sâmbătă, 21 februarie 2009

Vantul puternic a distrus tot ce i-a stat in cale in Maramuresul istoric

Vantul puternic, care a suflat in weekend chiar si cu peste 110 kilometri pe ora, a provocat pagube insemnate in Maramures.Mai multe localitati au ramas fara energie
electrica, zeci de gospodarii au ramas fara acoperisuri, iar cateva trenuri au inregistrat intarzieri din cauza stalpilor cazuti pe sine. De asemenea, numerosi maramureseni si-au gasit autoturismele avariate de resturile de copaci cazute peste acestea.
Dupa dezlantuirea naturii, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au inceput sa curga cu apeluri telefonice in care se anuntau noi si noi probleme. Subprefectul Stefan Gonczi a dispus masuri de interventie, mai ales pentru remedierea defectiunilor aparute pe retelele de energie electrica.

Potrivit datelor oficiale prezentate de prefectura, conditiile meteorologice nefavorabile inregistrate in cursul noptii de vineri spre sambata au dus la nealimentarea cu energie electrica a localitatilor Ruscova, Petrova, Repedea si Poienile de Sub Munte. Partial a fost afectata si alimentarea cu energie electrica din localitatile Moisei, Leordina, Sacel, Lapus si Grosii Tiblesului. Si alte localitati din judet au ramas insa in bezna dupa ce liniile au fost rupte de rafale.

Monumente din Muzeul Satului Sighet au fost doborate la pamant
Chiar daca Sighetu Marmatiei a fost ferit de vanturile puternice de dealul Solovan, stihiile naturii au lasat urme si in al doilea municipiu al judetului. Semnele se puteau vedea chiar si a doua zi de la urgie, trotuarele si drumurile de acces dintre imobile fiind acoperite din loc in loc cu tigle, cioburi si crengi rupte.

Pagube mai mari s-au inregistrat la Muzeul Satului din localitate, unde o poarta din lemn amplasata la intrarea in Casa Ilea si care dateaza din secolul al XIX-lea a fost trantita la pamant. Rafalele au rupt si stalpul unei porti de la Casa Iurca si o parte din acoperisul din paie al Casei Bohotioci. Obiectivele dateaza din secolul XVIII, iar restaurarea lor va fi anevoioasa, dar si costisitoare.

”Nu pot decat sa multumesc Celui de Sus ca pagubele s-au limitat doar la cele trei obiective”, a spus, facandu-si cruce, Mihai Dancus, directorul Muzeului Maramuresului de care apartine sectia in aer liber ”Muzeul Satului”.

De asemenea, tot la periferia Sighetului, acoperisul unei hale de la o firma de prelucrarea lemnului a fost dezvelit pe o lungime de circa 300 de metri.

DN 18, la Borsa, a fost blocat de acoperisul unei case
Orasul Borsa a ramas in bezna cateva ore, iar mai multe acoperisuri ale caselor au fost smulse si aruncate prin gradini. Marturiile din timpul vijeliei sunt cutremuratoare. Soferul unei Dacii, surprins de furtuna in trafic
, a povestit ca a trecut prin momente de panica dupa ce s-a trezit cu o bucata de acoperis chiar in mijlocul drumului
.

”Nici nu am stiut ce se intampla. Am franat brusc si am trecut pe contrasens. Bine ca nu venea alta masina ca se putea intampla o nenorocire. Autoturismul este distrus. Asta e. Nu ne putem pune cu cel de Sus”, a spus barbatul. Pe DN 18, carosabilul era plin de crengi si tigle, localnicii fiind nevoiti sa iasa in strada ca sa degajeze soseaua.

Rafalele de vant puternic au decopertat si o parte din acoperisul scolii generale din comuna Rozavlea. Pe o portiune de aproximativ 500 de metri, placile de azbociment au fost luate pe sus si aruncate in curtea institutiei.

Intarziere de 50 de minute pentru trenul Sighetu Marmatiei – Bucuresti Nord
Intre localitatile Bistra si Petrova, tot din cauza vantului, 10 stalpi din lemn au cazut pe calea ferata. Lucratorii de la districtul L 9 s-au deplasat la fata locului reuisind dupa cateva ore delucru intens sa elibereze sinele.

Trenul care circula pe relatia Sighetu Marmatiei - Bucuresti Nord a avut peste 50 de minute intrziere. Si trenul care circula pe ruta Viteu de Jos - Sighet a ajuns la destinatie cu 27 de minute peste orarul stabilit.

Valoarea pagubelor produse vor fi evaluate de catre membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta, in zilele urmatoare.