La CET Bacau continua afacerile paguboase. Anuntat ca o mare realizare a administratiei locale, grupul care va produce energie in sistem de cogenerare se dovedeste a fi benefic doar pentru cei care invart banii publici. Pentru bacauani nu se va schimba nimic: vor plati in continuare scump, posibil chiar mai scump decat in prezent. Si atunci, une-i afacerea?
Blagoslovenie de la smecherul de Bucuresti
La sediul CET au fost invitati ziaristii pentru a li se prezenta noua reusita a primarului Stavarache: energia
termica produsa prin cogenerare. Pe langa primar, au participat Vasile Muntenita, director general in Ministerul Administratiei si Internelor (directorul Programului National de Termoficare), Guenter Schneider, directorul general al firmei m+v Zander din Germania (castigatoarea licitatiei la CET), Anto Filipovic, conducatorul filialei bacauane a firmei sus-amintite, sefii CET-ului. Mentionam ca germanii au venit dupa ei cu ziaristi de acasa, probabil pentru a-si face reclama pe spatele romanilor.
“Vreau sa apreciez managementul deosebit de performant al domnului director Dragusanu” - aceste cuvinte, care au consternat ziaristii bacauani, ii apartin lui Vasile Muntenita. Acesta a mai scos alte cateva “perle”, care i-au tradat interesul special pentru aceasta afacere. Dupa ce l-a ridicat in slavi pe Romeo Stavarache, de credeai ca primarul Bacaului este egalul lui Giuliani din New York, oficialul guvernamental s-a repezit cu laudele asupra firmei nemtesti.
Ca-i cea mai buna, ca e ieftina, ca va aduce bine cu nemiluita in Bacau. Cam patimas pentru un functionar superior care, teoretic, ar trebui sa fie mai… echilibrat.
Ce este cogenerarea si cui foloseste
Cogenerarea este o metoda de producere a energiei electrice (in cazul CET, cu gaze
) care are drept “reziduu” energie termica, folosita pentru incalzirea apei. Prin vanzarea energiei electrice pe piata de electricitate, se obtine o ieftinire a produsului
secundar - apa calda.
Solutia pare interesanta, insa in cazul unei sistari a alimentarii cu gaze din diferite motive beneficiarii se trezesc fara apa calda pe termen nelimitat. De aceea, varianta cogenerarii este, de obicei, una auxiliara in cazul marilor aglomerari urbane.
Cogenerare. Ei, si?
Desi prezentata cu mare tam-tam, investitia nu va produce efecte benefice pentru bacauani. In primul rand, energia termica obtinuta prin cogenerare va fi doar 20 la suta din totalul produs de CET. pe timp de iarna. Pe de alta parte, chiar daca in timpul verii se produce apa calda, aceasta nu va fi mai ieftina pentru consumatori.
Dimpotriva, a spus-o chiar Vasile Muntenita, care nu a exclus nici varianta scumpirii. Si atunci, unde se duc banii din vanzarea energiei electrice? In conturile CET, pentru capitalizare! Adica la dispozitia primarului Romeo Stavarache!
Nemti fara experienta
Chiar daca au fost ridicati in slavile cerului de Romeo Stavarache si Vasile Muntenita, nemtii nu rezista la o cercetare
mai atenta. In primul rand, intrebati despre experienta lor in construirea unor grupuri de cogenerare, Guenter Schneider si Anto Filipovic au scaldat-o romneste.
La insistentele noastre, ei au recunoscut ca n-au mai lucrat la un asemenea nivel, ci doar pentru cateva fabrici. Si atunci, ce i-a recomandat pentru a deveni prestatori la CET. O fi stiind domnul Muntenita ceva?!
Concluzia? Abureala cu electricitate!
Mult laudata investitie nu va ieftini factura bacauanilor. Sunt necesare investitii de zeci de milioane de euro in conductele de transport, in contorizarea fiecarui apartament, in izolarea termica a blocurilor. Si atunci, de ce atata tevatura pentru nuimica toata?
Simplu, Romeo Stavarache este in campanie
elctorala. Si devine “baiat destept” in afacerea cu energie electrica.