sâmbătă, 21 februarie 2009

Ploile abundente au lasat fara apa potabila aproape jumatate din Brasov

O situatie aparent paradoxala s-a produs
sambata in Brasov. Din cauza ploilor abundente, locuitorii din cartierele Racadau, Noua si blocurile inalte din cartierul Astra au ramas peste opt ore fara apa potabila.

Barajul lacului de acumulare al Brasovului de pe lacul Tarlung a fost in pericol sa se sparga, situatia luand prin surprindere si autoritatile. Debitul cu care apa intra in lacul de acumulare ajunsese la 180 metri cubi/secunda, de 20 de ori mai mult decat in mod obisnuit, cu un nivel normal de 5 metri cubi pe secunda.
Apa era evacuata cu un debit de 140 metri cubi pe secunda, diferenta acumulandu-se si depasind limitele de siguranta ale barajului. Deja, vineri dupa-amiaza, conducta de alimentare
cu apa din Muntii Ciucas, care-i deserveste pe locuitorii zonei Baciu, din Sacele, se sparsese, iar oamenii ramasesera fara apa potabila, fiind trimise cisternele pentru a-i ajuta, avaria neputandu-se remedia pana astazi.
Sambata la orele pranzului, autoritatile de la gospodarirea apelor au decis sa recurga la procedura de golire controlata a lacului la debitul cel mai mare admis, operatiune care nu a mai fost facuta in ultimii 30 de ani. In tot acest timp
au fost monitorizate permanent cursurile afluentilor, astfel incat sa nu se produca inundatii.
In timpul acestor operatiuni, locuitorii din unele cartiere ale Brasovului au ramas fara apa, iar in destule zone, la robinete a curs apa cu mal. Brasovenii afectati au inrosit liniile telefonice ale Dispeceratului Companiei Apa, una dintre ele defectandu-se.
Directorul general al Companiei Apa, Dorin Fatu, ne-a declarat sambata, la orele pranzului, ca statia de epurare nu face fata debitului urias si de aceea, o data cu golirea controlata a lacului, s-a decis trecerea pe sursele suplimentare de apa, din puturile subterane ale orasului. "Am luat aprobarile de la Electrica si am pus in functiune pompele pentru a aduce apa din rezervoare subterane, dar dureaza cateva ore, mai ales in zonele inalte, cum e in Racadau, si in blocurile inalte", a precizat Fatu. Intr-adevar, apa a revenit dupa circa opt-noua ore la robinete si a fost murdara in primele ore. Intre timp, disperati, oamenii au facut cozi la izvoarele de la Iepure si de sub Tampa.

Pagube in judet
Autoritatile inca se mai confruntau ieri cu efectele precipitatiilor abundente de la finele saptamanii trecute. Cu toate ca meteorologii au anuntat ca vremea se va indrepta, hidrologii au mentinut si ieri codul portocaliu, deoarece debitele cursurilor de apa din judet, desi in scadere, depaseau cotele de atentie. Atentionarea urmeaza sa fie ridicata in cursul acestei seri.
Referitor la urmarile inundatiilor de vineri din zona Vama Buzaului, reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Brasov ne-au declarat ca duminica se reluase accesul catre toate cele 22 de gospodarii care fusesera izolate, dar in conditii destul de grele. Toate familiile afectate au primit apa si rezerve de hrana si nu au fost inregistrate situatii de urgenta. In urmatoarele zile urmeaza sa se faca un inventar complet al pagubelor produse, respectiv cat va costa reabilitarea protiunilor de drum
si a podetelor avariate de ape.
La fel se va proceda si la Moeciu, unde s-a stricat drumul spre Valea Popii pe o portiune de 40 de metri liniari si 14 podete, iar malurile s-au prabusit pe o lungime de 500 de metri. Si pompierii au mai avut ieri de lucru, fiind chemati in cursul diminetii sa actioneze in cartierul Stupini, la periferie, unde paraul Ghimbasel a iesit din matca si a inundat beciurile oamenilor.