sâmbătă, 21 februarie 2009

Noua Evanghelie dupa Iuda, scrisa de fiul sau

Jeffrey Archer a lansat in Europa un roman controversat.

Scriitorul Jeffrey Archer, cunoscutul lord englez ale carui thillere s-au vandut in lumea intreaga in 125 de milioane de exemplare, a lansat saptamana trecuta „Evanghelia dupa Iuda, de Benjamin Iscarioteanul” la Roma, Londra si Dublin.

In Romania, cartea va aparea la sfarsitul lunii viitoare, la Editura Vivaldi, care a publicat zece romane ale scriitorului din 1993, printre care „Cain si Abel”, cel mai cunoscut titlu al lui Archer. „Nu tot ce am scris este probabil, dar totul este posibil”, spunea Archer despre noua evanghelie, dupa lansarea care a facut joi furori la Londra.

Scrisa intr-o stransa colaborare cu unul dintre cei mai de seama specialisti in Biblie, profesorul Francis J. Moloney, „Evanghelia dupa Iuda, de Benjamin Iscarioteanul”, asaza intr-o lumina noua misterul lui Iuda, redand motivele tradarii lui si ceea ce i s-a intamplat dupa crucificarea lui Iisus.

Aparent scrisa de fiul lui Iuda, Benjamin, noua evanghelie reda coordonatele unei povesti credibile. Cu peste 22.000 de cuvinte, in 25 de capitole scurte, scrise in versuri, cartea este comparabila, ca dimensiuni, cu cele patru Evanghelii canonice.

„Tragedia” lui Iuda

Cei doi autori au lucrat intensiv la proiectul lor timp de noua luni. Ei recunosc faptul ca 80% din stilul
povestirii ii apartine lui Jeffrey Archer, iar 80% din contributia stiintifica este a profesorului Moloney. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Moloney in Comisia Teologica Internationala la Sfantul Scaun
in 1984 si profesorul a fost timp
de 18 ani unul dintre cei mai longevivi membri ai acestui important organ consultativ al papalitatii.

Intrigati de misterele care-l inconjoara pe Iuda - de exemplu, nu se stie daca el s-a sinucis intr-adevar, asa cum scrie in Evanghelia dupa Matei -, cei doi autori spun povestea lui Iisus utilizand ca referinta principala textele canonice, dar prezentand totul prin ochii lui Iuda.
„Cartea reliefeaza tragedia lui Iuda si, deopotriva, mila lui Iisus pentru oameni”, declara Archer la lansarea de la Roma.

Paradox

Iuda, bestseller

Cartile „Evanghelia dupa Iuda” si „Evanghelia pierduta”, publicate de Editura Egmont dupa un text apocrif din limba copta, s-au vandut fiecare in cate 3.000 de exemplare, la numai trei saptamani de la lansarea pentru prima data in Romania, in noiembrie 2006.

La numai 29 de ani, Archer a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai parlamentului din Anglia. A facut inchisoare din 2001 pana in 2003, fiind acuzat de sperjur in procesul din 1987 contra publicatiei „Daily Star”, care dezvaluise relatia lui cu o prostituata. Autorul, in varsta de 66 de ani, este publicat in Romania de 14 ani de Editura Vivaldi.

Cele zece titluri, printre care „A 11-a porunca”, „A patra putere”, „Fiii norocului”, „Cain si Abel” sau „Jurnalul unui lord intemnitat”, au avut un tiraj cumulat de peste 200.000 de exemplare, potrivit editurii.