu se pune problema inapoierii banilor de catre salariati. La Iasi, angajatii de la Finante nu au fost la fel de norocosi, directorul Anton Dobos precizand ca platile se faceau de obicei dupa data de 25 ale lunii. Directorul de la Finante a mai precizat ca, in ceea ce priveste judetul Iasi, veniturile au fost cu 43% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii sindicatului din cadrul MFP au declarat ca au solicitat o intalnire ministrului Sebastian Vladescu pentru lamurirea acestei situatii, deoarece nu au fost consultati cand s-a luat aceasta decizie.

Desi au recunoscut o diminuare a veniturilor catre salariati, reprezentantii Ministerului de Finante nu au dorit sa faca nici un fel de comentarii cu privire la motivele care au generat aceasta situatie.

Potrivit legislatiei in vigoare, cei aproximativ 30.000 de angajati ai MFP primesc stimulente in cuantum de pana la trei salarii lunare nete dintr-un fond special constituit care reprezinta 15% din sumele incasate ca urmare a actiunilor de control. Datele arata ca, numai in cursul anului trecut, nivelul total al acestor stimulente a ajuns la 108 milioane euro, in conditiile in care pana in luna septembrie doar 5% din sumele incasate de Fisc mergeau spre acel fond special.